RSS

„Să povestim despre-o carte” – Sondaj de opinie pentru luna aprilie

27 mart.

A Girl Reading / O fată citind (1878) de Charles Edward Perugini (1839-1918) http://goldenagepaintings.blogspot.co.uk/2011/05/charles-edward-perugini-girl-reading.html

A Girl Reading / O fată citind (1878) de Charles Edward Perugini (1839-1918)
http://goldenagepaintings.blogspot.co.uk/2011/05/charles-edward-perugini-girl-reading.html

Salutare vouă tuturor! Deşi am dispărut pentru o perioadă destul de îndelungată, vreau să cred că ştiţi ce ne-am propus: săptămâna asta alegem cartea pe care o vom citi în luna aprilie şi la final de săptămână vom povesti despre cartea De veghe în lanul de secară, precum aţi votat. Dar până la finalul săptămânii, să vedem ce sondaj va ieşi pentru luna aprilie. Pentru că mie mi s-a părut corect, am trecut şi titlurile propuse pentru luna martie – să vedem poate au noroc mai mult acum, în aprilie. Acum le-am trecut pe toate. Poate că ar fi bine să stabilim o regulă. Să rămână după votare în continuare în concurs doar primele 2-3 titluri votate. Sau dacă preferaţi să aveţi surprize, putem încerca să găsim mereu ceva nou. Alegerea este a voastră! Eu am considerat că sunt titluri pe care oricine le-ar citi cu plăcere şi ar fi un câştig pentru mintea şi sufletul nostru. De data asta, pentru ca să reuşim o departajare mai clară, vă rog să alegeţi, fiecare din voi, 2  titluri de cărţi pe care v-ar place să le citiţi, să le povestim împreună. Aveţi, deci, 2 voturi pentru 2 cărţi preferate sau pe care aţi fi curioşi să le citiţi – sper să faceţi o treabă la fel de bună ca rândul trecut. Bineînţeles că, în final, sper să se departajeze una, cea mai votată carte va fi cea aleasă pentru dezbatere la sfârşitul lunii aprilie.

Aştept cu nerăbdare votul vostru cât şi propunerile de lectură, de care voi ţine cont pentru luna mai. Una din regulile pe care ar trebui să le stabilim, este ca titlurile să nu fie recente apariţii editoriale, noutăţi. Este greu să le găsească toată lumea şi uneori foarte scump. De aceea eu, până acum, am preferat cărţile care au intrat în biblioteci, care pot fi găsite, eventual, şi online. De căutat puteţi să le căutaţi voi, le voi căuta şi eu, atât pe internet, cât şi în catalogul online al bibliotecii noastre. Ceea ce ar fi de dorit este ca titlurile propuse să existe în bibliotecă, de preferat în mai multe ediţii sau, cel puţin, în mai multe exemplare. Acum am trecut pe listă una din propunerile voastre şi anume, Citind Lolita în Teheran de Azar Nafisi. Necazul e că biblioteca noastră are un singur exemplar la Sala de lectură. Este greu să lecturezi un roman la sală, iar online nu a apărut. Eu mi-aş dori să o citesc, cu atât mai mult cu cât este vorba de un club de lectură, ceea ce este un plus, în cazul nostru. Din câte mi-am dat seama cartea poate fi privită drept un roman dar la fel de bine poate fi şi o carte de critică literară (pentru că se analizează diferite romane). Este şi o frescă a unei societăţi despre care nu ştim foarte multe şi poziţia femeii în această societate islamică. Totuşi dorinţa mea cu putinţa tuturor nu ştiu dacă se va potrivi. Cum spuneam, pentru că nu am specificat anterior această regulă, acum am trecut cartea în sondaj. De luna viitoare, însă, să nu vă supăraţi dacă nu le voi trece în sondaje pentru votare. De asta eu am încercat să propun doar cărţi ce sunt de cultură generală, pe care le găsim mai uşor atât la biblioteci, online sau la prieteni ori familie prin casă. Nu exclud literatura apărută în ultimii ani, dar aplicăm aceleaşi reguli. Ar fi de ajutor dacă acestea ar putea fi lecturate online, deşi pentru mine, şi alţii ca mine, şi ar fi extrem de dificil de făcut. Poate că este vorba de obişnuinţă, de plăcerea de-a sta cu o carte în mână, de-a frunzări paginile sau doar de confortul ocular (pentru că sunt „mândra” posesoare a 3 perechi de ochelari), dar mie mi-e foarte greu să citesc şi mult mai greu să reţin ce citesc de pe calculator.  Acestea fiind scrise – vă anunţ că voi posta îndată şi continuarea: cel de-al doilea sondaj, cu propunerile de lectură pentru trimestru. Votaţi, alegeţi şi ne întâlnim încă o dată la sfârşitul săptâmânii pentru De veghe în lanul de secară.

 

 

Etichete: , , , , , , , ,

36 de răspunsuri la „„Să povestim despre-o carte” – Sondaj de opinie pentru luna aprilie

 1. Andreotti

  27 martie 2013 at 17:18

  Am votat „”Oscar şi tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmmitt pe care nu am citit-o!!!

  Apreciază

   
  • Andreotti

   27 martie 2013 at 17:20

   M-am întors la vot, uitasem că trebuie să aleg două titluri:)

   Apreciază

    
  • bibliodevafiliala3

   27 martie 2013 at 18:05

   O să-ţi placă, sunt convinsă. O să vedem care va ieşi, dar dacă nu iese această carte, cred că ar merita ca fiecare din noi s-o citească. Este scurtă, în două ore am citit-o. Nu spun mai mult, dar m-a impresionat profund.

   Apreciază

    
   • Andreotti

    27 martie 2013 at 18:06

    Oricum, mi-am notat titlurile separat. Evident că nu o voi rata doar pentru că nu va ieși la vot:)))

    Apreciază

     
  • vax-albina

   27 martie 2013 at 19:07

   Eu am citit-o online pe scribd.

   Apreciază

    
   • Andreotti

    27 martie 2013 at 20:02

    Oh, foarte bine!!! N-am știut!
    Mulțumesc mult pentru informație!

    Apreciază

     
   • bibliodevafiliala3

    27 martie 2013 at 20:59

    Ştiu că mi-ai scris după ce ai terminat de citit că te-a impresionat

    Apreciază

     
 2. Rolling Ideas

  27 martie 2013 at 20:22

  Crezusem că am ratat discuţiile. Ieri am terminat de recitit „De veghe în lanul de secară”. majoritatea propunerilor le-am citit, aşa că voi vota ceva nou.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   27 martie 2013 at 21:04

   Foarte bine faci. Să nu uiţi să alegi şi cartea pe volume, pe care o vom citi la final de lună iunie. Cât despre discuţii – nu au avut loc şi sper să mă încadrez în timp pentru ca să postez articolul (pe care încă nu l-am scris, foarte urât din partea mea) la sfârşitul săptămânii acesteia.

   Apreciază

    
 3. Ritiu Maria

  27 martie 2013 at 20:53

  Eu am votat Arta conversatiei si Vraciul, o sa vedem pana la uram ce se alege.
  O seara frumoasa si multa sanatate.

  Apreciază

   
 4. Hapi

  27 martie 2013 at 23:21

  Am votat Citind Lolita în Teheran de Azar Nafisi si Jocurile Foamei.
  Am vazut doar filmul dar am inteles ca si cartea e geniala!

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   27 martie 2013 at 23:34

   Şi eu abia aştept să citesc Jocurile Foamei – la film nici nu m-am uitat. De obicei, dacă îmi place o carte, văd şi ecranizarea. Dar dacă nu-mi place filmul, nu mai citesc cartea deşi ştiu, din experienţă, că aproape întotdeauna cartea este mai bună decât filmul. Dacă ar ieşi aş avea şi timp şi motivaţia necesară. Pe de altă parte sunt foarte curioasă de cartea scrisă de Azar Nafisi. Vom vedea ce va ieşi. Nu spune nimeni nimic de propunerea mea de a menţine în top primele cărţi ieşite în sondaj… Aş avea nevoie de o confirmare sau de o îmbunătăţire a propunerii. Mulţumesc de vot! Să vedem ce-o ieşi.

   Apreciază

    
   • Rolling Ideas

    29 martie 2013 at 10:39

    Doamne. câte greşeli fac! Mai sus vroiam să scriu „şi eu am văzut filmul” ca răspuns către Hapi.

    Referitor la ideea menţinerii titlurilor anterioare necâştigătoare, sunt de acord să rămână pe listă. Dar dacă se ajunge la o listă cu prea multe opţiuni va fi tot mai dificil de ales. Poate ar trebui ca să fie un număr maxim de opţiuni, cu titluri vechi şi noi deopotrivă ( de exp 2 vechi-2 noi sau 3-3) .

    Apreciază

     
   • bibliodevafiliala3

    29 martie 2013 at 18:36

    Bună propunere! Am să ţin cont de ea. Cred că aşa ar fi mai corect. Este vorba despre ecranizarea la Jocurile Foamei?

    Apreciază

     
  • Rolling Ideas

   29 martie 2013 at 10:35

   EŞi e am văzut filmul. Mi s-a părut un subiect un pic revoltător şi controversat. Sunt curioasă cum este cartea – am votat-o.

   Apreciază

    
 5. beausergent

  28 martie 2013 at 08:47

  Bine ai revenit! In urma propunerilor tale, tocmai mi-am comandat „Oscar…” şi „Lolita” (pentru că „Citind Lolita…” nu mai era pe stoc, dar sigur o găsesc în librării). Mă gândesc că poate n-ar strica sa citesc „Lolita” înainte de „Citind Lolita…”. De Nabokov am citit doar Povestirile şi mi-au plăcut foarte mult. Îmi convine că nu te-ai grăbit cu „De veghe în lanul de secară” pentru că sunt intr-o perioadă sufocantă la serviciu, iar acasă prind cam greu rândul la calculator. Multumesc incă o dată pentru această iniţiativă.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   28 martie 2013 at 08:51

   Mulţumesc de comentariu! Mă gândeam eu că nu sunt singura cu un program sufocant 🙂 Este bine că ţi-ai comandat Lolita, dar în cartea Citind Lolita în Teheran este vorba despre mai multe cărţi, iar Lolita este doar una dintre ele. O să povestim despre ea dacă va fi aleasă. Mă bucur că eşti alături de noi. Te aştept la sfârşitul săptămânii şi nu uita să votez şi cartea pe trimestru II (cealalată postare).

   Apreciază

    
 6. Ritiu Maria

  28 martie 2013 at 13:05

  Cred ca este buna prop[unerea ta de a mentine in top, propunerile de carti, care au adunat cele mai multe voturi, deoarece acelea suscita mai mult interes din partea unui grup mai mare de persoane.
  Sunt curioasa ce carti vor fi alese pentru luna aprilie si trimestrul II al acestui an.
  O zi buna in continuare si multa sanatate.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   28 martie 2013 at 15:54

   Şi eu sunt curioasă. Dacă mai ai propuneri sau îmbunătăţiri, dacă îţi vin idei, nu ezita şi scrie-mi. Eşti prima care se referă la acest aspect.

   Apreciază

    
 7. madalina

  2 aprilie 2013 at 08:22

  ca sa le iau pe rand, subscriu propunerii de a mentine in top cartile cu cele mai multe voturi, dar nu mai mult de 3, cum ai spus si tu. exista riscul insa ca ele sa fie depasite de noile propuneri – sunt prea multe carti bune, ce sa facem! probabil ar fi fair-play sa le tinem in sondaj si in luna a doua, dupa care sa iasa. este doar o propunere, nu vreau sa supar pe nimeni. si ar mai putea fi posibilitatea ca o carte iesita din sondaj, fara sa fie castigatoare, respectiv citita, sa poate fi propusa dupa o anumita perioada de timp (un trimestru, un semestru etc), cand, fie nu sunt propuneri, fie cineva doreste sa o dezbatem.
  pentru luna aprilie, am votat, bineinteles, Citind Lolita in Teheran si ma bucur sa vad ca este destul de sus in top. cineva a mai propus Nimic nou pe frontul de est si am votat, aducandu-mi aminte cat de mult m-a impresionat la varsta respectiva.
  apoi a urmat votul pentru Jocurile foamei, nu am citit-o si m-ati facut curioasa. : )))
  acum mai trebuie si o propunere? hm, m-am tot gandit ce carte m-a mai impresionat recent – desi sunt in cura de Nabokov ca urmare a lui Azar Nafisi, parca n-as propune inca nimic de el – dar, apropo de scenarii vizionare mi-am amintit ca Minunata lume noua a lui Aldous Huxley m-a pus putin pe ganduri, asadar mi-ar placea sa o propun.

  Apreciază

   
 8. beausergent

  3 aprilie 2013 at 07:45

  Luptă strânsă pentru primul loc 🙂 , cu clasament răsturnat peste noapte. „Pendulul” a fost carte fetiş pentru mine, o vreme. Am şi făcut referinţă la el la mine pe blog intr-un ciclu de texte cu tema „Timp şi eternitate”. Dar acum ţineam cu „Citind Lolita-n Teheran”. Nu m-a atras cand am vazut-o in librarii (desi mor după Nabokov, Lolita… nu ştiu ce să zic… un roman despre… cu…hm, iar Teheran-ul… mă rog), dar după ce s-a discutat aici ţin neapărat să o citesc. Am primit coletul cu „Oscar si tanti Roz” şi cu „Lolita”, deci pot să plonjez imediat în ele. 🙂

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   3 aprilie 2013 at 09:17

   Citind Lolita in Teheran este o carte, cum spuneam, mai degrabă de critică literară, analizând multe alte cărţi în afara Lolitei lui Nabokov. Acum sondajul s-a încheiat şi deci, va rămane pe luna viitoare ca propunere, împreună Oscar şi Tanti Roz şi Arta conversaţiei. Dar o să scriu un articol separat pentru asta. Sper să adun alte trei propuneri de lectură până va fi nevoie să fac sondajul pe mai.

   Apreciază

    
 9. madalina

  3 aprilie 2013 at 11:52

  deci „Pendulul” a iesit castigator, nu? spre rusinea mea nu l-am citit, asa ca, acum am toate motivele sa o fac. Lolita in Teheran este o carte cat se poate de reala si realista, poate de asta mi-a placut. este si de critica literara, dar mie mi s-a parut ca toata „literatura” este folosita de personaje pentru a evada din cotidian. intr-un regim totalitar – in care se fac provizii de carti inainte de a fi scoase de pe rafturile librariilor (si nu m-am putut impiedica aici sa nu-mi amintesc de Huxley care de prin anii ’30 prevazuse o lume in care Shakespeare era cu desavarsire interzis, asta in cazul in care vreo carte ramasese nearsa) – in care modul de viata iti este impus si controlat sau mai degraba ti se impune o viziune asupra vietii apartinand altcuiva, singura modalitate de a te salva este literatura/fictiunea.
  pe de alta parte, trimiterile la literatura americana contemporana, mi s-au parut un mijloc de contextualizare si de raportare: a unei categorii sexuale intr-un anumit spatiu si intr-un anumit timp dupa anumite norme. Insa fiecare trimitere, este raportata la un anumit aspect al vietii in Teheran. daca Daisy Miller a lui Henry James se plimba noaptea in compania unui tanar, este barfita si exclusa din cercurile sociale. o tanara iraniana in asemenea imprejurari ar face in cel mai fericit caz ani grei de puscarie daca n-ar fi lapidata. Invitatia la esafod a lui Nabokov este inspirat mentionata tocmai pentru a puncta cacealmaua sistemului politic iranian, totul este o farsa groteasca. La Nabokov, Cincinatus este arestat pentru „marsavie gnoseologica” (un nou tip de infractiune, se pare), in Teheran esti impuscat pentru ca citesti reviste straine. si tot asa, cartea este plina de conexiuni. ceea ce voiam de fapt sa spun este ca, toata „literatura” mentionata de Nafisi, mie mi s-a parut ca are mai mult decat un scop didactic: este un reper catre normalitate. iar pentru asta, Nafisi a titcluit o bibliografie-ghid pentru si catre intelegere.
  insa, vom mai vorbi despre Lolita lui Nafisi daca va iesi data viitoare, pana atunci trebuie sa fac fata provocarii lui Eco.
  lectura placuta tuturor!

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   3 aprilie 2013 at 12:54

   Sunt convinsă că va ieşi rândul viitor. Oricum, eu am rugat-o pe colega de la achiziţie de carte să cumpere Lolita în Teheran, măcar s-o avem pe viitor. Ai scris foarte frumos despre ea. Până una, alta ne apucăm să citim Umberto Eco. Sunt curioasă cum văd acum cartea Pendulul lui Foucault. Mulţumesc în numele tuturor pentru urare şi lectură plăcută şi ţie 🙂

   Apreciază

    
 10. shiki shiki

  3 aprilie 2013 at 21:39

  ha ha , presupun ca eu sunt de vina 😛 . si eu sunt curioasa de cum o sa mi se para pendulul , au trecut mai bine de 15 ani(cred) de cand am citit-o ultima oara. Eco e responsabil pentru multi dintre piticii mei fosti si actuali

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   3 aprilie 2013 at 22:16

   Presupun că eşti de vină parţial 🙂 pentru că tu ai propus cartea, dar este vorba de o vină colectivă – o împarţi cu cei care au decis să voteze această carte. Vom vedea noi ce-o ieşi după ce citim cartea. Oricum, de data asta mă bucur că am o lună la dispoziţie pentru că nu va fi atât de uşor de citit ca De veghe în lanul de secară. După câte îmi amintesc este destul de consistentă (ca număr de pagini).

   Apreciază

    
 11. shiki shiki

  3 aprilie 2013 at 23:40

  parca erau 2 volume in prima editie.oricum , intai termin jocurile lui peste prajit, sunt aproape gata cu volumu’ 2

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   3 aprilie 2013 at 23:48

   Eu sper să fie doar unul pentru că altfel intru în conflict cu regula stabilită 🙂 Ai citit deja 2 volume de ieri ? Asta da eficienţă 🙂 Probabil că este antrenantă. Nu fii spoiler 🙂 Abia aştept să le citesc. Povestim după ce le citesc şi eu.

   Apreciază

    
 12. silavaracald

  7 aprilie 2013 at 12:54

  Noa, c-am votat! Iar dacă-mi place ce va ieşi la sorţi, particip şi eu. 🙂

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   7 aprilie 2013 at 13:13

   Trebuie să scriu articolul acela! Adică sunt în urmă cu scrisul. Chiar mă apuc. S-a terminat votarea – a ieşit câştigătoare cartea lui Umberto Eco – cu un vot peste Citind Lolita în Teheran. Eu deja m-am apucat de citit. Este o carte densă, cred că, dacă lumea n-o citeşte până la final de lună, o să acord un termen de prelungire 🙂 Iar la final de iunie vom povesti despre Jocurile Foamei de Suzanne Collins. Eşti mai mult decât bine venită, dacă îţi face plăcere, la oricare dintre discuţii.

   Apreciază

    

Aştept răspunsul tău!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
%d blogeri au apreciat: