RSS

Albert Camus – 100 de ani de la naştere

07 nov.

Albert Camus, Nobel prize winner, half-length ...

Albert Camus, Nobel prize winner, half-length portrait, seated at desk, facing left, smoking cigarette (Photo credit: Wikipedia)

Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la naşterea scriitorului, romancierului, dramaturgului şi filozofului francez Albert Camus. S-a născut pe 7 noiembrie 1913 în Mondovi, un ţinut sărac din Algeria. A dus o viaţă grea alături de părinţii şi fraţii lui. Mama sa, o femeie simplă, de origine spaniolă, era analfabetă şi aproape surdă. De aceea comunicarea era dificilă şi strict legată de probleme de zi cu zi. Sărăcia a fost ceea ce l-a marcat şi format pe Camus, care scria în Caiete:

Ducând o viață săracă printre oamenii aceia umili sau vanitoși, eu am atins în modul cel mai sigur ceea ce mi se pare a fi adevăratul sens al vieții

Cu toate acestea, Camus priveşte timpul copilăriei cu drag, considerându-l paradisul pierdut. Iar dacă ne gândim că ulterior a trecut prin vremuri de război şi boală, este uşor de înţeles de ce, cu toată sărăcia, regretă vremurile simple şi relativ liniştite de atunci. În tinereţe este şi un foarte bun sportiv, fiind celebru fotbalist, dar foarte devreme se îmbolnăveşte de tuberculoză şi trebuie să renunţe la viaţa boemă pe care o ducea, în locul uneia mai retrase. Normalitatea, poate şi din această cauză, este ceva la care tinde. Nu-şi doreşte să fie un geniu, un om de excepţie (deşi, prin operele sale a dovedit că este):

Sunt un om mediu + o existență. Valorile pe care aș simți nevoia să le apăr sunt valori medii (Albert Camus, op. cit.)

Am scrStrainul-104792is anterior, pe acest blog, un eseu despre una dintre operele sale foarte cunoscute, Străinul, într-o comparaţie cu 1984 a scriitorului George Orwell. Este una din cărţile la care mi-a rămas întipărit în minte prima frază:

Astăzi a murit mama. Sau poate ieri, nu ştiu.

Acum mă gândesc că relaţia personală a autorului cu propria sa mamă, a influenţat felul de-a relaţiona şi privi moartea mamei de către domnul Mersault. 

Camus n-a trăit în nişte vremuri uşoare. Născându-se cu puţin înainte de primul război mondial, a fostrainul-ciuma-caderea-exilul-si-imparatia_1_fullsizest afectat de cel de-al doilea război, chiar dorindu-şi să se ducă pe front, dar din cauza bolii este respins medical. Totuşi el se implică activ într-o mişcare antifascistă încă din 1933 şi se înscrie şi în Partidul Comunist. Ca membru de partid primeşte însărcinarea de-a face propagandă în mediile musulmane. Cred că el, provenit dintr-o lume săracă, înţelegea mai bine nevoile res_774c688872ad6e1956e63c446ab18fea.gifacestora şi bineînţeles lumea musulmană îi era apropiată. Privitor la comunism spunea că „libertatea n-a învățat-o de la Marx, ci din mizerie”. Aderarea la Partidul Comunist n-a fost de foarte lungă durată, pentru că prin 1935-1937 se retrage din partid. Vremurile trăite, războaiele care au afectat societatea (Războiul civil din Spania, cel de-al doilea război mondial), teroarea nazismului, l-au făcut să aibă o percepţie cu totul deosebită asupra vieţii, care a dus la crearea unei literaturi absurd-existenţialiste, a artei de a trăi în timpuri de catastrofă, o artă a renașterii și revoltei în fața morții. Dictonul cartezian reinterpretat „mă revolt, deci suntem” (din Omul revoltat) ne arată că revolta este, din punctul lui de vedere, singurul mijloc de a lupta contra absurdului.

nobel-1Pentru deosebita contribuţie literară a fost premiat cu premiul Nobel pentru literatură în 1957, bucurându-se de binemeritata recunoaştere cu doar 3 ani înainte de-a muri, în mod absurd, într-un accident de maşină, pe data de 4 ianuarie 1960.

Astăzi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează un amplu eveniment care marchează acest centenar. Voi ataşa poze de la această manifestare, ulterior.

P.S. Aşa precum am promis, revin cu atasamentul pozelor realizate la această manifestare. Sunt grăitoare pentru felul cum a decurs manifestarea. Colega mea a pus, la finalul prezentării sale, întrebări, iar cei care au răspuns corect au fost premiaţi, de bibliotecă, cu cărţi şi diplome.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Etichete: , , , , , , , , , , ,

19 răspunsuri la „Albert Camus – 100 de ani de la naştere

 1. mixy

  7 noiembrie 2013 at 13:12

  Succes! 🙂

  Apreciază

   
 2. Ritiu Maria

  7 noiembrie 2013 at 17:21

  Din centenar in centenar, aflam ca, Biblioteca voastra este activa, prezenta in actiuni la care participa de la elevi, la cei cu plete albe, ceea ce inseamna ca, cei ce va viziteaza sunt tineri si dornici de a afla lucruri care le-ar putea umple golul din suflete, chiar daca unii doar isi incep viata, iar altii se uita cu drag la tot ce-i inconjoara si spera ca sa mai invete cate ceva, in fiecare zi din viata lor.
  Un scriitor care s-a confruntat in viata lui cu realitati crude, care l-au otelit si l-au facut sa-si exprime opiniile si sa afle raspunsuri la problemele cu care se confrunta.
  Nu este usor sa traiesti in saracie, nu este usor sa te cultivi de unul singur si sa mai ai puterea de a transmite si altora din cele invatate de tine din experienta proprie, ori din cea oferita de societatea in care ai trait.
  Este de admirat ca a stiut, cu toate greutatile legate de saracia copilariei, de boala care l-a facut sa se retraga si sa se interiorizeze, sa fie asa prolific si sa lase o asemenea comoara pentru umanitate.
  Noi il cinstim astazi si sper ca si cei ce ne urmeaza, vor face in continuare acelasi lucru.
  Felicitari inca o data conducerii, personalului bibliotecii, tie Roxana, care faceti ca adevaratele valori sa continuie sa fie cunoascute si apreciate, asa cum se cuvine.
  Un gand bun si multa sanatate.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   8 noiembrie 2013 at 11:14

   Biblioteca are săptămânal activităţi, lansări de carte. Chiar şi manifestări mai ample, cum au fost cele dedicate Mariei Tănase sau lui Albert Camus, sunt destul de dese. Eu nu apuc să scriu despre toate, deşi ele ar merita atenţia mea, a noastră. Din fericire pe blogul principal al bibliotecii toate acestea sunt bine prezentate. Vreau şi eu să scriu, în curând, despre cursurile de limbă chineză şi tai-chi, organizate gratuit de bibliotecă, în parteneriat cu Institutul Confucius şi cu Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”. Eu nu m-am înscris la limbă chineză, dar voi începe de săptămâna viitoare cursul de tai-chi.

   Apreciază

    
 3. Drugwash

  7 noiembrie 2013 at 21:51

  Încerc să nu-mi asum aroganţa de a mă compara cu Albert Camus. Dar în acelaşi timp confirm faptul că din întuneric se zăresc foarte clar pînă şi cele mai palide raze de lumină.

  Voi însă, sînteţi soare strălucitor şi tare vreau să cred că din ce în ce mai mulţi oameni – indiferent de vîrstă – adastă în a voastră lumină. Cultură, cunoaştere, înălţare spirituală – de asta avem nevoie o ţară întreagă. Felicitări şi mulţumiri vouă, Roxana şi întregului colectiv al Bibliotecii!

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   8 noiembrie 2013 at 11:41

   Se pare că autorul a reuşit ca tot întunericul simţit, trăit, să-l transforme creativ în opere literare semnificative, ce au dăinuit prin timp. Frumos spus – şi adevărat – din întuneric chiar vezi bine cea mai firavă rază de lumină. Noi sperăm ca, prin toate activităţile organizate, să fim „un far” călăuzitor. Mulţumim de laude, le voi transmite mai departe. Vreau ca toţi colegii mei să se simtă răsplătiţi pentru munca depusă.

   Apreciază

    
   • Drugwash

    8 noiembrie 2013 at 16:17

    Mă înclin cu respect. La mulţi ani membrilor colectivului care astăzi îşi serbează numele!

    Apreciază

     
   • bibliodevafiliala3

    8 noiembrie 2013 at 16:55

    Le transmit colegelor mele 🙂 Mulţumesc, Dragoş!

    Apreciază

     
 4. Ritiu Maria

  8 noiembrie 2013 at 17:55

  Revin cu o completare la postarea anterioara.
  Am retinut un citat din opera lui Albert Camus:”Viata este suma optiunilor noastre”, cred ca el a dat dovada ca a ales bine, s-a format si a luptat pentru a depasi perioada in care a trait, prin scrierile sale.
  Acest citat mi-a fost ca un far calauzitor in intreaga viata si cred ca, este bine sa retinem ca intodeauna exista o solutie la problemele noastre dar aceea solutie trebuie cautata si daca ai gasit-o, trebuie aplicata, pentru a nu regreta ca ai asteptat ca altii sa-ti rezolve problema ta.
  La multi ani!, fericire si sanatate colegilor tai Roxana care se numesc Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela ori Gavril.
  O seara placuta.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   8 noiembrie 2013 at 22:36

   Bun citat după care să te călăuzeşti o viaţă. Chiar aşa, regrete n-ar trebui să avem pentru ceea ce am făcut sau am ales. Poate doar pentru ceea ce n-am reuşit să facem, pentru ceea ce n-am reuşit să atingem încă. Mulţumesc din partea colegilor mei, care şi-au serbat astăzi ziua numelui. Noapte bună şi un week-end frumos, ţie.

   Apreciază

    
 5. ch3815h

  9 noiembrie 2013 at 22:21

  Camus, da e un continuator al existentialismului literar pasit initial de Dostoievski. El in Franta, un Faulkner in Sua, Kafka in Cehia-Germania. Frumos weekend ati facut sa fie orasului. Bravo!

  Apreciază

   
 6. Silavaracald

  10 noiembrie 2013 at 16:25

  Multă lume tânără la voi la bibliotecă, semn că e vie.
  Văzând asta, parcă nu mai sunt chiar așa de sceptică în legătură cu generația ce va să vie.
  🙂

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   10 noiembrie 2013 at 20:32

   Da, am reuşit să-i strângem pe tineri. Colegele de la secţia de carte pentru copiii au manifestări deosebit de interesante, dese, care-i obişnuiesc pe cei mai tineri utilizatori ai noştri cu biblioteca, cu cărţile bune. După ce cresc vin la aceste manifestări ample, organizate special pentru adolescenţi, care au şi un concurs cu premii în cărţi la final. Sunt atraşi de ele, le plac şi vin cu plăcere. Au mai fost organizate cursuri de îndrumare în carieră, cu dezbateri şi prezentări interesante. Toate acestea sunt rodul bunei colaborări cu şcolile. Idei am avut fiecare din noi. Adevărul e că cel care face diferenţa este un bun manager. Noi am fost la fel de buni profesionali, dar până ce n-am avut un conducător bun, biblioteca n-a fost vizibilă şi prezentă în comunitate, cum este acum. Pentru toate aceste manifestări trebuie obţinute fonduri, sponsorizări. Noi suntem printre puţinele biblioteci în ţară care au, chiar şi acum, pe perioada de criză, fonduri pentru carte, sponsorizări de la edituri, de la fundaţii. Acum, mai nou, la biblioteca noastră se organizează cursuri gratuite de limbă chineză şi de tai-chi. Au atras şi acestea foartă multă lume doritoare. Dar nici persoanele de vârsta a treia nu sunt uitate. Sunt organizate cursuri de utilizarea calculatoarelor, iniţiere în Word, Excel, Internet .. pentru doritori. Avem patru colege traineri care se ocupă de aceste cursuri. Biblioteca se schimbă sub ochii noştri. Devine mai degrabă un centru cultural şi este o prezenţă semnificativă în comunitate.

   Apreciază

    
 7. beausergent

  12 noiembrie 2013 at 10:30

  Faptul că datele biografice determină opera orcărui autor e un truism, dar nu pot să nu mă gândesc că numai cine a trăit o viaţă ca a lui Camus poate scrie ca el. Renunţând a mai căuta valori, temei si, in ultimă instanţă, asistenţă de la Dumnezeu, („If God exists, I hope he has a good excuse” – citatul din Woody Allen care se lăfăie pe pagina de gardă a caietului de notiţe de Fizica de-a X-a al juniorului meu mare), ori de la Marx, Camus se întoarce la om şi, culmea, la natură, intr-un umanism mediteraneean sui-generis. Pe mine mă face să mă gândesc la un umanism „carpato-danubiano-pontic”, care, „if it exists…” ar trebui şi acesta înţeles şi asumat de un „Camus” de-al nostru (chiar! avem aşa ceva? cine-o fi?). Felicitări pentru implicarea voastră. Camus e de citit, recitit, răs-citit, asimilat, aplicat, etc. Ah, da! Personal, mai trebuie să-i multumesc şi pentru învăţătura după care „Mingea vine întotdeauna de unde nu te aştepţi”, primită ca de la portarul (de peste vremuri) al naţionalei Franţei la portarul naţionalei şcolii, liceului, facultăţii şi, mai recent, al instituţiei la care lucrez :).

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   12 noiembrie 2013 at 16:02

   Bun citatul din Woody Allen 🙂 De multe ori mă gândesc şi eu la el. Mulţumesc pentru felicitări. Ai dreptate – noi suntem suma existenţei noastre, iar scriitorii pot să-şi-o folosească creativ pentru mulţumirea noastră şi un memento a ceea ce au trăit.

   Apreciat de 1 persoană

    
 8. Proiectul Jester

  27 noiembrie 2013 at 23:49

  Va invitam sa sustineti un proiect cultural pentru copii. „Povestea lui Jester” este un site de unde puteti descarca gratuit povesti bogat ilustrate si cu texte accesibile varstei. Cu ajutorul unei imprimante obisnuite obtineti o colectie de carticele numai bune de citit si de colorat. Textele si ilustratiile sunt puse la dispozitie de scriitori, traducatori si ilustratori profesionisti care sustin acest proiect din entuziasm si daruire.

  Va rugam sa ne vizitati siteul si sa ne sprijiniti descarcand povesti. Adresa proiectului este http://www.povestealuijester.ro . Va multumim.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   29 noiembrie 2013 at 13:17

   Mulţumesc de informaţie. Am fost pe site-ul dvs. Desenele sunt ilustrate fermecător. O să am grijă să scriu un articol despre acest proiect.

   Apreciază

    
 9. bibliotecaalexandrudonici

  16 octombrie 2021 at 16:57

  Un articol bine scris, foarte bine aranjat, informație utilă, am aflat foarte multe lucruri interesante.

  Apreciază

   

Aştept răspunsul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
%d blogeri au apreciat: