RSS

Ştim să citim? Sfaturi utile pentru a învăţa

31 mai

Am povestit mult cu copiii şi mi-am dat seama că mulţi, mai ales dintre cei care citesc puţin, nu sunt obişnuiţi să citească şi nu pot să se concentreze asupra lecturii în sine. Cu cât citeşti mai mult, cu atât ţi-e mai uşor să citeşti şi frazele se leagă într-un fel, formând imagini. De fapt, lectura de asta este atât de bună, pentru că îţi dezvoltă imaginaţia. Mulţi dintre cei tineri nu pot citi, sau se plictisesc citind descrieri cum apar în operele lui Mihail Sadoveanu sau Jókai Mór, spre exemplu. Când citeşti, la început, înveţi să citeşti literele, apoi formarea cuvintelor şi abia apoi legi fraze întregi. Mulţi, însă, nu reuşesc să se concentreze asupra frazelor pentru că nu au încă deprinderea de a urmări sensul frazelor, ei se concentrează tot pe cuvinte. Deprinderea asta se formează în timp şi, atunci, în mod automat, faci un fel de rezumat a ceea ce ai citit până în momentul respectiv.

Poate că este greşit startul. Odată ce priveşti lectura ca fiind obligatorie este greu să o apreciezi. Pontul pe care vi-l împărtăşesc este să nu citiţi nimic ca şi când aţi fi forţaţi, obligaţi. Gândiţi-vă altfel la lectura care vă este recomandată s-o citiţi. Trebuie să fie bună de ceva dacă a rămas prin timp şi a fost studiată de atâta lume. Dacă o veţi trata de la început ca pe ceva interesant, veţi găsi în mod sigur ceva care să vă atragă şi să vă capteze interesul. În plus, vă recomand să nu lăsaţi mess-ul, skype-ul sau facebook-ul deschis pentru că atenţia voastră va fi distrasă şi nu veţi putea intra în atmosfera creată de autor. Poate că este bine ca muzica pe care o ascultaţi de obicei să fie dată foarte încet sau să o închideţi, dacă vă împiedică să vedeţi, cu ochii minţii, descrierile făcute în carte. Pentru a reuşi să citiţi cât mai mult şi mai bine ar trebui să vă faceţi un fel de plan, de care să vă ţineţi.

  • Să zicem că stabiliţi un număr de pagini pe care să le citiţi zilnic. La început va fi greu, dar cu timpul veţi vedea că veţi depăşi numărul de pagini pe care vi le-aţi propus şi nici nu vă veţi da seama.

  • Tot la fel, ar trebui să estimaţi un timp până când citiţi şi terminaţi cartea începută. Dacă veţi reuşi să o terminaţi mai repede puteţi să vă premiaţi :).

  • Pentru când terminaţi o lectură este bine aveţi deja o listă de lecturi pe care aţi vrea să le citiţi, pentru ca să vă apucaţi de următoarea 🙂 

  • Ca bibliotecar, vă rog să puneţi un semn de carte acolo unde rămâneţi, nu îndoiţi marginile şi nu lasaţi cartea deschisă, pentru că se deteriorează mai uşor. Nu subliniaţi cartea decât dacă este a dumneavoastră personală şi vreţi să reţineţi şi să vă întoarceţi la citatul respectiv.

O altă problemă ar fi refuzul, mai ales al tineretului de azi, de a citi cărţi fără multă acţiune şi dialoguri. Cărţile care apar astăzi sunt scrise în mod comercial atractive pentru cititori. Multe dintre ele nu sunt valoroase ca lectură şi nu prezintă viziuni sau idei noi, ci sunt doar frumos şi alert prezentate. Pentru asta elevii citesc cu greu operele clasice. Acelea au multe descrieri pentru care este nevoie să ai o imaginaţie deja formată. Cred că este important să-ţi imaginezi peisajul ca şi când ai vedea un film în faţa ochilor. Cititul dezvoltă inteligenţa şi imaginaţia creativă, fiindcă de îndată ce citeşti devii atât regizorul cât şi actorii cărţii respective, iar ceea ce-ţi imaginezi este o percepţie unică asupra operei scrise. Asta este contribuţia ta la opera scrisă, felul în care o vezi şi înţelegi textul. Multe cărţi sunt ecranizate. Cărţile clasice pe care le citim pentru şcoală au fost chiar de mai multe ori, sub diferite viziuni regizorale, ecranizate. Dar astea sunt viziunile regizorilor respectivi. Filmul este concepţia unui regizor şi îţi redă într-un singur chip acţiunea, peisajul, creeind tipare. De asta o carte este mai bună decât un film, oricât de bun ar fi filmul. Felul în care tu îţi închipui lumea şi personajele este de obicei mai viu, mai interesant şi mai plin de culoare decât o poate face filmul. Cred că de asta poţi citi şi reciti o carte la vârste diferite şi având experienţe diferite. Cu cât acumulezi experienţă de viaţă înţelegi altfel o carte, o vezi sub un alt aspect şi reţii alte faţete ale ei.

Îi salut şi recomand să-i citiţi şi pe: Emil Călinescu.Eu, AnzhelaMovies, ChGabriela, Almanahe, Pluta cu paparude, Cinemagazin.ro, Laura Meleaşcă (Cinemateca Trisk), Convieţuire, Cronicile unui psihoterapeut, Andreotti (Cu capul în nori), Fructitza (Carte şi film), Innerspacejournal, Iulia Radu, LaFeeBlanche, Luna PătratăStefania’s, Teo Negură.

Mi-ar place dacă aţi citi, pentru relaxare, cărţile Oanei Stoica Mujea sau blogul ei

 
44 comentarii

Scris de pe 31 mai 2012 în Sfaturi utile

 

Etichete: , , , , ,

44 de răspunsuri la „Ştim să citim? Sfaturi utile pentru a învăţa

  1. Geanina

    31 mai 2012 at 13:41

    Multumim pentru aceste sfaturi pretioase. Mi se par foarte practice si voi tine cont de ele de-acum incolo. Recunosc ca pana acum, unele descrieri ma plictiseau si saream peste, fiind nerabdatoare sa ajung la actiune. Dar ce spui tu, imi dau seama ca e adevarat. Descrierile astea ne imbogatesc creativitatea si e pacat sa nu profitam.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      31 mai 2012 at 13:56

      Mă bucur că până şi ţie ţi-am spus ceva nou. Ai dreptate, când ai o carte bună eşti tentat să mergi pe firul poveştii, dar pe urmă pierzi frumuseţea descrierii şi poate, în timp, nu reuşeşti să-ţi aminteşti nici acţiunea, pentru că nu are un context în care să o situezi. De aceea este bine ca şi despre scriitori să ştii ceva, despre contextul lumii în care au scris. Altfel poţi să priveşti opera şi reţii amănunte despre autor.

      Apreciază

       
  2. Stefania

    31 mai 2012 at 19:53

    Iti multumesc mult, Roxana, pentru aceste sfaturi atat de utile si foarte importante si pe care trebuie sa le vada cat mai multi semeni ai nostri. Te felicit sincer, pentru postarea.
    Iti doresc o seara cat se poate de frumoasa, cu mult drag! 🙂

    Apreciază

     
  3. convietuire

    31 mai 2012 at 22:19

    citindu-te, asa mi-e pofta sa merg intr-o biblioteca si sa zabovesc mai mult acolo….
    Multumim!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      31 mai 2012 at 22:28

      Păi fă-o. Este frumos în orice bibliotecă, deşi eu sunt părtinitoare şi spun că la biblioteca noastră, la Deva, este cel mai frumos 🙂

      Apreciază

       
  4. B'

    1 iunie 2012 at 00:24

    Niște sfaturi de-a dreptul precioase! Mulțumesc mult! Voi transmite fratelui mai mic adresa deoarece mereu spune că nu poate învăța! cu toate că yo știu că el nu prea vrea dar după ce va citi articolul nultiu ce argumente va mai aduce. 🙂 🙂 🙂

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      1 iunie 2012 at 00:32

      Vezi tu, eu am văzut că sunt şi copii, tineri care învaţă, care sunt deosebit de inteligenţi, cărora le ajunge să citească o singură dată şi să ştie materia ca pe apă. Dar aceste cazuri sunt mai rare, iar ele au la bază tot lectura susţinută din anii anteriori. Am văzut alţi copii cum învaţă în timp ce-şi ascultă melodiile preferate, cum le fredonează, cum trag cu ochiul la mess sau facebook să vadă cine ce scrie sau postează. Asta nu este un mod de a învăţa, nu poţi să citeşti, nu ai cum. Nici eu, cu toată pregătirea mea şi experienţa pe care o am, nu pot să mă concentrez, să citesc şi pe urmă să redau ce am citit. Atenţia distributivă merge în unele situaţii, reţii câte puţin din fiecare, dar nici una temeinic. Mă bucur că te-am ajutat, deşi sunt convinsă că fratelui tău nu-i va plăcea la fel de mult 🙂

      Apreciază

       
  5. Ritiu Maria

    3 iunie 2012 at 15:41

    ABC-ul cititului, minunat prezentat si care incita la a practica cititul, din placere si nu din obligatie.
    Cu acest articol le-ai facut un bine copiilor, tinerilor care se pregatesc pentru viata invatand si care considera o corvada lectura obligatorie.
    Idei minunate, frumos „imbracate” si incitante in acelasi timp. Cred ca, acest articol va fi folositor si adultilor care n-au mai citit de mult o carte si pe care i-ai „trezit” din amorteala instalata dupa eforturile continui de a fi in „pas” cu viata si cu vicisitudinile ei.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      3 iunie 2012 at 15:50

      Da, am vrut să scriu ceva util şi folositor, sper să incite, cum spui, la practicarea lecturii. Este important ca oamenii să citească, să-şi imagineze şi să gândească singuri. În felul ăsta vor judeca toate aspectele vieţii lor şi vor înţelege altfel lucrurile. Mulţumesc de comentariu

      Apreciază

       
  6. shiki shiki

    14 iunie 2012 at 09:59

    Sadoveanu? ce zici de balzac descriind canapele , tapet si rochii de contese ?

    Apreciază

     
  7. bibliodevafiliala3

    14 iunie 2012 at 12:02

    Da, să nu uităm Balzac! Oricum Sadoveanu este mai cunoscut pentru copiii, fiind lectură obligatorie, de asta m-am referit la el. Scriitorii clasici sunt mai greu de citit şi poate este greu să treci peste descrierile respective. Cineva zicea că el sare peste descrieri şi revine asupra lor doar dacă nu înţelege contextul mai departe. Să zic că este şi asta o metodă de a afla acţiunea, fără să îţi imaginezi unde are loc 🙂 şi cum sunt îmbrăcate personajele. Totuşi eu, una, prefer să citesc rând cu rând, să văd locurile despre care se scrie.

    Apreciază

     
  8. lafeeblanche

    1 iulie 2012 at 12:29

    Si Jokai Mor, si Sadoveanu sunt fascinanti in unele dintre scrierile lor!
    La varsta adolescentei merg bine Voievodul tiganilor si Trandafirul Galben de Jokai Mor!
    Sunt doua frumoase povesti de iubire. Cred ca le-am citit pe la 14 -15 ani!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      1 iulie 2012 at 12:33

      Ai dreptate. Mie în schimb mi-a plăcut mult Diamante negre a lui Jókai Mór. Iar din Sadoveanu am citit cu mare plăcere Neamul Şoimăreştilor şi Fraţii Jderi.

      Apreciază

       
      • lafeeblanche

        1 iulie 2012 at 12:42

        ooo, Diamnantele negre, Fiii omului cu inima de piatra…
        daaaa!

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        1 iulie 2012 at 14:09

        O poveste de iubire cu final fericit – în Diamante negre. Iar Fiii omului cu inima de piatră – mi-au plăcut mult mai mult decât Omul de aur.

        Apreciază

         
  9. Emanuel

    16 iulie 2012 at 14:57

    Salut! Imi plac ideile descrise mai sus, insa am si eu o intrebare:Daca am citit doua carti care nu au avut descrieri ci doar actiune, si acum m am apucat de Enigma Otiliei, unde George Calinescu in descriere foloseste cuvine care nu le cunosc sensul, si in afara de asta nu am o cultura nici pe departe extravaganta ca sa pot intelege descrierile chiar daca inteleg cuvintele.
    ca incepator trebuie sa citesc carti mai usoare ca sa inteleg tot si apoi sa ma axez pe carti de genul asta sau trebuie sa continui asa? daca trebuie sa citesc carti mai usoare mi ar placea sa imi dati cateva exemple de carti, care trebuiesc citite ca incepator.
    Multumesc!

    Apreciază

     
  10. bibliodevafiliala3

    16 iulie 2012 at 15:22

    Trebuie să înţeleg că tu eşti nevoit să citeşti Enigma Otiliei pentru şcoală? Trebuie să citeşti cartea, iar dacă sunt cuvinte pe care nu le înţelegi să apelezi la DEX – căutându-l pe Google. Este mai greu să citeşti aşa şi teribil de enervant, de aceea, concomitent să ai o carte uşoară pe care să o citeşti, pentru relaxare. Ca să nu uiţi acţiunea din Enigma Otiliei eu zic să citeşti zilnic măcar câteva pagini. Să-mi spui cum dacă ai reuşit. Oricum, cultura extravagantă să ştii că se obţine citind cărţi din astea, care se citesc mai greu, care îţi pun la încercare creierul, antrenându-l. Când citeşti să fii atent întâi la acţiunea romanului, dar să reţii lucruri mărunte cum ar fi culorile, care fac atmosfera romanului, ca să poţi, în felul acesta să vizualizezi locul, să ţi-l imaginezi. Mulţumesc că mi-ai scris. Încearcă să pui în practică cele scrise de mine şi apoi, dacă vrei, mai putem povesti, pe marginea subiectului. Iar dacă nu reuşeşti din prima, nu ceda, insistă, gândeşte-te că nimănui nu i-a fost uşor de la bun început.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      16 iulie 2012 at 15:32

      Cât despre cărţi mai uşoare – depinde de genul care te pasionează. Scrie-mi ce anume ai citit şi ţi-a plăcut şi eu voi încerca să-ţi recomand ceva în acelaşi gen. Depinde mult şi vârsta pe care o ai. Dacă eşti mai tânăr pot fi alte cărţi pe care ţi le-aş recomanda ca uşoare. Deci să-mi spui aproximativ vârsta ta.

      Apreciază

       
  11. Emanuel

    16 iulie 2012 at 16:46

    Multumesc pt raspuns! Am 17 ani si spre rusinea mea, dau bacul anul viitor, si nu am citit decat cateva carti, un roman politist „sfarsitul spionului fantoma”, si Richard Wurbrand „Cu Dumnezeu In subterana”. Am citit pana acum 90 de pagini din Enigma Otiliei, dar din descriere nu mi-am imaginat decat acele trepte, care scartaiau cand felix a ajuns la casa unchiului Costache.Dar bine cand m-am apucat de carte, nu am citit articolul de mai sus si citeam cu indiferenta descrierile. Ziceam ca oricum nu inteleg. Si am si problema cu concentrarea ma surprind ca citesc si ma gandesc la altceva, si trebuie sa o iau de la capat, dar acum ca stiu o sa incerc sa citesc descrierile cu atentie si nu o sa le mai tratez cu inidferenta.Daca ma gandesc umpic pe asta se bazeaza cartea si literatura clasica in general.Actiunea din cartea aceasta imi place enorm, abea astept sa vad ce se intampla in continuare, dar ca sa ajung la actiune trebuie sa citesc descrierile. in legatura cu paginile de citit pe zi eu stabilisem 20, dar intr-o zi am citit 20 (prima zi) apoi 35. 15 si 10.Am primit 3 saci de carti de tot felul realiste, romane de tot felul, fabule, balade si literatura, Eu vreau sa le citesc am o pofta imensa pt. citit, dar nu vreau sa o fac oricum si asa am ajuns aici.Am cautat sfaturi care sa ma ajute sa o fac cum trebuie.M-am apucat de Enigma Otiliti stiind ca o voi avea la bac pe langa altele.Deocamdata vreau sa citesc cartile necesare pt bac,dar dupa asta nu vreau sa ma apuc sa citesc tot felul de prostii care se regasesc chiar si in literatura clasica, vreau ca mintea mea sa ramana curata, si nu patata cu tot felul de tampenii.Va multumesc mult pentru sfaturi si suport inseamna mult pt mine, si va rog sa ma corectati daca aberez in legatura cu ceva.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      16 iulie 2012 at 17:56

      Niciodată nu-i prea târziu să începi. Este adevărat că la început o să-ţi fie mai greu, dar eu zic că efortul merită. Să-ţi dau nişte sfaturi cu privire la lectura obligatorie pe care trebuie s-o citeşti. Având în vedere că memoria noastră nu păstrează datele prea bine şi pentru că tu urmează să dai bacalaureatul din cărţile citite îţi recomand să îţi scrii pe nişte fişe datele importante din carte: personajele principale, subiectul, acţiunea la care se referă cartea, părerea ta despre carte şi eventual o părere a unui critic. Să le scrii în puţine cuvinte, dar în aşa fel încât dacă le reciteşti să îţi aminteşti perfect cartea pe care ai citit-o. Asta îţi va fi de mare ajutor înainte de bacalaureat. Pentru fiecare carte să faci asemenea fişe de lectură.
      Mă bucur că ai găsit utilitatea sfaturilor mele, deja. Dacă îţi plac cărţile poliţiste citeşte cărţile scrise de Agatha Christie, Raymond Chandler, Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) sau cărţile scrise de Rodica Ojog Braşoveanu, o scriitoare foarte bună. La vârsta ta eu citisem deja cărţile lui Alexandre Dumas. Este un autor excelent şi rămâi cu multe informaţii istorice citindu-l. Cei trei muschetari – cea mai cunoscută carte scrisă de Alexandre Dumas, este continuată de Cei patruzeci şi cinci, După 20 de ani şi Vicontele de Bragelonne, dar la fel de mult mi-au plăcut şi altele un exemplu este Robin Hood. Nu zic că trebuie să le citeşti pe toate odată, este doar o idee. Cu timpul vei ajunge să le citeşti pe toate şi mult mai multe de atât, pentru că sigur îţi va plăcea acest autor. De asemenea poţi să alegi să citeşti cărţi de aventură scrise de Karl May : Winnetou – spre exemplu. Chiar citeam astăzi pe un blog deosebit http://lafeeblanche.wordpress.com/2012/07/16/karl-may-winnetou/ despre această carte şi mi-am adus aminte cât de mult mi-a plăcut. Sunt şi multe cărţi fantasy, moderne – poţi să încerci să le citeşti. Sunt mai uşor de citit, dacă te pasionează povestea cu vampiri şi vârcolaci – Seria Twilight / Amurg sau Lupii din Mercy Falls (eu am citit prima carte – Fior, care mi-a plăcut). De asemenea poţi alege să citeşti seria Harry Potter. Eu zic că, după ce începi să citeşti şi ai obişnuinţa lecturii, va fi foarte uşor să citeşti din ce în ce mai mult şi mai multe pagini pe zi. Dacă vrei să ştii ce alte cărţi ar trebui să citeşti, pentru cultura ta viitoare, poţi, dacă vrei să citeşti recomandările mele de lectură şi să te abonezi, eventual, ca să primeşti viitoarele mele articole. Eu voi fi mulţumită să ştiu că tu vrei să citeşti. Aş vrea să ştiu cum progresezi şi ce anume ai ales să citeşti pentru relaxare. Sper că te-am ajutat cât de cât.

      Apreciază

       
    • Teo

      19 iulie 2012 at 09:35

      Enigma Otiliei m-a plictisit la culme. Nu am reusit sa o termin. Si pot sa spun ca imi place sa citesc. Mananc carti pe paine. 😀
      Iti recomand Domnul cu coasa, de Terry Pratchett. Si altele din seria scrisa de el. Se citesc usor, sunt faine si mori de ras.
      O sa ma mai gandesc ce titluri s-ar mai ptrivi unor lecturi de vacanta…

      Apreciază

       
      • Teo

        19 iulie 2012 at 09:38

        Ah, Primul volum din La Medeleni! Cat de mult mi-a placut!

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        19 iulie 2012 at 11:23

        Poate că Enigma Otiliei nu este cea mai uşoară dintre lecturi, totuşi este mai bine s-o citeşti când ai un examen de dat. Am remarcat, din experienţa personală, că la un examen, oricât de bine aş fi învăţat despre o carte, câtă vreme n-am citit-o nu puteam să scriu foarte multe iar părerile criticilor le-am uitat în mare parte, poate din cauza emoţiilor, poate din cauză că nu aveam de ce le lega, de textul pe care să se bazeze. Cât despre Terry Prachett – deşi eu am uitat-o, ai dreptate, este o lectură amuzantă, relaxantă şi potrivită să citeşti pe lângă altă carte mai greu de citit. Bibliotecile au cărţile ei, aşa că nu-i nevoie de o investiţie în cărţi. Apreciez ajutorul tău şi mă bucur dacă vei găsi şi alte titluri pe care să le recomanzi.

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        19 iulie 2012 at 13:17

        Apropo de La Medeleni – tot ciclul este deosebit. Pleacă de la aventuri ale copilăriei, trece prin adolescenţă şi apoi ale „tinereţii valuri”. Este scrisă într-un mod atractiv, uşor de citit. Pe vremuri, domnul Ionel Teodoreanu, autorul cărţii, era profesor universitar la Iaşi. Odată a întârziat la curs, aducând cu el un ram de zarzăr înflorit, spunându-le să nu se supere că a aşteptat să înflorească zarzărul 🙂 Frumoasă poveste. Pentru toţi cei care au citit La Medeleni, povestea se regăseşte în paginile cărţii – adolescentul Dan îndrăgostit de iubirea în sine, aşteaptă visător să înflorească zarzărul… La Medeleni este povestea devenirii, a primelor sentimente, a relaţiilor complicate şi a iubirii. Este povestea lui Dănuţ, Olguţa şi Monica, dar poate fi povestea oricărui tânăr, pentru că fiecare din noi ne-am recunoscut într-unul din personajele cărţii.

        Apreciază

         
  12. Teo

    19 iulie 2012 at 09:31

    Ah, Omul de aur! M-a marcat cartea aia… Si mi-am dorit asa de mult sa o recitesc… As vrea sa vad daca mai are acelasi impact, dupa 15 ani.

    Apreciază

     
  13. Teo

    19 iulie 2012 at 09:32

    Eu cred ca pentru a incepe sa-ti placa sa citesti, trebuie sa ti se ofere cartile potrivite. Daca nu, va fi o experienta nefericita si plicticoasa – si nu iti vei mai dori sa o repeti.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      19 iulie 2012 at 11:48

      Da, aici trebuie să-ţi dau dreptate. Este important să citeşti ceva ce ţi se pare interesant. Spre exemplu, fiica mea, după mai multe încercări de a citi diferite lecturi pe care i le-am recomandat, a găsit interesantă cartea Legendele Olimpului a lui Alexandru Mitru. Această carte a fost cea care a dat startul şi a făcut-o să îi placă să citească şi să o facă în mod constant. Chiar şi acum, chiar şi în sesiuni, citeşte pentru a-şi limpezi mintea, după mult învăţat. Dar pentru a găsi această primă carte care să te facă să îndrăgeşti lectura, trebuie să ai pe cineva să ţi le recomande, iar tu, să nu te laşi abătut de la prima carte care nu ţi-a plăcut. Fiecare trebuie să se gândească că undeva o carte potrivită îl aşteaptă. Iar eu, cu ajutorul vostru, al celor care comentaţi, mă gândesc să ofer ajutorul meu, al nostru, pentru a recomanda lectura potrivită pentru fiecare 🙂

      Apreciază

       
  14. addicted

    6 august 2012 at 10:17

    Multi din tinerii nostri ar trebui sa citeasca aceste randuri si sa ia aminte! 🙂
    Eu am o teribila ciuda… nu mai am timp sa citesc carti. Nici macar in w/e nu pot pentru ca tot muncesc si dupa toate articolele colosale in engleza pe care le citesc de dimineata pana seara, nu mai pot citi si o carte.

    Apreciază

     

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.