RSS

Cel mai mic sărut pomenit vreodată, de Mathias Malzieu – recomandare de lectură

10 mart.

Mathias-Malzieu__Cel-mai-mic-sarut-pomenit-vreodata-130Vreau să vă povestesc astăzi despre un roman încântător, un roman-poetic, un roman de dragoste, un roman fantasy, pe care veţi reuşi să-l terminaţi într-o după amiază şi din cauză că este uşor de citit, dar şi pentru că are doar 115 pagini 🙂 şi subliniez asta pentru cei care n-au timp suficient pentru lectură, pentru cei care reuşesc să facă doar un mic popas pe tărâmul imaginaţiei. Este vorba despre romanul Cel mai mic sărut pomenit vreodată, al scriitorului francez Mathias Malzieu. Autorul a cunoscut un succes  remarcabil cu romanul său apărut anterior, Mecanica inimii, pe baza căruia s-au realizat atât o adaptare pentru teatru (pusă în scenă şi la Bucureşti), cât şi o ecranizare, sub forma unui film de animaţie, cu titlul Jack et la mecanica-inimii_1_produsMécanique du coeur. Cartea de faţă, apărută recent la editura Nemira, este un fel de continuare metaforică a romanului Mecanica inimii, în care personajul masculin, la fel ca şi în romanul precedent, se află în căutarea iubirii, a idealului feminin. Putem spune că este şi un paradox, o poveste de iubire spusă pe un ton sprinţar, glumeţ şi melancolic totodată. Am remarcat cartea încă de la Salonul Hunedorean al Cărţii şi m-a atras titlul, iar după ce am deschis prima pagină am fost captivată, curioasă, amuzată şi mă întrebam: cât de mic poate fi cel mai mic sărut şi oare ce efect are el? Aproape la ambele întrebări am primit răspunsul deschizând prima pagină:

„Cel mai mic sărut pomenit vreodată. O miime de secundă, cu tot cu pulpă şi puf. O atingere uşoară, un origami. Un scurtcircuit abia înaripat. Un procent de umiditate incredibil de apropiat de zero, ceva de ordinul pulberii unei umbre. Cel mai mic sărut pomenit vreodată.” […] „Cataclism deghizat într-un sărut miniatură. Mai puternic decât o armată de iubiri la prima vedere. Cel mai mic sărut care s-a pomenit vreodată. Ciocnire luminoasă şi apoi, mai nimic. Dispărută. Trecând dintr-o clipă în alta de la apariţie la dispariţie. Ca şi cum gura ei era un întrerupător magic care o putea face să se volatilizeze.”[…] „I-am ascultat apoi paşii îndepărtându-se până când nu s-au mai auzit. Aşadar nu dispăruse, devenise invizibilă! Schimbaserăm cel mai mic sărut pomenit vreodată şi ea se făcuse nevăzută pe dată, categorică precum o pană de curent.” (citate din Mathias Malzieu, Cel mai mic sărut pomenit vreodată,  Bucureşti, Editura Nemira, p. 9-10)

Ce poate face un bărbat în atare situaţie? Trebuie să găsească miraculoasa fiinţă invizibilă, al cărui extraordinar de mic sărut l-a mişcat profund. Pentru asta există ajutoare: un detectiv particular, un papagal cu „o putere de atracţie irezistibilă” şi o memorie excepţională şi Louisa Omăt, o timidă farmacistă, care-i ascultă zilnic confesiunile şi speranţele privind progresele făcute în găsirea fiinţei invizibile. Pentru a reuşi asta, rememorând fiecare sunet, aromă, imagine, idee şi senzaţie produsă de cel mai mic sărut, bărbatul devine creativ, printre cele mai reuşite creaţii fiind ciocolata cu aromă de sărut. Aceasta având acelaşi efect ca şi sărutul însuşi… Dar totuşi cine e femeia misterioasă? Care sunt şansele ei de a fi găsită şi de-a fi iubită? Cu atât mai mult cu cât apare la orizont o altă provocare, o iubire mai veche? Eu zic să citiţi şi să aflaţi!

Mathias_Malzieu_20080718_Auxerre_1Cel-mai-mic-sarut-pomenit-vreodata-Mathias-Malzieu-prezentarea-in-FrantaAutorul, Mathias Malzieu, este născut pe 16 aprilie 1974, în Montpellier, Franţa. Ce mi s-a părut deosebit este faptul că a devenit scriitor mai târziu, (debutând cu o antologie de povestiri abia în 2003) el fiind liderul, compozitorul şi interpretul vocal al formaţiei de rock, Dionysos, alcătuită în 1993. Alături de membrii formaţiei a scos 6 albume, iar ultimul  a apărut în 2007 alături de romanul Mecanica inimii şi conţine muzica destinată acestui roman. Mi s-a părut extraordinar de interesant acest lucru. Aşa cum mi s-a părut o idee genială din partea editorilor, ca la lansarea cărţii sale Le plus petit baiser jamais recensé / Cel mai mic sărut pomenit vreodată, aceasta să fie însoţită de o cutie de bomboane de ciocolată, create special pentru această carte, de celebri ciocolatieri francezi, Hugo & Victor.  Mai mult decât atât, Mathias Malzieu a scris scenariul şi a interpretat personajul Jack, pentru filmul animat produs de Luc Beson.

 

Întrebările de final ale bibliotecarului: Aţi citit cărţile? Aţi văzut filmul animat? Aţi văzut piesa de teatru în interpretarea Maia Morgenstern şi a lui Marius Manole? Dacă răspunsul la aceste întrebări este nu, sunteţi curioşi să le vedeţi, să le citiţi? Ce alte exemple de cântăreţi sau compozitori care au devenit scriitori de succes cunoaşteţi?

 

Despre carte am vorbit şi în cadrul emisiunii „O carte pe săptămână”, înregistrări pe care le găsiţi pe pagina VIDEO BLOG

 

Etichete: , , , , , , , ,

19 răspunsuri la „Cel mai mic sărut pomenit vreodată, de Mathias Malzieu – recomandare de lectură

  1. Ritiu Maria

    10 martie 2015 at 21:47

    O noua carte ce ne poarta spre taramul iubirii si care mentine amintirea unui „crampei” de sarut ce se face de neuitat.
    Nu stie nimeni ce „trezeste” iubirea dintre oameni si asa cum autorul ..celui mai mic sarut.. doreste sa te faca sa intelegi ca, pentru fiecare persoana in parte, este ceva unic ce-ti starneste dorul de o iubita care se „volatilizeaza”, un sarut micut, amintirea unui parfum, catifelarea de matase a buzelor ori a pielii, acea lumina degajata de privire etc.
    Pe mine m-ai convins sa citesc cartea si sunt convinsa c-o sa-mi placa.
    N-am vazut nici ecranizarea si nici piesa de teatru facute dupa celalalt roman, Mecanica inimii, de acelasi autor.
    Mi s-a parut o ideie originala de a pune in vanzare cartea, impreuna cu o cutie de bomboane de ciocolata, care au aroma unui sarut. Nu-mi imaginez cum s-ar simti aroma de sarut din ciocolata, insa imaginatia cofetarilor poate sa te faca curios/oasa sa doresti sa gusti, sa vezi ce impresie iti lasa.
    Luna martie fiind o luna speciala, in care sarbatorim primavara si femeia, este o luna in care dorim sa simtim, nu doar caldura razelor de soare ci si imbratisarea unei persoane dragi de aceea, acest articol este binevenit.
    O seara binecuvantata, multa sanatate si sa auzim numai de bine.

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      10 martie 2015 at 22:06

      Ai dreptate, este o carte potrivită lunii martie, ba chiar şi mai potrivită lunii aprilie 🙂 dar în aprilie încă nu era cartea în prelucrare. Aşa-i cum zici, nu ştie nimeni cum este iubirea trezită la viaţă, ce anume te face unic pentru cel de lângă tine. Dar este interesant să vezi că până să iubeşti din suflet, cum poate să-ţi fie iubita (iubitul) de-a dreptul invizibil, să nici nu-l recunoşti. Carte este scrisă în cuvinte uşoare, dar potrivite în aşa fel încât frazele par să fie rupte din poezie, iar ideile sunt încârcate de simboluri. Mi-a plăcut această mică carte şi datorită titlului ei aparte sunt convinsă că nu o voi uita curând 🙂 Se vede că autorul este un om sensibil, un artist. Mulţumesc din sulfet pentru comentariu, eşti mereu pe fază 🙂 Noapte bună şi numai bine şi de la Deva.

      Apreciază

       
  2. Drugwash

    10 martie 2015 at 22:22

    Ar putea fi interesantă cartea. 🙂
    Cu filmul cred că m-am intersectat odată dar n-am ajuns să-l văd. La teatru… poate în altă viaţă mai ajung. 😉
    Unul dintre defectele mele e că nu ţin minte titluri, autori, ocupaţii etc. ci doar chintesenţa mesajului operei respective.

    Oricum, dacă mai continuă problemele cu computerele s-ar putea să mă iau de citit. Deja am început cartea lui Theo azi (Am murit din fericire: Întoarcerea),e prima carte tipărită pe care o citesc după… foarte mulţi ani. ^^’

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      10 martie 2015 at 22:32

      Deşi îmi pare teribil de rău pentru problemele pe care le întâmpini cu calculatorul, pe de altă parte, bibliotecarul din mine, nu se poate să nu se bucure că te-ai apucat de citit 🙂 Totuşi eu sper să ţi se rezolve calculatorul tocmai la timp, după ce te apucă din nou „boala” cititului de cărţi.
      Eu n-am citit cartea lui Theo, dar sunt curioasă de-o părere după ce o termini. Poate facem schimb şi de data asta mă convingi tu pe mine să citesc 🙂

      Apreciat de 1 persoană

       
      • Drugwash

        10 martie 2015 at 22:47

        Ştiam eu c-ai să te bucuri de răul meu! 😛
        Hahaha, glumesc. 😀

        Poate acum că mai iese soarele reuşesc să citesc cîte ceva, cu chiu cu vai, că ştii ce întunecos e la mine; ori am lumina direct din faţă (ca azi), ceea ce iar nu-i bine.

        Theo atinge nişte aspecte care depăşesc ficţiunea intrînd într-o realitate crudă. Recunosc că m-a surprins. Dar mai multe nu spun, că mai am de citit şi sper să reuşesc o recenzie corectă la mine. Asta dacă nu mi-o iei înainte… 🙄

        Apreciat de 1 persoană

         
      • bibliodevafiliala3

        10 martie 2015 at 22:51

        Mă abţin să ţi-o iau înainte. Am câteva cărţi „pornite” deja. Mă voi odihni în seara asta alături de o carte pentru copii 🙂 Zânuţa Dora-li şi vrăjitoarea Ciumfi. Recunoaşte că ştiu să le aleg după titluri :))

        Apreciază

         
      • Drugwash

        10 martie 2015 at 23:00

        Daaaaaaaaaaaa… XD

        Lectură plăcută, atunci şi s-auzim de… cărţi! 😉

        Apreciat de 1 persoană

         
      • bibliodevafiliala3

        10 martie 2015 at 23:03

        :)) Da, să povestim despre ele!

        Apreciază

         
  3. Mărgeluţa

    11 martie 2015 at 08:44

    „Mecanica inimii” mi-a placut foarte mult, desi e cam trista. Multumesc de recomandare, chiar o sa caut si eu cartea asta. 😉

    Apreciat de 1 persoană

     
  4. alma nahe

    12 martie 2015 at 02:56

    N-am văzut „Mecanica…” cu Marius, da’ am văzut-o în Stagiunea Teatrală A Elevilor, la noi, la Focșani, pusă în scenă de un liceu din Panciu. Și a fost foarte! 🙂 De altfel, liceul a și luat premiul ăl mare, că, deși se numește „stagiune”, e de fapt un concurs între licee.
    N-am citit ” Cel mai mic sărut…”, da’ imediat mi-o (re)comand. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      12 martie 2015 at 06:29

      Deci ştii cum scrie autorul. Pentru cei cu un gust special, cu înclinaţie spre textul simbolic, poetic, metaforic este o carte de citit. Mi-ar fi plăcut să văd Mecanica inimii interpretată de elevii de liceu. Interesant concurs!

      Apreciază

       
  5. Ely

    12 martie 2015 at 07:03

    O frumoasa poveste de dragoste ! Daca am inteles eu bine, Malzieu subliniaza ca dragostea este un joc de noroc pe care, fara curaj, nu doar ca nu il poti castiga, dar nici nu il poti juca.
    Mi-a placut acesta carte plina de metafore. Recunosc ca am ales o datorita numarului mic de pagini, dar nu am fost dezamagita.

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      12 martie 2015 at 07:13

      Mă bucur să văd că ai citit cartea :)! Mie invizibilitatea femeii care te iubeşte şi care este în faţa ochilor tăi mi s-a părut adevărată. De multe ori căutăm ceea ce avem de fapt şi nu percepem. Mi-a plăcut şi mie cartea. Sunt multe adevăruri spuse în glumă şi foarte poetic.

      Apreciază

       
  6. Poveştile Mele

    14 martie 2015 at 16:44

    Aveam pe undeva Mecanica inimii – dar nu stiu pe unde s-a ratacit… o sa iau un alt exempler, ca ard de nerabdare să „dau ochii” cu dl Malzieu!
    Asta ca sa nu mai vorbesc de curiozitatea pe care mi-ai starnit-o cu prezentarea „Cel mai mic sărut pomenit vreodată”!
    Ioana

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      14 martie 2015 at 17:19

      Mă bucur că am reuşit să fac asta 🙂 Iubire sau viaţă – între acestea trebuie să facă alegerea personajul din Mecanica inimii. Este o carte foarte bună. Îmi place cum scrie acest compozitor, cântăreţ şi foarte reuşit scriitor, Malzieu. Aştept să-mi scrii dacă ţi-a plăcut sau nu.

      Apreciază

       
  7. beausergent

    20 martie 2015 at 12:56

    In prima clipă m-am bucurat când am avut ce carte ai comentat, apoi m-am intristat in pic. M-am intristat când mi-am amintit că o citisem in grabă, chiar si printre picături la serviciu şi nu ar fi meritat acest tratament. Mi-a lăsat impresia de ceva foarte aerat (ca ciocoalat cu bule de aer) şi extrem de imaginativ. Acum, scriind aici, la tine, realizez că am uitat bucuria şi plăcerea cu care am citit-o şi că mi le amintesc acum. Nu am scris imediat pentru că-mi propusesem să o recitesc în week-end, dar n-am făcut-o pentru că sunt hipnotizat de reîmprumutatul Orbitor al lui Cărtărescu. Nu ştiu cum să-mi conving subconştientul să accepte să dau 60 de lei pe o carte (aproape 200 de lei pe toate trei.) Mai încerc 🙂 …

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      20 martie 2015 at 20:35

      Atât de mult mă bucur că ai citit cartea şi ţi-a plăcut la fel de mult cum mi-a plăcut şi mie. Este într-adevăr „ca o ciocolată cu bule de aer”. De asta mi-a plăcut atât de mult ideea editorilor francezi de-a o lansa alături de o cutie de ciocolată :)) A fost o plăcere pentru mine s-o citesc, să scriu şi să vorbesc despre această carte. http://click-news.ro/videos/video/o-carte-pe-saptamana-16-martie/
      Despre Orbitor, nu ştiu ce sfat să-ţi dau. Dacă ţi-a plăcut şi crezi că este sigur o şansă să revii în timp asupra textului, poate că meriţi un cadou cu ocazia sărbătorilor sau cu o altă ocazie. Sunt cărţi pe care simţi nevoia să le ai. Dar eu, de obicei, cumpăr numai ce nu am citit încă, pentru că ştiu că sunt slabe şanse să revin asupra unei cărţi (nu ţin seama de blog, pentru că orice carte o pot reîmprumuta de la bibliotecă, dacă e cazul). Vezi că sunt reduceri pe elefant.ro.

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.