RSS

Ernest Hemingway


Scriitor american din opera căruia am scris despre cartea „Pentru cine bat clopotele”

Ernest Hemingway s-a născut pe 21 iulie 1899 în Oak Park, o suburbie a oraşului Chicago, Illinois, Statele Unite ale Americii şi a murit pe 2 iulie 1961 în Ketchum, Idaho, SUA. A fost romancier, nuvelist, prozator, reporter de război. A fost laureat al Premiului Pulitzer în 1953 şi al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, este unul din cei mai cunoscuţi scriitori americani din lume.

Opera lui Hemingway are un profund caracter autobriografic, iar temele abordate sunt: naşterea, moartea, viaţa, lupta, fidelitatea, trădarea sau iubirea. 

La primirea Premiului Nobel a trimis o scrisoare pe care ambasadorul Statelor Unite ale Americii a citit-o audienţei:

„Stimați membrii ai Academiei Suedeze, Doamnelor și Domnilor neavând priceperea și dezinvoltura pentru a susține un discurs, nici cunoștințe de oratorie sau de retorică necesare, doresc să mulțumesc organizatorilor pentru generozitatea lui Alfred Nobel de a oferi acest premiu. Niciun autor care îi cunoște pe marii scriitori ce nu au primit acest premui nu îl poate accepta decât cu modestie. Nu este necesar să îi menționez pe acești scriitori. Fiecare dintre cei prezenți aici își poate contura propria sa listă, după cunoștințele și conștiința sa. Îmi este imposibil să îl rog pe ambasadorul țării să citescă un discurs în care un scriitor vrea să exprime tot ceea ce se află în sufletul său. Într-o scriere, lucrurile nu pot fi deslușite imediat, și autorul este norocos dacă se întâmplă așa¡ în cele din urmă însă, ele devin destul de clare, atât prin ele însele, cât și datorită gradului de alchimie pe care autorul îl deține, îl va fi suferit sau îl va fi uitat. Scrisul presupune o viață solitară.[…] Am vorbit prea mult pentru un scriitor. Un scriitor trebuie să scrie ceea ce vrea să spună și nu să vorbească despre asta. Încă o dată, vă mulțumesc. “ (Hemingway – cuvântul de mulţumire) (citatul – sursa Wikipedia.org)

 

Un răspuns la „Ernest Hemingway

Aştept răspunsul tău!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
%d blogeri au apreciat: