RSS

Steaua care străluceşte, de Maria-Veronica Armean – recomandare de lectură

02 iun.

Maria-Veronica Armean Trofeul Micului CititorAzi vreau să vă povestesc despre o nouă carte, un alt debut editorial al unei foarte tinere scriitoare, Maria-Veronica Armean, şi un titlu parcă predestinat reuşitei: Steaua care străluceşte„. Romanul a apărut la Editura Emia din Deva şi încă din prefaţa scrisă de editorul Paulina Popa mi-am dat seama că urmează să fac o incursiune într-o lume fantasy bogat imaginată de tânăra autoare. Îmi plac oamenii care citesc, îmi plac toţi tinerii care îşi găsesc refugiul şi relaxarea alături de o carte bună, dar şi mai mult mă uimesc cei care au talentul necesar, imaginaţia şi curajul de a-şi aşterne propriile gânduri şi poveşti într-o carte. Cu atât mai mult mă bucur când rândurile lor au ecoul scontat în rândul cititorilor şi ajung să fie premiaţi. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează, în fiecare an, cu ocazia Zilei Copilului, Trofeul Micului CititorUnul dintre premiile oferite în cadrul manifestării este  „Cel mai bun autor de carte pentru copii”, pe care Maria-Veronica Armean l-a câştigat la această a 35-a ediţie, despre care puteţi citi mai multe din articolul pe care l-a scris domnul manager, Sebastian Bara, AICI. Mulţi dintre autorii români cunoscuţi şi îndrăgiţi de copii au primit acest premiu de-a lungul anilor fie ei tineri sau consacraţi. Maria-Veronica Armean, autoarea despre care povestim astăzi, este o tânără Paulina Popa, Sebastian Bara, Maria-Veronica Armean Trofeul Micului Cititor 2015care şi-a publicat romanul la 13 ani. Scris în genul urban-fantasy, în roman regăsim printre personaje atât vrăjitoare, cât şi vampiri sau vârcolaci. Preferinţa autoarei pentru acest gen literar este subliniată şi prin menţionarea romanului Cartea pierdută a vrăjitoarelor (o carte care şi mie mi-a plăcut şi despre care am vorbit aici), pe care eroina cărţii, Monotype Korsyva, îl citeşte la începutul acţiunii. Este o reuşită să urmăreşti, la asemenea vârstă fragedă, firul narativ al unei scrieri, să poţi să creezi o lume, să îţi imaginezi o poveste care să fie coerentă, care să se dezvolte pe mai multe planuri şi cu atât mai mult este o reuşită dacă aceasta place şi altora. Citind, mă gândeam la copilăria mea, la ce făceam eu la vârsta autoarei. Eram preocupată de şcoală, de joacă, de cititul cărţilor, începusem să scriu compuneri mai lungi şi am încercat să scriu chiar două capitole dintr-un roman. Mi s-a părut extrem de greu să inventez povestea, să scriu dialogurile şi am încheiat cu acel roman. Cred că asta se întâmplă când eşti copil, când nu ai experienţa scrierii şi poate nici talentul necesar. De asta îmi plac copiii care reuşesc să ducă la capăt această muncă. Pentru că nu vorbim aici numai de talent, ci şi de muncă susţinută.

steaua care stralucesteInteresant pentru mine a fost şi alegerea unui limbaj specific pe care autoarea îl numeşte adolescentin. Este greu de pronunţat, dar pare amuzant când îl citeşti. Numele personajului principal feminin (Monotype Korsyva) mi s-a părut cunoscut şi pe urmă mi-am amintit că Monotype Corsiva este un font de scriere pe calculator şi m-am întrebat dacă este oare fontul cu care autoarea şi-a scris romanul. Locurile unde se desfăşoară acţiunea sunt mai multe şi deşi sunt numite, simţi că localizarea ar putea fi oriunde pe pământ, într-un loc unde noi să-l considerăm exotic şi misterios. Este doar primul pas făcut de Maria-Veronica Armean şi cred (această carte este doar primul volum al seriei) că odată ce se va maturiza, având deja experienţa scriiturii şi pe cea de viaţă necesară, ne vor captiva şi scrierile sale viitoare. Povestea se deschide cu un jurământ scris pe un Contract Negru al unuia dintre vrăjitorii răi ai familiei Korsyva. Acesta se angajează prin contract în faţa Îngerului căzut, ca prin urmaşii săi să o sacrifice pe cea mai mare Vrăjitoare a Stemei şi Cercului Roşu, în schimbul Ridicării Vocii Albe din Palatul Swyssgerbarr. La un aşa debut, urmează bineînţeles o continuare plină de acţiune. Se întâmplă foarte multe tragedii, ai sub ochi o întreagă viaţă spulberată. Cele mai urâte temeri ale unui copil, ca aceea de a-şi pierde părinţii, de-a se trezi singur în lume, sunt explorate de tânăra autoare. Cu o imaginaţie debordantă aceasta reuşeşte să creeze situaţii limită, de viaţă şi moarte. Dorinţa oricărui copil de-a fi mare, de-a trăi poveşti de iubire sau de-a avea putere în lumea adultă mi s-a părut că se dezvăluie, odată ce în roman ajungem să facem un pas în timp şi de la cei 13 ani plini de ghinion ai eroinei (din cauza pierderii părinţilor), ajungem la frumoasa vârstă de 18 ani. Ce se întâmplă în carte, de cine trebuie să se ferească tânara eroină şi fratele acesteia şi cine este cea mai puternică Vrăjitoare a Stemei şi Cercului Roşu… vă invit să citiţi şi să aflaţi.

 

Întrebările de final ale bibliotecarului: Ce alte cărţi scrise de tineri autori aţi citit şi v-au plăcut? Vă place literatura urban-fantasy? Ce autori v-au plăcut şi îmi puteţi recomanda? Ce întebări i-aţi adresa autoarei dacă aţi întâlni-o?

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

10 răspunsuri la „Steaua care străluceşte, de Maria-Veronica Armean – recomandare de lectură

 1. shiki

  2 iunie 2015 at 15:27

  hm , poate o sa o citesc. desi mie nu mi-a placut cartea pierduta a vrajitoarelor prea mult si urmarea a fost teribila :D. la 13 ani ,la 13 ani…. stiu ce faceam , scriam o trilogie sf cu o prietena. dar pe noi nu ne-a publicat nimeni 😛 . n-am pastrat nimic din pacate, din ce mi-aduc aminte nu era rea. nu stiu daca o sa ma scriu , parca prea toata lumea scrie acum. as rescrie unele chestii sau le-as continua ca sa le repar finalurile 😛

  Apreciat de 1 persoană

   
  • shiki

   2 iunie 2015 at 15:33

   si felicitari , nu sunt chiar ata de acra ca sa nu felicit un autor nou 🙂

   Apreciat de 1 persoană

    
   • bibliodevafiliala3

    2 iunie 2015 at 18:58

    Sunt convinsă că nu eşti deloc acră :)) Mulţumesc în numele ei. Sper să vadă comentariile voastre. Merită felicitată! Sper ca întâlnirea cu elevii şi micul discurs pe care l-a ţinut astăzi în faţa lor să fie un imbold şi pentru alţii să aibă curajul de a publica, de a scrie.

    Apreciază

     
  • bibliodevafiliala3

   2 iunie 2015 at 18:54

   Nici prietena ta nu are nimic păstrat? Ce păcat ar fi să rămână o bună poveste nespusă. Mă gândesc că acum ai rescri-o, ai putea-o îmbunătăţi, dar ideile de atunci cu viziunea pură ar merita să fie păstrate. Mi-ar plăcea să te citesc şi în roman, cu atât mai mult dacă e sf. Un plan eroic – o trilogie 🙂 Eu n-am fost în stare să scriu mai mult de 2 capitole şi era ceva gen Elevul Dima dintr-a şaptea 🙂 Doar că la mine eleva se numea Alina.

   Apreciază

    
 2. ritiumaria39

  2 iunie 2015 at 20:15

  O carte scrisa de o fetita care, a reusit sa se concentreze si sa gaseasca puterea de a expune ceea ce gandeste, chiar daca ceea ce ii „populeaza” gandurile in aceasta etapa, se regaseste doar in lumea fantasyi si e firesc sa fie asa, copii viseaza cu ochii deschisi si isi compun lumea lor, in care pot sa se „lupte” si sa invinga raul ce le-ar putea intuneca viata.
  Ma bucur ca exista copii care au talentul necesar, pe care autoarea si l-a concretizat prin scrierea acestui roman, altii prin performante sportive, prin participari la olimpiadele scolare, prin inventii ori inovatii, ceea ce inseamna ca, avem sperante ca, viitorul se va contura intr-unul pozitiv, lucru pe care cu totii ni-l dorim.
  Felicitari Domnisoarei Maria-Veronica Armean pentru romanul de debut care, s-a bucurat de aprecierea cititorilor, cu precadere a celor de varsta ei dar nu numai, si-i doresc succes in continuare si reusita in tot ceea ce va realiza.
  Ca de obicei Roxana ne tii la curent cu noutatile si-ti multumim pentru ca, astfel avem posibilitatea de a gasi mereu ceva bun de citit si ceva interesant.
  Ca sa raspund in parte la intrebarile tale Roxana, ma gandesc s-o intreb pe autoare daca este multumita cu ce a realizat si daca scrisul este pentru ea un hobi ori o necesitate fireasca de a se exprima si de a-si face cunoscute trairile sufletesti?
  Un gand bun si multa sanatate pentru tine Roxana pentru micuta Maria-Veronica, precum si pentru cititorii blogului tau.

  Apreciat de 1 persoană

   
  • bibliodevafiliala3

   2 iunie 2015 at 21:11

   Sunt curioasă ce-ar răspunde Maria-Veronica Armean la întrebările tale. Am înţeles că azi a dat un interviu la o televiziune. Sunt curioasă de amănunte. Voi posta un link de trimitere dacă voi avea unul pentru ca să puteţi şi voi să o cunoaşteţi mai bine.

   Apreciază

    
 3. ritiumaria39

  2 iunie 2015 at 20:19

  Felicitari Roxana, blogul tau a urcat pe locul 6 cu 112 voturi, succes in continuare si cititori cat mai multi care sa te voteze pentru ca, intr-adevar meriti, este un blog foarte bun.

  Apreciat de 1 persoană

   
  • bibliodevafiliala3

   2 iunie 2015 at 20:58

   Mulţumesc! Nu verificasem de-un timp pe ce loc am ajuns. Dacă asta s-a întâmplat nu doar eu sunt „de vină” ci şi voi cei care aţi ales să mă susţineţi şi să mă votaţi. Vă mulţumesc la toţi. Totuşi asta este o cursă lungă, pe perioada unui an şi deocamdată sunt doar 72 de bloguri de profil. Nu toate s-au înscris aşa că onorantul loc 6 se poate schimba peste noapte. Nu locul contează până la urmă, ci implicarea şi faptul că ajungi să fi citit şi eventual mai bine cunoscut. Eu mi-aş dori să participe toţi cei care scriu despre cărţi ca în acest fel să putem merge, ca într-o bibliotecă să căutăm recenzii, păreri. Să nu înţelegi greşit! Mă bucur mult şi îţi mulţumesc pentru ştire! Vroiam să îţi spun că lucrurile se pot schimba pe viitor. Eu citesc foarte multe bloguri extrem de bine scrise şi sunt curioasă când vor apărea în top.

   Apreciază

    
 4. ritiumaria39

  3 iunie 2015 at 15:50

  Stiu ca este doar o faza, concursul desfasurandu-se pana la sfarsitul anului dar, a fost o bucurie pentru mine sa constata ca, ai avansat asa de bine in aceasta competitie. Modestia ta este buna dar trebuie sa stii ca, intr-adevar ai un blog foarte bun, cu lucrari bine scrise si care, pe merit este apreciat.
  Multa sanatate si spor in toate.

  Apreciat de 1 persoană

   

Aştept răspunsul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
%d blogeri au apreciat: