Vreau să vă anunţ şi pe această cale, că Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva a deschis, în cadrul ştrandului din Deva, „Biblioteca de vară”. Această iniţiativă este o premieră la nivel naţional. Mie, ca simplu cititor, mi se pare extraordinar de bună şi interesantă. Aici se vor putea împrumuta cărţi şi reviste în regim de sală de lectură, pentru doritorii ce stau la plajă. Mai multe puteţi afla citind ce a scris domnul director Ioan Sebastian Bara şi privind pozele ataşate. Sperăm ca aceasta să fie o veste bună pentru toţi devenii şi vă aşteptăm cu drag la biblioteca de vară 🙂
În încheiere, vă rog să vă scrieţi propunerile de lectură pentru sondajele de opinie, pe care le voi posta săptămâna viitoare. Vor fi două sondaje: unul pentru final de lună iulie, iar cel de-al doilea pentru final de septembrie. Aceste propuneri trebuie să ţină cont de faptul că pentru luna iulie va fi un roman într-un volum, ceva care să nu fie foarte consistent. Mă gândesc că pentru aceste trei luni – având în vedere că urmează concediile şi vacanţa – să facem o lectură potrivită, de vacanţă. Fiecare poate veni cu propuneri de lecturi mai uşoare, romance, thriller, poliţiste, chic sau SF, în funcţie de ceea ce ar citi cu plăcere într-un concediu. Pentru sfârşit de trimestru, la final de septembrie vom avea, din nou, o carte formată din mai multe volume.
Sper ca fiecare din voi să contribuie la crearea sondajului. Vă mulţumesc mult pentru asta, în avans.
Ritiu Maria
16 iunie 2013 at 18:13
Interesant cum reusiti, sa creati modele ce pot fi urmate si de altii, sunteti niste deschizatori de drumuri, in domeniul vostru si este un lucru laudabil pentru conducerea bibliotecii voastre, precum si pentru Primaria Deva, felicitari.
Cred ca aceasta initiativa va avea succes si va contribui la cresterea numarului de cititori, precum si la folosirea mai buna a timpului, imbinand relaxarea cu lectura.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
16 iunie 2013 at 19:09
Mi-a plăcut mult când am auzit de această idee. Sunt încântată de ea, de faptul că biblioteca are un rol din ce în ce mai activ, mai important, mai vizibil în comunitate. Mulţumesc de laude. Cred că sunt meritate şi voi transmite conducerii mesajul tău. Aştept şi propunerile tale pentru sondajul de opinie. Toate cele bune şi o săptămână frumoasă, îţi doresc!
ApreciazăApreciază
Sonia
16 iunie 2013 at 22:27
Pentru iulie propun Mă sinucid altă dată de Kerstin Gier. Spumoasă și interesantă.Pe mine m-a fermecat.
Pentru lectura de mai mare întindere mi-ar plăcea o dezbatere despre Cel mai iubit dintre pământeni de Marin Preda. Cred că mulți doar ar reciti-o, dar eu m-am întrebat de multe ori dacă cei care o citesc astăzi o găsesc la fel de fascinantă ca noi, cei care am lecturat-o pe timpul regimului comunist.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
16 iunie 2013 at 23:17
Mulţumesc, Sonia pentru propuneri. Am să le trec în sondaj. Înteresantă întrebarea ta, referitoarea la Cel mai iubit dintre pământeni. Am revăzut filmul recent şi m-am întrebat şi eu cât de actual, cât de bine înţelese sunt problemele tratate acolo. O să ţin cont şi de această propunere.
ApreciazăApreciază
mixy
17 iunie 2013 at 11:42
Ah! Vreau si eu „Mă sinucid”
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 11:45
Am înţeles că susţii propunerea Soniei pentru iulie, dar pentru trimestru (cărţi cu volume) ai vreo propunere?
ApreciazăApreciază
mixy
18 iunie 2013 at 12:00
Nu-mi vin în minte decât serii lungi de volume.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
18 iunie 2013 at 14:40
Da, ai dreptate, mai nou rar apar doar în 2-3 volume. Oamenii fac bani 🙂 iar fanii îi susţin.
ApreciazăApreciază
Catalin
17 iunie 2013 at 06:26
Interesante propuneri!
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 07:24
Aştept şi propunerile tale 🙂
ApreciazăApreciază
roșu vertical
17 iunie 2013 at 07:50
Eu vă propun pentru iulie „Se numea Sarah” / Tatiana de Rosnay http://www.litera.ro/index.php/se-numea-sarah.html
De vreo doi ani e pe lista mea de cărți de citit, așa că acum e un moment prielnic. E destul de nouă, dar nu cred că e greu de procurat, probabil că există și la bibliotecă, iar pe Scribd cu siguranță, chiar în limba română.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 09:25
Cartea există şi la bibliotecă. Am citit despre ea pe blogul fructizei http://fructitza.wordpress.com/2012/05/29/se-numea-sarah-tatiana-de-rosnay/
Este o carte de citit, fără îndoială. Poate că nu este tocmai potrivită pentru vacanţă, dar am s-o trec pe listă în sondaj. Aştept şi nominalizarea pentru trimestru (cărţi în volume)
ApreciazăApreciază
roșu vertical
17 iunie 2013 at 12:15
Ai dreptate, Roxana, nu e tocmai o carte de vacanță. Dacă vrei, putem chimba opțiunea cu Moarte la Veneția / Thomas Mann, mi-ar plăcea să o recitesc. Se întîmplă în vacanță, e o nuvelă care poate fi citită în doar cîteva ore și din nou cred că e foarte accesibilă.
Cît despre cărți în volume, eu n-am nimic în volume pe lista de citit, și singura mai lungă care s-ar preta e Freedom (Libertate) / Jonathan Franzen, dar dat fiind faptul că e o apariție relativ recentă nu m-aș încumeta să o propun. Așa că, dacă-mi permiți, voi sări peste propunerea cu volume.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 13:24
:)) Da, asta e chiar o carte de vacanţă 🙂 Mă gândeam să citim ceva pe care tu ai recomandat pentru 1 iunie. Ai avut acolo câteva cârţi sensibile şi pe care, dacă nu le-am citit de 1 iunie, poate le citim în vacanţă. Dar voi reţine toate propunerile tale. De Jonathan Franzen avem doar Corecţii, care este un roman premiat pe anul 2011 (are şi această carte în jur de 600 de pagini).
ApreciazăApreciază
beausergent
17 iunie 2013 at 08:00
Cu adevărat impresionant devotamentul cu care vă dedicaţi comunităţii. Sunt realmente încântat. La noi, la Arad, accesul pe ştrand e la preţuri prohibitive: doi adulti si doi copii: 31 de lei. deci totul e ingheţat pe toată linia, pe toate liniile. nu prea îndrăznesc să vin cu propuneri pentru sondaj. mă tem că am gusturi bizare. eu vara citesc „cărţile groase” din biblioteca personală, cărţi care aşteaptă de mulţi, mulţi ani să fie citite. deja mi-am listat fisa de pe saitul bibliotecii judetene a cărtii recomandate de Sonia si sper să o primesc dacă o cer. din sondajele anterioare mi-am cumpărat şi am citit imediat „Oscar Şi Tanti Roz”, dar deja nu-mi mai permit să-mi cumpăr cărţi. Cred că voi citi, totuşi, „Jocurile Foamei”. Listată de pe linkul tău. Că la bibliotecă e foarte greu de prins, iar cartea e foarte scumpă. Dacă ar fi să propun ceva „de vară”, aş merge pe „Fructele pământului” de Gide, sau altceva meditaraneean de genul „Sa uiti Palermo”, de EDMONDE CHARLES-ROUX. Dar nu tin neapărat să le regăsesc in sondaj. Am zis doar aşa…
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 10:47
Eu am început al doilea volum din Jocurile Foamei. Se citeşte uşor, este antrenantă. Am de gând să nu analizez prea mult, ci mai degrabă să fac o prezentare a cărţii, pentru ca să nu fiu spoiler. O să menţinem discuţia în comentarii. Cât despre propuneri, o să trec propunerile tale. Eu m-am gândit la ceva romantic, cum ar fi „Apă pentru elefanţi” de Sara Gruen, „Persuasiune” de Jane Austen sau „Vin ploile” de Louis Bromfield (asta cel puţin e şi groasă, dar f. bună). Pot şi cărţi celebre, moderne, ecranizate – cum ar fi Viaţa lui Pi. Cred că o să trec şi propunerile astea (ale mele) în sondaj. Oricum, sunt curioasă ce o să fie.
ApreciazăApreciază
beausergent
18 iunie 2013 at 08:07
Dacă vrei să treci propunerile mele, trece, te rog, doar „Fructele pământului”. Celălalt roman l-am dat doar ca exemplu pentru solaritatea meditaraneeană pe care o degajă în cele mai bune pagini ale sale (cred, l-am citit demult). Pentru vacanţe mi se par potrivite textele care implică reverie şi contemplaţie, chestii pentru care nu avem răgaz în efervescenţa din timpul anului.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
18 iunie 2013 at 08:30
O să ţin cont de Fructele pământului. Privitor la relaxare s-ar putea să avem păreri puţin diferite, dar îmi amintesc că şi pentru mine logica asta a fost asemănătoare la un timp. Mulţumesc că ai revenit.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 10:54
Eu am înţeles că la noi preţurile de anul trecut nu s-au schimbat. Cred că este 10 lei intrarea pentru adulţi şi 5 pentru elevi, studenţi şi pensionari. Dar ar ieşi cam tot acolo, dacă iei 2 adulţi şi 2 copii.
ApreciazăApreciază
beausergent
17 iunie 2013 at 10:56
da, m-am uitat si eu pe net şi am vazut si preturile si cum arata strandul din deva. e frumos. problema e aceeaşi: se zice că nu preţurile sunt mari, ci salariile sunt mici.
ApreciazăApreciază
Rolling Ideas
17 iunie 2013 at 09:32
Este o idee foarte inedită să oferiţi cărţi celor de la ştrand. Dacă nu vine Mahomed la bibliotecă, vine biblioteca la Mahomed 😀
Nu am propuneri. Au rămas cărţi din lunile trecute şi ar putea fi reintroduse la votare.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 09:53
Cred că ideea noastră este o noutate la nivel naţional. Da, chiar că putem compara oferta noastră cu muntele şi Mahomed 🙂 O să trec şi cărţile de rândurile trecute, dar vroiam ceva estival, ceva uşor, ceva care se poate citi la plajă 🙂 Poate te gândeşti.
ApreciazăApreciază
Mira
17 iunie 2013 at 13:18
Pentru iulie eu propun ‘Adevarul despre cazul Harry Quebert ‘. Cred ca este numai buna pentru vacanta :).
Voi citi si ‘Jocurile foamei’, sunt din ce in ce mai curioasa in privinta acestor volume.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 13:35
Mulţumesc de propunere, este într-adevăr o carte potrivită de vacanţă: mister, acţiune… Din nefericire biblioteca nu are această carte. Dintre autorii de cărţi poliţiste mi-a plăcut mult Chandler dar preţuiesc şi scrierile autohtone ale Rodicăi Ojog-Braşoveanu. Nu pot trece propunerea ta. Încearcă un alt titlu. Aş dori şi o propunere pentru lectura trimestrială, dacă poţi. Mă bucur că citeşti Jocurile Foamei. Mie îmi place. Sunt la volumul 2.
ApreciazăApreciază
Mira
17 iunie 2013 at 13:59
‘Shantaram’ pentru lectura trimestriala
‘Iubirile croitoresei’ sau ‘Apa pentru elefanti’ pentru iulie.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 14:21
N-avem Shantaram şi nici Iubirile unei croitorese, din păcate. Reţin propunerea cu Apă pentru elefanţi pentru iulie.
ApreciazăApreciază
ideisiidei
17 iunie 2013 at 15:49
Felicitari. Aveti un proiect care va servi drept exemplu si celorlalti :).
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 19:12
Sâmbătă a fost inaugurarea acestui serviciu. Să sperăm că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate iar utilizatorii noştri, prin frecvenţa şi numărul de împrumuturi vor arăta că conducerea noastră a avut o idee bună, ce ar fi un exemplu de urmat pentru alte biblioteci.
ApreciazăApreciază
shiki shiki
17 iunie 2013 at 20:14
la strand? o sa vi le umple de saorma si cola . glumesc dar sa stii ca nu ii invidiez deloc pe cei care vor sta in casuta aia, deja e infernal de cald. deci , pentru iulie maestrul si margareta ( nu renunt 😛 ) si ca sa nu zici ca numai tu te-ai gandit la Jane Austen -mandrie si prejudecata ( de fapt ma gandeam la bridget jones , dar alea sunt doua ). pentru septembrie? orice? Roger Zelazny-cronicile din amber ( multe volume dar subtirele, puteam sa zic Dune sau fundatia :D. sau stapanul inelelor sau harry potter sau orson scott card primele 3 , jocul lui ender , vorbitor in numele mortilor si xenocid) . alege tu ce vrei din varza asta 😀
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
17 iunie 2013 at 21:50
Colegii mei au asigurat, aşa cum se vede, un ventilator şi frigider cu apă rece. Au pauză la prânz şi pot face o baie bună 🙂 Eu cred că nu voi ajunge pe acolo, deşi m-a tentat la început ideea. Sper să nu ai dreptate cu petele de mâncare.
Mi-ar place să povestim despre Jane Austen, indiferent ce carte ar fi, iar la Mândrie şi prejudecată ar fi un plus, pentru că deja articolul este scris :)) Mi-ar surâde o continuare cu Bridget Jones, amuzantă şi potrivită perioadei estivale. Dune este puţin cam lungă pentru doar 3 luni, la fel şi Harry Potter, dacă ne gândim integral. Jocul lui Ender sună bine, am citit-o cândva. Vorbitor în numele morţilor am frunzărit-o, dar nu-mi amintesc nimic. Xenocid nu-mi sună cunoscut defel, dar mă voi interesa. Cronicile din Amber sunt foarte multe volume – vreo 10, deci, chiar dacă sunt subţiri este destul de mult pentru trei luni, cel puţin pentru un cititor obişnuit. Mulţumesc de propuneri, sunt bune, unele realizabile. Vor avea locul cuvenit în sondaj. O săptămână frumoasă, ţie!
ApreciazăApreciază
shiki shiki
17 iunie 2013 at 22:03
vorbitor in numele mortilor si xenocid urmeaza in serie dupa jocul lui ender. si astea sunt multe dar cele care urmeaza dupa xenocid sunt mai slabe, cel putin asa mi s-a parut mie. prima data cand au aparut au aparut ca o serie de 3 si pot fi citite ca atare. de fiecare data cand le-am recitit alt volum mi-a placut cel mai mult . ce sa fac daca mie imi plac numai serii kilometrice :D. o saptamana frumoasa si racoroasa si tie 😀
ApreciazăApreciază
silavaracald
18 iunie 2013 at 08:12
Eu vin cu o propunere mai clasică. O’Henry: „Nici un fel de povestire”. E o suită de povestiri umoristice, multe din perioada anilor de glorie ai Vestului Sălbatic. Pot fi citite şi la plajă, nefiind din cale afară de solicitante.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
18 iunie 2013 at 08:27
O propunere bună, mulţumesc pentru ea. Ai dreptate, povestirile scurte, mai ales cele umoristice sunt potrivite pentru plajă.
ApreciazăApreciază
beausergent
18 iunie 2013 at 09:35
De mult timp mi-am propus să citesc cartea asta. Chiar zilele trecute mă gândeam la ea. In prima fază m-am gândit să propun ceva revigorant, gen coca-cola şi primul gând a fost către „Schimb de dame” de David Lodge, dar ultimul sfert din carte nu mi-a prea plăcut.
ApreciazăApreciază
Sayuki
22 iunie 2013 at 15:50
Si mie mi-ar placea pentru luna iulie ceva de Jane Austen, poate ‘Persuasiune’ ori ‘Manastirea Northanger’, pe care le am in wishlist si nu sunt nici asa de lungi. Si ‘Apa pentru elefanti’ suna bine:) De mult tot vreau sa o citesc, dar mereu sar peste ea cand imi cumpar carti, iar la biblioteca n-am dat niciodata peste ea.
Perfecta pentru atmosfera de vara mi se pare Lorelei a lui Ionel Teodoreanu. Parfum de tei, soare, cirese, reverie..eu una iubesc cartea asta<3.
Cat despre luna septembrie, mi-ar placea Anna Karenina sau poate Stapanul Inelelor:)
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
22 iunie 2013 at 22:58
Foarte potrivite propuneri. Voi ţine cont şi voi scrie şi voi posta cel târziu miercuri sondajul, la care te rog să votezi. Şi mie mi-ar place să citesc Apă pentru elefanţi. Mi-a plăcut filmul, dar cartea n-am citit-o. Pe de altă parte, îmi place foarte mult Lorelai. Bune propuneri pentru trimestru. Acolo am primit puţine. Vom vedea ce va ieşi. Mulţumesc pentru propuneri şi aştept să votezi, să sperăm că va ieşi o carte care să-ţi placă.
ApreciazăApreciază
Sorin-Lucian Berbecar
23 iunie 2013 at 13:51
Cu „Apă pentru elefanți” sunt de acord. Și eu am văzut filmul dar nu am citit cartea. Iar o carte în volume, ce zici de „Don Quijote din La Mancha” de Miguel de Cervantes. Și asta mă așteaptă în bibliotecă de ceva vreme.
Abia aștept sondajul…
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
23 iunie 2013 at 23:58
Reţin Don Quijote. Poate că va ieşi Apa pentru elefanţi, mai multă lume a fost de acord cu propunerea, dar vom vedea. Scriu maine sau poimaine postul cu sondajul de opinie 🙂 Mersi de comentariu şi propuneri.
ApreciazăApreciază
victoriaetveritas
25 iunie 2013 at 10:01
Frumoasă inițiativă!Sper să dea roade,fiindcă e cazul de a fi pusă cartea pe locul ce i se cuvine.
ApreciazăApreciază
bibliodevafiliala3
25 iunie 2013 at 12:53
Sper ca cititorii să aprecieze efortul nostru. O să prind şi eu un week-end la ştrand 🙂 şi poate atunci o să văd cât de apreciaţi suntem sau cât de bine primită este de populaţie această iniţiativă. Mulţumesc de prezenţă, de comentariu şi aştept, poate ai dori să participi şi la clubul nostru virtual de lectură. Acum la final de iunie povestim pe marginea cărţii Jocurile Foamei. Poţi, de asemenea să votezi cartea pe care să-o citim pe luna iulie sau cea pe septembrie. O săptămână frumoasă!
ApreciazăApreciază