RSS

…Să ucizi o pasăre cântătoare şi Du-te şi pune un străjer, romanele scriitoarei Harper Lee – recomandări de lectură

28 aug.

Pe 14 iulie 2015 a avut loc, în Statele Unite ale Americii, lansarea cărţii Go Set a Watchman (Du-te şi pune un străjer) a scriitoarei americane Harper Lee (n. 28 aprilie 1926 – d. 19 februarie 2016). Această carte, apărută la 55 de ani de la lansarea primului său roman To Kill a Mockingbird / Să ucizi o pasăre cântătoare, a avut vânzări extraordinare. Vânzările au depăşit încă din prima zi atât recordul înregistrat de The Lost Symbol / Simbolul pierdut, cartea autorului Dan Brown, cât şi pe cel deţinut de trilogia erotică Fifty Shades / Cincizeci de umbre, scrisă de E. L. James (ceea ce nu poate decât să mă bucure). Încă după primele săptămâni de vânzări se aştepta ca această carte să fie bestseller-ul anului 2015. S-a clasat cu mult înaintea altor producţii editoriale, pe locul doi fiind fiind unul dintre volumele seriei The Diary of a Wimpy Kid / Jurnalul unui puşti (a autorului Jeff Kinney) şi pe locul trei romanele lui E.L James. Din ceea ce am citit despre carte, am înţeles că a fost scrisă anterior celei apărute în 1960, dar ca timp prezintă viaţa personajelor la douăzeci de ani după evenimentele din …Să ucizi o pasăre cântătoare. Cum a fost posibil acest lucru? La vremea când tânăra scriitoare a vrut să publice cartea, editorul ei, fascinat de fragmentele de amintiri ale micuţei Scout, i-a recomandat să scrie o carte din prisma copilului. Aşa a apărut noua carte ce ne spune povestea copilăriei lui Scout şi manuscrisul scris anterior a zăcut timp de 55 de ani într-o cutie de carton. Acum a ieşit la lumină apărând şi la noi în traducerea Ariadnei Ponta, la Editura Polirom (Seria Biblioteca Polirom. Actual). Părerile despre carte sunt împărţite. Concluzia generală ar fi că acest roman nu s-ar ridica la nivelul primului publicat. Eu pot spune că şi mie mi-a plăcut mai mult candoarea, inocenţa cu care subiectul greu a fost tratat în To Kill a Mockingbird dar Du-te şi pune un străjer mi s-a părut o lectură interesantă, o completare a primei cărţi, cu o altă atitudine a omului, adult de această dată. Totuşi, aleg să vă povestesc tot despre romanul …Să ucizi o pasăre cântătoare şi în variantă video, după ce am scris anterior mai amănunţit şi am comentat alături de voi AICI.

Vă recomand cartea, dar şi filmul, pe care îl găsiţi spre împrumut în cadrul Secţiei de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

14 răspunsuri la „…Să ucizi o pasăre cântătoare şi Du-te şi pune un străjer, romanele scriitoarei Harper Lee – recomandări de lectură

  1. Roberts

    28 august 2015 at 12:20

    eu astept cu nerabdarea cartea si sper ca traducerea sa fie ok!

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      28 august 2015 at 14:40

      La fel sper şi eu! Abia aştept! Dacă oamenii au o viaţă şi o istorie, se pare că şi operele lor pot avea una la fel de interesantă. Similar mi s-a părut cazul cărţii Pescăruşul Jonathan Livingston, al cărui ultim capitol, omis in mod intenţionat să fie editat la bun început, a fost revăzut şi a completat cartea, schimbându-i finalul şi sensul. Poate ar fi interesantă o poveste din punct de vedere al unei cărţi :).

      Apreciază

       
  2. illusion

    28 august 2015 at 14:52

    De când tot zic c-o citesc…

    Apreciat de 1 persoană

     
  3. ritiumaria39

    28 august 2015 at 17:21

    Se pare ca aceasta carte promite sa fie interesanta, ma refer la cea recent aparuta dar, scrisa de un amar de vreme. Dupa 20 de ani, ce pot oferi tinerii care ne-au incantat cu peripetiile lor, in romanul pe care l-ai comentat in videoclip, este ceva ce merita a fi citit.
    Mi-a placut cartea prezentata, mi-a placut si filmul si cred ca orcine poate fi incantat sa citeasca asemenea carti care, raman la fel de vii si dupa trecerea anilor.
    Un gand bun, multa sanatate si un sfarsit de saptamana cat mai placut draga Roxana.

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      28 august 2015 at 19:30

      Mulţumesc de vizită, de comentariu! Într-adevăr cartea promite să fie interesantă, dar mi-a plăcut mult povestea scrierii şi apariţiei ei târzii. Având în vedere că Să nu ucizi o pasare cântătoare are o componentă autobiografică clară, abia aştept să văd cum era Harper Lee la 2o şi ceva de ani. Un gând bun şi un week-end plăcut şi odihnitor şi ţie!

      Apreciază

       
  4. Drugwash

    28 august 2015 at 18:10

    Îngăduie-mi, te rog, să am o mare rezervă faţă de asemenea „descoperiri tîrzii uimitoare”. 🙄
    În opinia mea strict personală şi paranoică ele sînt fie contrafaceri fie simple tactici de marketing. Mie unul mi-a trecut de mult ideea de a rămîne fidel unui nume – oricare şi în orice domeniu ar fi el – doar fiindcă odată, demult, pe cînd majoritatea lucrurilor erau de calitate, acel nume a creat ceva deosebit. Fiindcă acum, în societatea asta, în majoritatea covîrşitoare sînt ţepe. 😈

    Rămîne ca timpul să dovedească dacă mă înşel în cazul acestei cărţi sau nu. 😉

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      28 august 2015 at 19:31

      Vom vedea. Voi reveni cu o postare după ce voi fi citit şi această de-a doua carte. Pe de altă parte, s-ar putea să nu se ridice la valoarea primei cărţi, dar este la fel de adevărat că s-ar putea să fie mult superioară literaturii ce se scrie cu precădere astăzi. Om trăi şi om vedea!

      Apreciat de 1 persoană

       
  5. Anndrei

    28 septembrie 2015 at 16:24

    Am citit romanul acesta și este unul dintre preferatele mele! O poveste sensibilă și emoționantă! 🙂 Îmi pare bine că v-am descoperit, foarte frumos blogul!

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      28 septembrie 2015 at 19:24

      Mă bucur că m-ai găsit! Mulţumesc de apreciere! Mă bucur că ai citit şi ţi-a plăcut cartea. Mă gândesc că vei fi unul dintre aceia care vor citi şi cea de-a doua carte a autoarei, după ce ea va apărea şi la noi. Sper ca asta să nu dureze prea mult. Sau poate citeşti la fel de bine în engleză, cea ce ar fi un plus, un avantaj. Oricum, în bibliotecă mai are ceva până va ajunge.

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.