RSS

„Să povestim despre-o carte” – final de sondaj pentru luna martie

28 feb.

Astăzi, odată cu ultimul vot am devenit un club. Felicitări!!! Am ajuns la finalul unui sondaj de opnie a cărui întrebare era „Despre care din romanele de mai jos aţi prefera să discutăm?” (ceea ce n-am specificat era luna – şi anume MARTIE). Răspunsurile voastre, procentual, au fost acestea:

„De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger 6 27% logo_club_lectura

„Arta conversaţiei” de Ileana Vulpescu 4 18%

„La răsărit de Eden” de John Steinbeck 4 18% 

„Oscar şi tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt 3 14%

„Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz 3 14%

„Dinastia Sunderland-Beauclair” de Vintilă Corbul 0 0%

Other: 2 9

Alte răspunsuri, propuneri de lectură:

Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz 1 (presupun că cineva a crezut că trebuie să noteze      cartea favorită, deci înclin să mai acord un punct acestui titlu)

Anna Karenina de Lev Tolstoi 1

Mizerabilii de Victor Hugo 1

Don Quijote  de la Mancha de Miguel Cervantes 1

Dacă luăm în considerare şi votul pentru Quo Vadis, locurile 1, 2, 3 – se prezintă astfel: De veghe in lanul de secara.1jpg

1. De veghe în lanul de secară / Titlul original: The Catcher in The Rye – popularul roman lui J.D. Salinger – a câştigat locul întâi şi despre el vom povesti la sfârşitul lunii martie. Cartea este destul de uşor de citit şi are doar 119 pagini (în varianta electronică pe care am găsit-o online AICI). O puteţi împrumuta de la orice bibliotecă, sunt convinsă că este un titlul reeditat, care face parte din literatura studiată şi deci, la unele profile sau la anumite nivele este lectură suplimentară. O are şi biblioteca noastră în mai multe ediţii, una dintre cele mai noi fiind ACEASTA.

2. Pe locul doi s-au situat, la egalitate: Arta conversaţiei de Ileana Vulpescu, La răsărit de Eden / titlul original: East of Eden de John Steinbeck şi Quo Vadis de Henryk Sienkievicz

3. Pe locul al treilea s-a situat: Oscar şi tanti Roz de Eric Emmanuel Schmitt (scriitor belgian), titlul în original fiind: Oscar et la dame rose, cartea apărută în 2002. 

Într-un comentariu la postarea precedentă, ca răspuns pentru Mixy, care întreba despre cărţile online ale titlurilor din sondaj, am pus link-uri de trimitere şi pentru alte  titluri propuse în sondaj. Cred că acesta ar fi un ajutor pentru cei care ar dori să citească şi nu au posibilitatea sau timpul necesar de-a merge la o bibliotecă. Pentru titlurile care nu au câştigat, dar care rămân o recomandare de lectură foarte bună, există varianta să citim aceste cărţi în ordine, pentru lunile următoare sau puteţi să propuneţi voi altele, iar toate vor participa la un nou sondaj pe care-l voi posta pe la jumătatea lunii martie. Aceste propuneri se vor adăuga celor pe care deja le-aţi făcut. Propunerile, vă rog, să le faceţi în comentariile de mai jos. Veţi avea 2 săptămâni pentru a face propuneri şi după aceea, când am să postez sondajul, cam tot 2 săptămâni pentru vot. La finalul lunii aprilie, vom citi următoarea carte care va ieşi câştigătoare. Aştept propunerile voastre! Lectură plăcută!

 

Etichete: , , , , , , , , , , ,

40 de răspunsuri la „„Să povestim despre-o carte” – final de sondaj pentru luna martie

  1. Ritiu Maria

    28 februarie 2013 at 20:41

    Trebuie sa ma apuc sa citesc cartea de pe primul loc, mai ales ca ai postat-o in format electronic, o voi cauta.
    Lumea s-a miscat destul de repede si iata ca, o initiativa buna, va avea si un rezultat pe masura.
    O seara placuta si multa sanatate.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      28 februarie 2013 at 23:06

      Sunt fericită că am reuşit să pornim în această aventură. Sper să reuşim să formăm un grup interesant şi interesat de cultură, de cărţile bune, de discuţii pe tema acestora, care să dăinuie ceva mai mult timp. Multe idei sunt frumoase şi interesante, trebuie să luptăm cu noi înşine, cu timpul şi cu comoditatea pentru a reuşi nu doar să le punem în aplicare ci să le şi menţinem la acelaşi nivel. Şi aici nu este doar pasiunea şi munca mea – pentru reuşită este nevoie de pasiunea şi plăcerea voastră. Mă bucur că ţi-a folosit link-ul postat de mine. Sunt convinsă că o să-ţi placă această carte. Abia aştept să povestim despre ea. O primăvară frumoasă şi un 1 martie cât mai călduros 🙂 Toate cele bune, te aştept cu comentarii.

      Apreciază

       
  2. Roberts

    28 februarie 2013 at 20:49

    puteam sa pariez ca „La rasarit de Eden” va fi in topul preferintelor. m-am inselat dar nu-i nimic. e foarte bine ca ai oferit si cartea online, cei care nu-si permit financiar sa si-o cumpere, nu mai au acum nici o scuza. as propune pentru luna aprilie „Portret in sepia” de Isabel Allende pe care o pot oferi eu gratis in format electronic. pana atunci, spor la citit si o primavara frumoasa!:)

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      28 februarie 2013 at 23:03

      Mulţumesc de comentariu, de promtitudine, de propunere şi de oferta pentru cartea lui Isabel Allende. Şi eu am crezut că favorită va fi La răsărit de Eden. Eu m-am abţinut să votez pentru că aşa mi s-a părut corect – eu propun, voi votaţi 🙂 Dar chiar şi cu votul meu, tot ar fi câştigat Salinger, de data asta.

      Apreciază

       
  3. Movies as Mentors

    28 februarie 2013 at 20:54

    Felicitari! Ai dat startul! Sper sa reusesc sa o citesc si eu.
    De asemenea, cum am promis :), revin cu link-ul spre cateva site-uri unde gasiti carti online gratuite. Sper sa fie de folos!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      28 februarie 2013 at 23:23

      Te aştept, atât cu link-urile promise, cât şi eu comentariile ulterior lecturii. Mă bucur că ai răspuns promt, că te implici, că vrei să fi şi tu parte din acest „experiment”. Sper să fie o reuşită, dar cum spuneam şi mai sus – este nevoie de voi pentru ca acest experiment, această iniţiativă să aibă succes. O să vedem 🙂 Până una-alta, noi „veghem în lanul de secară” chiar dacă este doar aproape 1 Martie, călăuziţi de J.D. Salinger. Mulţumesc de comentariu 🙂 O primăvară frumoasă şi ţie.

      Apreciază

       
  4. Drugwash

    1 martie 2013 at 04:26

    Şi eu aş fi mizat pe „East of Eden”, ca şi Roberts. „The catcher in the rye” mi-a părut dintotdeauna supraevaluată. Prin ceaţa amintirilor o şi văd, în bibliotecă: un cotor anost care nu m-a atras deloc, dimpotrivă. Nu ştiu dacă mai e acolo şi acum; am înghesuit cărţile pe două rînduri şi s-a aşezat praful pe rafturi. Am descărcat însă pdf-urile de la adresele oferite de tine – mulţumesc frumos! – şi am să fac tot posibilul să citesc, cînd şi cît îmi va permite conjunctura.

    Despre propuneri pot spune doar atît: fără americani! Sînt sătul de ei pînă în gît, aş vrea orice altceva. Şi las pe alţii să vină cu propuneri concrete, că nu-mi vine să răscolesc praful din bibliotecă acum, la patru dimineaţa. 🙂

    O primăvară cît mai frumoasă tuturor, cu şnur de mărţişor pe crenguţe înmugurinde! 😉

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      1 martie 2013 at 06:21

      Tocmai despre cât a fost sau nu supraevaluată, cât ne-a plăcut sau nu şi conjunctura în care această carte a fost scrisă şi banată pe vremea apariţiei ei – o să discutăm la final de martie. Roberts este cea care a făcut o propunere concretă. Să vedem ce-o ieşi rândul viitor. Cum spuneam şi pe mine m-a surprins The Catcher in the Rye. Aveam dinainte pregătită cartea lui Steinbeck. O să o recitesc, oricum, pentru că mi-aş dori să-i fac recenzie. Mulţumesc frumos de mărţişor! O primăvară frumoasă şi ţie.

      Apreciază

       
  5. lafeeblanche

    1 martie 2013 at 10:05

    ╔═ೋ♥═ೋ═ೋ ೋ═ೋ═ೋ♥ ═ೋ═╗
    ❤ 1 Martie fericit! O pimăvară magică tuturor!❤
    ╚═ೋ♥═ೋ═ೋ ೋ═ೋ═ೋ♥ ═ೋ═╝
    ….. …… _(‾‾)_ . .♫. . … _(‾‾)_
    . .♫ . . . .(_,☻,_). . . . . . (_,☻,_). ♫…
    . (¯`v´¯). (_)(_). . (¯`v´¯) (_)(_) . .(¯`v´¯)
    (¯`(@)´¯) ♫.║ . . (¯`(@)´¯).║ . . (¯`(@)´¯)
    . (_.^._)(¯`v´¯) . .(_.^._).(¯`v´¯). (_.^._)
    . . . ║ . (¯`(♥)´¯). . . ║. . (¯`(♥)´¯). . .║
    .♫ .’║ . .(_.^._)…’ (\ ║. ♫ .(_.^._)”’. (\║
    ╔═ೋ♥═ೋ═ೋ ೋ═ೋ═ೋ♥ ═ೋ═╗
    ❤ Contesa de CHOU-FLEUR ❤
    ╚═ೋ♥═ೋ═ೋ ೋ═ೋ═ೋ♥ ═ೋ═

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      1 martie 2013 at 14:15

      Mulţumesc frumos zână FeeBlanche! O zi superbă de martie şi o primăvară frumoasă şi însorită îţi doresc şi eu ţie 🙂

      Apreciază

       
  6. mixy

    1 martie 2013 at 13:20

    Va să zică, încep primul planton prin lanul de secară.
    Și după ce citesc, unde zici că-mi dau cu părerea. Faci articol special ?
    Până la 31 martie pot să stau prin lan ?

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      1 martie 2013 at 14:13

      Facem de planton cu toţii probabil până pe 30 martie, când voi posta eu articolul. M-am gândit să fie o zi de sâmbătă, ca în felul ăsta, dacă eu postez mai târzior, să avem timp să povestim atât în 30, cât şi pe 31. Bineînţeles, asta nu înseamnă că discuţia se termină pe 31… Comentarii pot fi oricâte, oricând.

      Apreciază

       
  7. sorina

    1 martie 2013 at 13:53

    Mixy, cred ca stam impreuna in lan. Trebuie sa ne gasim un loc cat mai comod. Am citit cartea acum multi ani, e clar ca trebuie s-o recitesc, sper sa si reusesc pana la sfarsitul lunii. Imi aduc aminte ca si impresia mea atunci a fost ca e supraestimata. Sa vedem daca acum o percep altfel.

    Apreciază

     
  8. Sorin-Lucian Berbecar

    1 martie 2013 at 18:47

    Ah, și eu care am fost acum două zile în librărie și chiar văzusem „De veghe în lanul de secară” (editată de Polirom la prețul de 16,50) și mă tot gândeam să o iau, să nu o iau, să o iau, să nu o iau… Până la urmă nu am luat-o sperând, în sinea mea, că dacă nu o cumpăr nu va ieși învingătoare în sondaj :))
    Tot răul spre bine, acuma va trebui să fac o nouă vizită prin librărie și să-mi iau cartea, asta dacă nu fac vreo comandă online. Am aproape o lună (minus timpul cât îmi va lua să o citesc) în care să mă hotărăsc.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      1 martie 2013 at 19:37

      Sau o împrumuţi de la bibliotecă, sau o citeşti online 🙂 Având în vedere că sunt puţin peste 100 de pagini, mă gândesc că se poate citi într-o după-masă. Nu ştiu unde sunt cei care au votat cartea 🙂 Eu sunt muţumită că a ieşit pentru că am citit-o foarte demult, pe vremea când eram la liceu şi cam de vârsta personajului principal. Sunt curioasă cum mi se va părea acum. Este una din cărţile asupra căreia n-am revenit de-a lungul anilor, deşi ţin minte că mi-a plăcut. Povestim pe larg la sfârşit de martie. Bineînţeles că până atunci voi mai scrie şi ne mai întâlnim virtual 🙂

      Apreciază

       
  9. albert.florentin

    2 martie 2013 at 18:10

    Felicitari! Sper sa reusesc sa citesc macar una din aceste carti!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      3 martie 2013 at 01:28

      Păi, o poţi lua cu începutul şi până la sfârşitul lunii să citeşti primul roman ales – De veghe in lanul de secară. Ulterior poţi să participi la vot şi să alegi ce ţi-ar place să citeşti. Eu sper ca această iniţiativă a mea să provoace la lectură şi prim povestea, dezbaterea cărţii citite să ne împărtăşim ideile, să combatem sau să ni le susţinem… În definitiv, chiar dacă fiecare din noi trăieşte o altă viaţă, suntem aici, pentru câteva momente toţi prieteni şi preocupaţi de aceleaşi idei, socializând. Mulţumesc pentru felicitări şi pentru comentariu. Te aştept cu plăcere, din nou, pe aici.

      Apreciază

       
  10. beausergent

    4 martie 2013 at 10:08

    @”Nu ştiu unde sunt cei care au votat cartea”

    Prezeeent! Am fost tot timpul aici :).
    Şi am votat-o pentru că era pe lista mea de lecturi imediate. (desigur, mă inspir din listele de lecturi şcolare ale copiilor.) Nu am citit-o în adolescenţă, deci o aveam oricum pe lista de „recuperări”. Am început să o citesc imediat după ce am votat. Mi-a fost greu să nu o citesc într-o singură zi, pentru că „m-a prins” cu toate acele divagaţii. Am împărţit-o în trei zile, pentru a-mi păstra prospeţimea percepţiei. În ce priveşte supra-evaluarea, nu pot pronunţa pentru că nu cunosc criteriile după care a fost (supra)evaluată. Abia aştept începerea discuţiilor. Nu ştiu dacă voi avea timp să încropesc şi o postare pe blogul meu, dar mi-ar plăcea să reuşesc. Mulţumim pentru iniţiativă.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      4 martie 2013 at 11:14

      Cred că nu eşti singurul care nu a citit-o – este un comentariu anterior al Mariei care spune acelaşi lucru. Eu l-am citit cu foarte multă vreme în urmă, aşa că am împrumutat cartea spre a-mi reîmprospăta memoria. Mă bucur că ai fost mereu aici 🙂 şi că intenţionezi şi să încropeşti ceva pentru blog. Pe 29-30 martie voi scrie şi eu un articol şi atunci vom discuta fiecare despre cum a văzut lucrarea. Că este sau nu supraevaluată este timpuriu să zicem. Oricum contează mult, zic eu şi contextul social-politic.

      Apreciază

       
      • beausergent

        4 martie 2013 at 16:15

        Acum am inceput sa citesc „Vietile paralele” de Florina Ilis. Nu stiu daca ar merge ca propunere pentru următorul sondaj. E lungă, destul de scumpă, prea recentă să se găsească free pe net şi nici nu ştiu dacă bibliotecile s-au grăbit să o achiziţioneze (chiar aş fi curios).

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        4 martie 2013 at 16:31

        Avem alte titluri ale Florinei Ilis http://85.186.56.30:8080/opac/search?fq=author%3AIlis%2C+Florina&location=0&ob=asc&q=florina+ili%C5%9F&sb=relevance&view=CONTENT
        Vieţile paralele nu ştiu dacă am achiziţionat-o, noi avem o restanţă de câteva luni la prelucrarea de carte. Poate unul dintre avantajele cărţilor deja clasice este că sunt mai uşor de găsit atât la biblioteci, la anticariate, librării (variante low-buget) şi online. Aşa că toată lumea, chiar şi cei de peste hotrare, pot să le citească. Dar nu exclud să citim şi noutăţi, totuşi ele trebuie să fie apărute de minim 1 an.

        Apreciază

         
  11. Rolling Ideas

    4 martie 2013 at 10:27

    Deci, în lanul de secară să fie. Am citit-o în liceu, dar o voi reciti ca să pot participa la comentarii.

    Apreciază

     
  12. vienela

    5 martie 2013 at 18:25

    Eu am o problema cu cartile in format electronic. Nu le pot citi. Vreau sa simt cartea in mana, sa ma tolanesc cu ea in pat seara, atunci cand simt ca mi-am terminat treburile. Nu iti spun in ce hal imi obosesc ochii doar pentru ca citesc bloguri. :))
    Concluzia: trebuie sa o caut la biblioteca, dar deocamdata nu pot iesi din casa. 😉

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      5 martie 2013 at 19:40

      Din acelaşi motiv am împrumutat-o şi eu – pentru că oricum plăcerea de-a frunzări cartea, de-a o ţine în mână, de a o putea citi seara, cum spui – nu poate fi înlocuită pentru mine, de calculator. Şi eu îmi simt ochii uscaţi şi sunt roşii seara – de la faptul că toată ziua – atât la servici cât şi acasă mă uit la calculator. Ce am descoperit – dar ulterior am aflat ce ceva cercetători au făcut şi un studiu pe această problemă, este că nu reţin atât de bine ceea ce citesc la calculator şi nici nu pot să povestesc uşor despre ceea ce-am citit în felul acesta. Pentru tineri cred că merge, poate au ei de partea lor – memoria mai bună şi ochii asemenea 🙂

      Apreciază

       
  13. Andreea Toma

    6 martie 2013 at 00:58

    Sper sa reusesc si eu sa citesc cartea lunii, acum sunt prinsa in campania vALLuntar si mai am o carte de citit, dar daca ma grabesc, voi reusi.Sa speram ca imi va place, nu stiu de ce, dar am evitat cartea aceasta si cand eram mai mica. Poate titlul sa nu-mi fi sunat prea tentant, nu stiu, dar promit sa incerc. Voi citi online, ca nu detin cartea, ori poate sparg gheata si ma inscriu la biblioteca.:)

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      6 martie 2013 at 13:06

      Mi-ar face plăcere să participi la discuţii. Ştiu că la campania vALLutar este important, zic eu, pentru că se strâng pomişori, aşa că nu mi-aş dori să te încurc. Cartea este interesantă. Când am citit-o mi-a plăcut. A fost demult. Chiar spuneam şi mai sus – îmi doresc să văd cum o percep acum, ca adult. Oricum, pe vremuri, în SUA a fost pusă pe o listă neagră 🙂 Era prea rebel puştiul, nu ştiu. Citind cartea mi-l imaginam pe James Dean ca protagonist. Nu ştiu dacă s-a turnat film, trebuie să mă interesez. Dacă vrei poţi citi online – ai link-ul la dispoziţie – sau poţi, cum zici, să spargi gheaţa şi să te înscrii la bilbiotecă. Pentru binele bibliotecii – eu zic că este nevoie să ne crească (la orice bibliotecă te-ai duce) numărul de utilizatori.

      Apreciază

       
      • Andreea Toma

        6 martie 2013 at 18:11

        Hai ca m-am uitat pe prima pagina si am citit primele randuri, online, si mi-a placut cum incepe.Avand in vedere ca e destul de scurta, sunt sanse mari sa reusesc. Uneori merg si lecturi in paralel, desi n-am reusit asta niciodata. Daca nu pot in paralel, astept sa termin ce citesc acum, mai am 200 de pagini, deci nu se termina luna, nu? 🙂

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        6 martie 2013 at 19:51

        Nu se termină sigur luna. Ai nevoie de maxim 3 zile să citeşti cartea, după părerea mea. Poate să fie, cu mare largheţe 4-5 zile. Depinde de formatul cărţii – asta pe care am împrumutat-o eu, are un format mai mic – cca 18 cm – şi 214 pagini. Cea online are doar puţin peste 100. Probabil contează şi fontul şi distanţa dintre rânduri. Oricum este uşor de citit.

        Apreciază

         
  14. madalina

    7 martie 2013 at 10:26

    ok, „De veghe” sa fie. am cartea, am citit-o cu mult timp in urma. si eu sunt curioasa cum o sa fie re-intalnirea. nu stiu daca aici se pot posta propunerile, dar am citit de curand „Citind Lolita in Teheran” de Azar Nafisi si mi-a placut destul de mult, as zice, de aceea mi-ar placea sa o propun. Am citit unele postari, pe ici pe colo, si parerile sunt impartite dar nu prea argumentate. Mi-ar placea sa o discutam.

    Apreciază

     
  15. Electronice

    7 martie 2013 at 10:37

    Foarte bun articolul ! Echipa de la magazinul online http://www.fancumparaturi.ro/ te sustine si iti va sustine blog-ul intotdeauna ! Iti multumim !

    Apreciază

     
  16. shiki shiki

    16 martie 2013 at 20:55

    dupa cum ti-am spus deja , nici nu ma gandesc sa o citesc :P.nu numai ca nu m-a atras niciodata dar de cate ori am pus mana pe ea am avut senzatia aia de ‘ ew’ . si nu din cauza limbajului din ea. la urma urmei , am citit ulysses . nu mai tin minte, da nu-i asta cartea pe care au citit-o cativa si s-au simtit inspirati sa-i impuste pe unul si altul? propuneri de lectura ? vreau sa recitesc pendulul lui foucault -dar ma gandesc ca nu mai vrea nimeni 😀

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      17 martie 2013 at 01:19

      O să vedem ce dezbatere va ieşi. Este interesantă propunerea ta. O voi trece în sondaj. Nu se ştie niciodată 🙂 Oricum poţi, eventual, să te mai gândeşti şi la alte propuneri. Până una, alta, mulţumesc de comentariu şi peste câteva zile voi face sondajul pentru luna aprilie şi unul pe trimestru. Pe trimestru vor fi cărţile în mai multe volume – deci dacă ai vreo propunere pentru trimestru sau pentru luna următoare – mai ai timp, câteva zile.

      Apreciază

       
  17. Ritiu Maria

    24 martie 2013 at 18:02

    Am terminat de citit cartea on-line si mi s-a parut ca, m-am „ratacit” in adolescenta. Este interesanta dar mi s-au obosit ochii, sper ca data viitoare sa „castige” o carte pe care o am ori deja am citit-o.
    Meseria „de veghe in lanul de secara”, cred ca o practica multi inca si astazi, asa ca, abia astept articolul tau despre carte, pentru a-mi alege o „meseria” mai concreta.
    Roxi, un gand bun, multa sanatate si o duminica placuta in continuare.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      25 martie 2013 at 06:24

      Mulţumesc, o să fie în curând şi articolul. Dar până una alta vor fi noi propuneri de lectură pentru luna aprilie.

      Apreciază

       
  18. carte bucate horia varlan

    26 martie 2013 at 14:01

    Propun si eu ultima carte citita
    Nimic nou pe frontul de Vest – Erich M. Remarque , o carte impresionanta despre viata tulburatoare al unui soldat inrolat la doar 19 ani, care traieste experienta cutremuratoare a unui razboi.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      26 martie 2013 at 16:17

      Mi-a plăcut şi mie foarte mult. O să fac acum lista şi voi trece şi acest titlu în sondaj. Astăzi, sau cel târziu mâine voi publica sondajul pentru ca toată lumea să aibă timp să voteze. La sfârşit de săptămână vom discuta cartea lunii – De veghe în lanul de secară. Te aştept cu păreri. Mulţumesc frumos de propunere.

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.