RSS

„Să povestim despre-o carte” – Club de lectură virtual

14 feb.

V-am povestit şi cu alte ocazii că, deşi scopul pentru care am creat blog-ul era ca el să fie o prelungire a muncii de bibliotecar spre potenţialii cititori, nu am ştiut cum va fi după ce scriu şi postez, nu cunoşteam care va fi feed-back-ul vostru, al celor care mă citiţi. Nu mi-am dat seama cât de citite vor fi sau nu articolele, nu ştiam prea multe nici despre blogging. Întâi am scris articole scurte, încercând să fac o trecere în revistă a unor titluri, pe urmă am văzut că, în mod sumar, cărţile sunt descrise şi pot fi găsite pe multe alte site-uri. De aceea, am încercat să ofer o perspectivă personală şi cât mai multe informaţii despre o carte, un autor, o temă. După un timp, m-am obişnuit să las la final de articol câte o întrebare pentru a putea deschide discuţiile referitor la temele abordate.

logo_club_lecturaPrivind retrospectiv şi recitind comentariile postate de voi, mi-am dat seama că mulţi dintre cei care comentează sunt mereu prezenţi şi scriu frumos, pe temă, competent referitor la articolul postat, întregindu-l. Acum am ajuns să vă cunosc prin comentariile voastre, prin ceea ce-aţi lăsat în josul paginilor fiecărui articol. Mi s-a părut o idee interesantă ca noi, că tot citim şi ne citim să facem un club de lectură în acest mediu virtual. Unde toţi cei care doresc să scrie, să comenteze, să o poată face. Am schimba păreri, ca şi până acum, doar că, în plus am avea un timp să citim cartea despre care vom discuta, ca să venim cu noi argumente, păreri pro-contra, ceea ce ne-a plăcut, sau dimpotrivă, nu ne-a plăcut. Unii dintre voi au spus că ar fi interesaţi. Eu sper să fiţi cât mai mulţi care să vă doriţi să vă povestiţi părerea pe marginea celor citite, să vorbiţi despre autor sau despre temele abordate. 

Eu cred că ar funcţiona foarte bine dacă am stabili printr-un sondaj ce carte să citim (din mai multe propuse). Eu voi face aceste propuneri pentru început, dar voi accepta sugestii din partea voastră şi vom face câte un sondaj în fiecare lună. M-am gândit că frecvenţa întâlnirilor noastre virtuale (în afară de articolele scrise de mine în mod obişnuit) ar putea să fie lunară. Asta înseamnă că avem timp de o lună timp să citim cartea propusă pentru ca să ne pregătim de dezbatere 🙂 

Fiecare din cei care au blog şi care vor dori să scrie şi o recomandare de lectură, o recenzie, vor putea să o facă, iar eu voi trece link-urile către blogurile voastre la finalul textului meu. V-aş ruga şi pe voi să menţionaţi în cadrul articolului vostru, că aţi citit cartea în cadrul Clubului de lectură virtual „Să povestim pe marginea cărţii”. Mă gândesc că este o bună sursă de informare pentru alţi doritori să participe la acest club. Recenzia postată pe blog-ul vostru nu va înlocui comentariul aici la mine, va fi doar un supliment oferit participanţilor şi un punct de plecare în discuţie.

Pentru cei care nu au blog şi ar vrea să scrie o recenzie, le ofer posibilitatea să le posteze în cadrul paginii Clubul de lectură, către care vor exista, de asemenea, link-uri din articol. Această pagină va fi creată în momentul în care vor fi trimise recenzii la adresa de mail bibliodevafiliala3@yahoo.com

Dacă aveţi alte idei pe această temă, orice tip de îmbunătăţire a modului de desfăşurare sau orice fel de alte comentarii – vă rog să-mi scrieţi, le voi lua în considerare. În final, ca să vă fac poftă de lectură am ales câteva titluri care sunt, fiecare în genul său, foarte bune. Eu mi-aş dori să putem vorbi despre toate, dar voi veţi decide asta. Titlul care va acumula cele mai multe voturi (puteţi vota mai multe titluri) va fi primul discutat. Voi ţine cont de alte (Other) sugestii pentru lectură, pe care le puteţi menţiona atât în sondaj cât şi în comentarii.

Rezumat şi idei principale:

1. Înfiinţare „Să povestim despre-o carte” – club de lectură virtual.

2. Doritorii pot să voteze cartea lunii următoare şi vor avea timp de o lună să o lectureze.

3. La termenul stabilit eu voi scrie un articol – voi veţi comenta.

4. Cei care au blog şi doresc să scrie o recenzie pentru carte – pot s-o facă concomitent sau ulterior discuţiilor noatre, la ei pe blog.

5. Eu voi trece link-urile către blogurile voastre, voi veţi face trimitere către acest blog, cu o menţiune de genul „Carte citită în cadrul clubului de lectură virtual – „Să povestim despre-o carte

6. Celor care nu au blog şi ar vrea să scrie o recenzie, le ofer posibilitatea să posteze în cadrul paginii Clubul de lectură a acestui blog.

7. Propunerile pentru prima lună ( probabil sfârşitul lui martie) sunt cele din sondajul de mai jos. Termenul de o lună ca timp de lectură va începe doar după votare şi alegerea romanului. Din această cauză am postat şi sondajul acum, ca să fie mai mult timp pentru vot.

Sper să vă placă ideea, să participaţi, să îmi daţi sugestii. Aştept cu nerăbdare comentariile voastre!

sondaje-online-2

 

Etichete: , , , , ,

68 de răspunsuri la „„Să povestim despre-o carte” – Club de lectură virtual

  1. mixy

    14 februarie 2013 at 10:09

    Am votat Quo Vadis 😀

    Ideea e grozavă, numai că nu înțeleg de ce îi spui club de lectură virtual, mai degrabă pare club virtual de… dezbateri.
    Singura problemă pe care o am în momentul de față este de unde voi lua romanele de pus sub lupă? Dacă aș găsi și o bibliotecă virtuală, ar fi OK, dar ca să le cumpăr de fiecare dată… cam greu (lipsă bani și spațiu în bibliotecă).

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      14 februarie 2013 at 10:52

      Să zicem că am plecat de la filmul Jane Austen Book Club Mă gândeam că dacă nu scriu lectură – ar putea să dea confuzii la o eventuală căutare pe Google, iar de cuvântul dezbatere mă feresc că mi se pare prea agresiv dez + batere 🙂 sau de + zbatere 🙂 Poate ar fi trebuit să scriu Cerc literar virtual – dar posibil că asta ar fi dus la alte confuzii referitor la creaţia literară. Cât despre romane – am ales intenţionat cărţi pe care le poţi găsi uşor la orice bibliotecă, ele fiind reeditate în mai multe ediţii. Unele dintre ele au editări recente şi pot fi, într-adevăr, achiziţionate la librării sau online.

      Apreciază

       
    • Rolling Ideas

      15 februarie 2013 at 02:39

      Poţi să le împrumuţi de la o bibliotecă reală 🙂

      Apreciază

       
      • bibliodevafiliala3

        15 februarie 2013 at 06:44

        Corect!

        Apreciază

         
      • mixy

        15 februarie 2013 at 16:32

        să cauți tu în drumurile mele o bibliotecă reală cu program de seară ! 😛

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        15 februarie 2013 at 18:53

        Păi tu de ce ai copil, mama, tata şi Mixu – le scrii ce să-ţi aducă şi-ţi aduc 🙂 În plus, toate bibliotecile (cele mari) au program sâmbâta.

        Apreciază

         
    • Radu Postolache

      11 mai 2016 at 08:05

      Biblioteca orasului

      Apreciază

       
  2. Ritiu Maria

    14 februarie 2013 at 19:22

    Eu „m-am asociat” cu mixy si am votat de asemenea Quo Vadis. Ideea este buna si sper ca, sa fie o reusita, propunerea pe care ai facut-o.
    Exista intr-adevar problema gasirii cartilor, dar sunt convinsa ca, un nucleu de lectura tot se va forma si citind comentariile si dezbaterile ce vor fi postate pe blogul tau Roxana, vor fi mai multi curiosi sa citeasca respectivele carti, dupa o perioada de timp, asa ca scopul va fi atins, cresterea numarului de cititori.
    Chiar daca la biblioteci nu va creste semnificativ numarul cititorilor, pe considerentul ca, o parte dintre noi am putea avea cartile respective chiar acasa la noi, important este „faptul” de a citi.
    O seara minunata doresc celor ce viziteaza acest blog, precum si tie Roxana care, prin activitatea ta, ne determini sa ne „ridicam” nivelul de cultura si sa fim mereu creativi.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      14 februarie 2013 at 20:53

      Mulţumesc de vot, de comentariu, de faptul că „te implici” şi că apreciezi ceea ce fac. Poate că nu va creşte neapărat numărul vizitatorilor bibliotecilor, dar scopul este, în fapt, lectura în sine, plăcerea discuţiei pe marginea cărţilor citite. Nu toată lumea poate avea în jur pe cineva iubitor de lectură, iar lectura este mult mai plăcută când se reuşeşte comunicarea. Fiecare din noi, citind recreem opera autorului, imaginându-ne scenele, personajele, străzile sau oraşele descrise în cărţi. În momentul când povestim despre cum am văzut cartea, personajul, cum am înţeles acţiunile lui, lărgim orizontul operei văzută de alţii, adăugăm valoare şi înţeles. Cel puţin eu cred că asta ar ieşi… cu aşa comentatori valoroşi ca voi.

      Apreciază

       
  3. Sorin-Lucian Berbecar

    14 februarie 2013 at 19:23

    Ce bine că ai pus ideea în aplicare! Deși m-am băgat într-o grămadă de „chestii” literare, încă una nu strică.
    Votul e extrem de greu pentru mine. „La răsărit de Eden” am citit-o și mi-am dat cu părerea, deci mi-ar fi ușor, dar eu vreau ceva nou și provocator. „Quo Vadis” vreau de mult să o am și să o citesc, iar cu „Dinastia Sunderland-Beauclair” chiar tu m-ai ațâțat. Care să fie?

    Nu am făcut propuneri că și așa mi-e greu să aleg.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      14 februarie 2013 at 21:04

      Poate, dacă lumea este de acord, ca unele dintre propuneri să se menţină în listă pentru lunile următoare… Poate fi o variantă. Dinastia Sunderland-Beauclair este o saga de familie, este în acelaşi timp o remarcabilă poveste a unui om care se realizează financiar prin orice fel de mijloace. Este în acelaşi timp şi eu carte care are 3 volume. Aceste 3 volume pot fi citite independent, dar au o continuare – Păsări de Pradă. Poate că această carte ar trebui propusă pentru o perioadă mai lungă, deşi ea se citeşte foarte uşor, stilul fiind alert. Quo Vadis ar merge, cu atât mai mult cu cât ne apropiem de sărbătorile pascale. Primii creştini, poveste de iubire pe vremea lui Nero… Frumoasă carte. De fapt toate titlurile sunt extrem de bune şi n-o să vă pară rău, oricare ar fi decizia finală care va avea loc peste o săptămână. M-am gândit că în timp de o săptămână are timp toată lumea ce obişnuieşte să „îmi bată la porţi” să vadă postul şi să voteze.

      Apreciază

       
  4. andrejuly

    14 februarie 2013 at 19:55

    Trebuie sa ma mai gandesc inainte de a alege, niciuna dintre carti nu o detin momentan, dar doua sau trei dintre ele aveam in plan sa le iau odata si-odata. Inclin spre Arta conversatiei, dar inca nu am votat. Presupun ca nu e musai sa o fac chiar acum, nu?

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      14 februarie 2013 at 20:46

      Nu, este timp. Mă gândeam să decidem împreună, vroiam să dau un termen de o săptămână pentru vot, pentru ca să fie timp de o lună pentru lectura în sine. Pe urmă, cei care n-au votat pot să citească ce s-a decis. Toate cărţile sunt foarte bune, garantez pentru ele. Toate pot fi găsite la o bibliotecă pentru că au fost reeditate.

      Apreciază

       
  5. Drugwash

    14 februarie 2013 at 22:28

    Roxana, ştii că te iubesc pentru ceea ce faci aici, în acest spaţiu universal, pentru binele nostru, al copiilor şi nepoţilor noştri şi în general, pentru binele neamului românesc în complexitatea lui… Ce zi mai bună pentru a-ţi mulţumi, decît astăzi, căci dragostea – ca simbol al zilei – poate fi de atîtea feluri şi nu putem trece cu vederea dragostea ta de oameni,de bine, de frumos şi mai ales, de cărţi şi cunoaştere. Iată, la dragoste se răspunde cu dragoste… Şi poate că ziua a trecut, însă dragostea rămîne şi se perpetuează, din generaţie în generaţie. Roxana, mă înclin şi-ţi mulţumesc!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      14 februarie 2013 at 22:46

      Mulţumesc mult de tot! Poate că ziua asta este foarte potrivită pentru asemenea declaraţii, eu însă cred că mi-am pierdut cuvintele. Iar mă înroşesc… Well… Consideră că am stat, am meditat, am apreciat şi sunt extrem de fericită că am reuşit să fac ceva destul de bun încăt să primesc o asemenea declaraţie. Este un vis devenit realitate, să zicem. Ca să-ţi răspund, cred că ai dreptate – iubesc mult oamenii, îmi plac lucrurile frumoase pe care sunt în stare să le realizeze. Mă gândesc că cel mai frumos lucru este mintea omului pusă în slujba binelui, a creaţiei. De aceea – că femeia-i tot femeie şi nu se mulţumeşte doar cu cuvintele frumoase – aştept cu nerăbdare să îmi spui şi dacă ai ales să participi la club sau dacă ai votat ceva din cărţile de mai sus.

      Apreciază

       
      • Drugwash

        14 februarie 2013 at 23:07

        Da, oamenii pot face foarte multe lucruri bune şi frumoase, dacă li se dă ocazia, dacă li se dă voie… Şi cam aici e şi problema. Dar vezi, unii dintre noi preferăm să ne ascultăm inima, nu şefii şi legile lor idioate (aici ţintesc mult mai sus, nu la admirabilul vostru colectiv care merită tot atît de multe mulţumiri!)

        Ştii cît de mare plăcere mi-ar face să fiu activ în acest club, însă multe neajunsuri mă împiedică şi nu mi-aş permite să influenţez votul cu o părere oarecum neavenită. Voi încerca totuşi să suplinesc lipsa mea, căutînd noi membri care – pe lîngă plăcerea inerentă a cititului – să aibă şi posibilităţile necesare. Mi-ar plăcea să văd un fel de linie directoare care să ghideze cititorii pe generaţii, după capacităţile lor, luînd în considerare vîrsta. Căci – după cum am mai spus-o pe undeva – lecturile mele au avut loc exclusiv undeva în perioada copilăriei şi adolescenţei, vîrstă la care nu toate ideile şi conceptele pot fi înţelese la adevărata lor valoare. Şi chiar dacă am avut voinţa de a citi cărţi „grele”, esenţa lor s-a pierdut într-o oarecare măsură şi e păcat să se întîmple aşa ceva. Cred că ar trebui să existe categorii de lecturi distincte, grupate pe vîrstă. Sigur, sînt de aşteptat şi alte păreri constructive. 🙂

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        14 februarie 2013 at 23:55

        Da! Ai dreptate, eu m-am gândit mai mult la cei care mă comentează actual, la cei care sunt înscrişi pe blog şi la cei câţiva pe care îi cunosc de la bibliotecă. Am ales cărţile astea care pot fi citite de la liceu începând, cu mare uşurinţă. Pe lângă că fac parte dintr-un bagaj de lecturi care ar trebui cunoscute, cred că ele oferă şi informaţii de cultură generală, pe care le înveţi mai repede, mai uşor decât din cărţile academice. Nu zic că sunt la fel de precise, dar principalul, zic eu, este că îţi fac o imagine a timpurilor, a modei, a obiceiurilor de pe vremea când a fost scrisă cartea. Quo Vadis te familiarizează cu timpurile creştinismului primitiv, pe vremea lui Nero şi ajunge la nebunia incendiului Romei, printr-o frumoasă poveste de dragoste. Arta conversaţiei – prezintă viaţa şi tarele sistemului comunist din anii ’80, felul de-a „reuşi” în viaţă sau a-ţi face datoria, tot printr-o poveste captivantă despre viaţa unei femei, medic. Dialogurile, din ce-mi amintesc, sunt deosebite şi dau dreptate titlului. Oscar şi tanti Roz este o poveste tragică despre viaţa scurtă a unui copil bolnav, care trăieşte din plin, toate trăirile sentimentale ale unui adult. Este o carte sensibilă, extrem de scurtă, ce poate fi citită într-o după-masă. La fel ca Micul prinţ, ce poate fi citit la orice vârsta şi această carte este foarte uşor de citit şi pentru cei tineri. Fiecare vârstă, însă, înţelege altfel cartea şi de aici ar fi frumuseţea discuţiei, fiecare împărtăşindu-i celuilalt ce a înţeles. Vraciul este o carte de dragoste, dar în acelaşi timp este povestea unui celebru doctor care, rănit şi fără acte în urma unui atac, se trezeşte fără memorie şi ajunge pe drumuri… Frumos – poate fi citit de la 14 ani în sus. La răsărit de Eden este o carte mai dificilă pentru un copil, dar clar potrivită unui licean. De veghe în lanul de secară este romanul unui adolescent, fiind şi una dintre cărţile de căpătâi ale literaturii americane. Pentru Dinastia Sunderland-Beauclair am o afinitate aparte, dar recunosc că probabil ar trebui să i se ofere un termne mai lung de lectură, fiind vorba de 3 volume. Eu am citit-o pe furiş, pentru că era deja retrasă din biblioteci, autorul a fost interzis când a fugit în străinătate. Acum ţi-am povestit ţie aceste cărţi, dar pe viitor voi face o prezentare foarte scurtă a cărtilor propuse, pentru ca în acest fel să existe un plus de informare în vederea votului.

        Apreciază

         
      • Drugwash

        15 februarie 2013 at 03:29

        Ah, a rămas uşa deschisă, cred că te-au „auzit” toţi povestindu-mi cărţile. 😀 Da’ hai să fiu şi un pic cîrcotaş, că altfel îmi pierd renumele de bau-bau. 😛

        În primul rînd, mi-ar plăcea ca operele autorilor străini să fie prezentate şi cu titlul original. Spre exemplu Catcher in the rhye (De veghe în lanul de secară). Motivul este că unii ca mine – poate puţini – cunosc anumite opere exclusiv după titlul original, fie ca lectură, fie ca film, iar titlul tradus – iertat fie-mi! – uneori de-a-n boulea de către „nişte unii”, nu le „sună clopoţelul”. Şi poate cineva chiar ar vrea să citească scrierea în limba sa originală – fie ea engleză, franceză, italiană, rusă, etc (da, ştiu, cer prea mult de la ‘bobor’… 🙄 ) – şi n-ar şti ce să caute.

        Apoi, ai menţionat Znachor (Vraciul), care a fost ecranizată de către polonezul Jerzy Hoffman în 1982, film relativ cunoscut de către gospodinele un pic mai… trecute. 😳 Povestea e frumoasă şi emoţionantă, încă ecranizarea e cam slabă – dacă ar prelua-o coreenii într-un cadru specific lor, cred că ar ieşi o capodoperă (dacă nu au făcut-o deja – ştie cineva?) Nu văd acel titlu printre alegerile de sus – ori ţi-a scăpat, ori ar fi trebuit să se afle în seria următoare. 😉

        Pînă la urmă am votat cu East of Eden (La răsărit de Eden), care a fost ecranizată de Elia Kazan în 1955, cu James Dean în rol principal. Din păcate ştiu că nu voi ajunge s-o citesc şi cel mai probabil nici filmul nu voi apuca să-l văd. Însă cîteva comentarii pertinente ale altor cititori ar putea fi binevenite, dacă se va întîmpla să aibă cîştig de cauză.

        Ştiu, sînt mai mult un adept al filmului acum, din cauze obiective, însă ştiu deasemeni că cei care au posibilitatea să citească ar trebui s-o facă, fiindcă de foarte multe ori filmul este net inferior cărţii, fie şi prin prisma unei posibile antipatii între privitor şi personaje, locuri, scene – imaginaţia proprie nu poate fi înlocuită de nici o combinaţie scenariu + regizor + actori, oricît de bună ar fi aceea.

        Citiţi, aşadar, ori de cîte ori puteţi şi lăsaţi filmul – dacă există – ca un ultim resort.

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        15 februarie 2013 at 06:33

        Ai dreptate, cred că am şters la un moment dat Vraciul de pe listă, inainte de-al posta, pentru că n-am găsit suficiente ediţii ale cărţii şi m-am gândit că nu toată lumea are ediţia veche, iar la biblioteci au rămas puţine, fiind una din cărţie foarte cerute. Acum, pentru că deja s-a votat fără acest titlu o să renunţ să-l includ în listă şi va rămâne ca propunere, eventual, pentru o lună viitoare. Ai dreptate referitor la ecranizări. M-am gândit că cei care eventual au văzut filmul pot acum să citească cărţile iar discuţiile ar putea avea şi acest aspect comparativ în vedere. Voi lua în considerare propunerea ta de a include titlul original al lucrărilor. Mersi de vot şi de sugestii. Sunt convinsă că vei comenta pe marginea lucrărilor şi va fi un câştig.

        Apreciază

         
  6. Rolling Ideas

    15 februarie 2013 at 02:38

    Eu aleg oricare dintre primele două titluri pt că sunt noi pt mine, pe celalte le-am citit.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      15 februarie 2013 at 06:43

      Sunt foarte bune deşi extrem de diferite fiecare. Iar prin „lungimea” lor se află la poli opuşi. Oscar şi tanti Roz este o carte pe care o citeşti într-o după-masă, având 114 p., pe când Dinastia Sunderland Beauclair are 3 volume, care se continuă cu alte 3 – Păsări de pradă. Chiar m-am gândit că ar fi bine să avem, eventual pe viitor, un sondaj pe lună şi unul pe trimestru – unde să fie citite cărţile în mai multe volume 🙂

      Apreciază

       
  7. Ritiu Maria

    15 februarie 2013 at 19:15

    Bun, calculatorul, acum se pare ca mi-a primit si mie votul, pe care ieri l-a refuzat (spun acest lucru pe considerentul ca, am votat si ieri si votul meu nu a aparut).
    In alta ordine de idei, am avut placerea sa citesc si comentariile facute ulterior postarii mele si sunt impresionata. Drugwash a comentat frumos si motivat punctele de vedere, dar ce m-a impresionat mai mult,a fost acea „declaratie de dragoste” inedita, pentru Roxana (cu prilejul sarbatoarii iubirii ), pentru munca nobila pe care o face pe acest blog si pentru daruirea si pasiunea pe care o pune in activitatea sa.
    Intodeauna am apreciat ca, dragostea are multe valente si poate fi intalnita in diferite forme, pe parcursul intregii vieti, asa ca o declaratie pentru initiatoarea unui blog, cu deschidere spre lectura, mi se pare potrivita, deoarece este o alta forma de iubire, a omului potrivit la locul potrivit, asa cum ne iubim dascallii si alte personalitati care au aparut in viata noastra ori chiar eroii din romanele pe care le citim. Ne identificam uneori cu un anumit erou si tindem sa fim ca el, straduindu-ne sa ajungem cat mai aproape de acest ideal si acest lucru este pozitiv.
    Am divagat putin de la „subiect” dar cred ca, doar prin iubire, putem reusi sa ne implinim sufleteste si sa fim mai buni, mai umani si astfel si mai folositori.
    Un sfarsit bun de saptamana si multa sanatate tuturor userilor de pe acest blog si creatoarei lui.

    Apreciază

     
  8. Roberts

    17 februarie 2013 at 11:16

    draga Roxana, ideea ta cu Clubul de lectura este foarte buna. este nemaipomenit sa poti vorbi despre o anumita tema, sa te poti „lupta” pe anumite idei, sa argumentezi si sa descoperi alte puncte de vedere. eu nu ma pot angaja la participare pentru motivul (banal) ca stau tare prost cu timpul: am job, 2 copii, parinti, colaborarea cu Libris si nu cred c-as mai putea face fata inca unei provocari. cu toate acestea, sper ca-mi vei permite sa vorbesc, sa-mi dau cu parerea cand ajungeti la o carte pe care-o stiu. dac-ar fi sa aleg, fara ezitare m-as indrepta acum spre „La rasarit de Eden”. iti doresc mult succes, spor si lecturi inspirate!:)

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      17 februarie 2013 at 11:32

      Eu zic că poţi să te înscrii de pe acum 🙂 Nu-i obligatoriu să participi la toate „provocările”. Deşi m-am gândit la un soi de premiere pentru cei care o vor face. Bineînţeles că cei care comentează vor putea s-o facă şi fără să se „semneze” acum în „condică”. În definitiv, scopul meu este discuţia, punctele de vedere diferite sau noi despre tema cărţii. Mă gândeam că vei alege Steinbeck. Mulţumesc pentru urare şi, totuşi, te aştept.

      Apreciază

       
  9. librarie

    19 februarie 2013 at 11:12

    o idee buna

    Apreciază

     
  10. Sayuki

    20 februarie 2013 at 16:44

    Mereu mi-a placut ideea unui club de lectura, desi n-am intalnit asa ceva decat prin filme sau desene…As vrea sa ma inscriu si eu in club, insa nu stiu daca voi participa in fiecare luna, depinde si ce carte se va citi in luna respectiva:)

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      20 februarie 2013 at 17:30

      Eşti binevenită! Nu-i obligatoriu să participi în fiecare lună. Bineînles că, cel puţin eu aşa sper, vor fi ceva premii pentru cei care vor participa lună de lună – ori trimestrial, ori anual. Probabil trimestrial. Nu m-am gândit încă pe ce criteriu se vor da, depinde de câţi înscrişi vor fi, pentru că avem un buget destul de limitat. De asta n-am scris încă în regulament, pentru că urmează să vedem în timp.

      Apreciază

       
  11. andruscaandreea

    21 februarie 2013 at 10:53

    O idee excelenta!!!! Felicitari! La un moment dat am avut si eu o idee de genul acesta doar ca eu vroiam sa ma intalnesc la sfarsitul lunii cu colegii mei pentru a impartasi parerile noastre despre cartea respectiva. Dar, cum timpul ne impiedica cateodata, ideea a ramas pierduta undeva in lista imensa „de realizari” 🙂
    Oricum, tinand cont ca totul e virtual :), sunt sigura ca vei avea mult mai mult succes decat mine. Iti doresc sa ai cat mai multi participanti!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      21 februarie 2013 at 14:10

      Mulţumesc pentru felicitări şi sper să te numeri printre participanţi. Cât despre faptul că totul este virtual – mă gândesc că face mai uşoară întâlnirea doritorilor. Fiecare din noi avem puţin timp să stăm pe net, poate nu toţi putem la aceiaşi oră, sau chiar în aceiaşi zi. Discuţiile pot continua chiar dacă ziua a trecut. Sper să fie un succes. Oricum pentru primele luni vom vedea ce trebuie să facem ca să meargă totul ca pe roate şi să îmbunătăţim unde este nevoie. Poate în timp, cu publicitatea adecvată să fie din ce în ce mai mulţi participanţi, deşi numărul lor nu trebuie să fie mare, calitatea lor contează, zic eu.

      Apreciază

       
      • Movies as Mentors

        21 februarie 2013 at 22:12

        Asa este! Voi participa si eu cu siguranta. Acum sa vedem unde mai gasim nitel timp si pentru citit 🙂 Si, daca esti de acord, iti voi trimite niste link-uri unde se gasesc carti in format electronic….poate fi o sursa pentru participanti!

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        21 februarie 2013 at 22:28

        Da, bineînţeles. Că tot se plângea Mixy că la ora când vine ea acasă nu sunt biblioteci deschise 🙂

        Apreciază

         
      • Movies as Mentors

        21 februarie 2013 at 22:30

        Dupa ce am citit comentarile m-am gandit la cartile online 🙂 Revin cat de curand. Pa pentru moment! 🙂

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        21 februarie 2013 at 22:31

        O seară frumoasă şi ţie 🙂 Te aştept!

        Apreciază

         
      • mixy

        25 februarie 2013 at 11:25

        Ceva, vești… format electronic ? 🙂

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        25 februarie 2013 at 20:00

        Poţi citi De veghe în lanul de secara (care pe moment este pe primul loc) aici sau aici Am găsit şi La răsărit de Eden sau Oscar şi Tanti Roz de Eric Emmanuel Schmmitt

        Apreciază

         
  12. vax-albina

    22 februarie 2013 at 15:50

    Nu am votat caci nu citisem o carte. Cea a lui Oscar. Acum am citit-o, am terminat-o si inca plang. Buna ideea de club. Promit sa particip la dezbateri dupa puterile mele.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      22 februarie 2013 at 21:03

      Îmi pare nespus de bine că te-ai decis să participi şi îţi mulţumesc. Mă bucur că ai citit cartea Oscar şi Tanti Roz. Am plâns şi eu, este o carte deosebită. Vezi prin altă prismă viaţa şi tot ceea ce îi este dat omului. O parabolă mai mult decât un roman.

      Apreciază

       
  13. vienela

    22 februarie 2013 at 21:18

    Tare mult mi-as dori sa am mai mult timp la dispozitie, sa pot participa si eu. Din pacate, in ultimul timp parca ziua este mai mica, nu reusesc niciodata sa fac tot ce imi propun. Asta este scuza mea pentru cazul in care nu voi reusi sa fiu alaturi de voi.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      22 februarie 2013 at 22:34

      Vei fi alături de noi când timpul îţi va permite, când se va citi o carte pe care tu, eventual, ai citit-o deja şi eşti în măsură să spui ceva. Ceea ce este frumos la orice club – este că participarea este benevolă, nefiind obligatorie şi nu presupune decât plăcerea de-a povesti alături de alţii aflaţi departe fizic, geografic, dar aproape ca fel de a gândi.

      Apreciază

       
  14. indiferent

    23 februarie 2013 at 09:37

    Gata, citim, desi trebuie sa cerem o zi cu 48 de ore ! 🙂

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      23 februarie 2013 at 13:21

      Mă bucur că eşti „la bord”. În general cărţile nu sunt foarte lungi, iar pentru cele în mai multe volume, m-am decis să fac un sondaj separat şi pe acelea să le discutăm trimestrial, eventual.

      Apreciază

       
  15. capsator hartie

    27 februarie 2013 at 11:54

    Chiar interesant conceptul, succes!

    Apreciază

     
  16. biblii

    28 februarie 2013 at 13:00

    Ar putea prelua si alti blogg-eri

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      28 februarie 2013 at 16:49

      Eu sper ca pe termen mai scurt să avem din ce în ce mai mulţi doritori şi participanţi la acest club, cerc de lectură. Sper ca bloggerii care vor participa să facă lobby acestei iniţiative şi poate, cu timpul să se nască şi alte asemenea cercuri unde oamenii să povestească cu plăcere despre cărţile citite. Mulţumesc pentru comentariu şi vă aştept, cu drag, la mine 🙂

      Apreciază

       
  17. Movies as Mentors

    6 martie 2013 at 14:54

    Hello,
    Aveam impresia ca am lasat un link cu carti online dar cred ca m-am inselat, imi pare rau 🙂
    Pe http://gratuitor.ro/media/ gasiti cateva site-uri cu carti online. Nu stiu sigur daca sunt si cele propuse pe acest blog dar merita incercat. Bafta!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      6 martie 2013 at 17:49

      Mersi! Link-uri pentru vreo 3 titluri am găsit şi am postat în comentariile din postarea anterioară. Oricum merită încercat şi căutat şi restul – în plus este o adresă utilă pe viitor, cine ştie ce cărţi vom mai citi.

      Apreciază

       
    • bibliodevafiliala3

      6 martie 2013 at 20:07

      La adresa dată de tine am găsit mai multe titluri promiţătoare – din păcate erau în limba engleză. Totuşi căutând pe CartiAz.ro am găsit însă şi Arta conversaţiei

      Apreciază

       
      • Movies as Mentors

        7 martie 2013 at 00:12

        Super! Ce-i drept trebuie sa recunosc ca eu nu am avut rabdarea sa caut titluri anume…imi pare rau 😦
        Ne auzim spre sfarsitul lunii, pentru dezbateri ::))

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        7 martie 2013 at 07:10

        Dacă am timp şi pot, poate mai postez câte ceva până atunci – deci eşti binevenită 🙂 Oricum, sigur ne „întâlnim” la o şuetă – la final de lună .)

        Apreciază

         
  18. madalina

    7 martie 2013 at 08:30

    Imi place ideea clubului tau si as vrea sa ma inscriu si eu. nu am inteles cum se procedeaza. de votat, am votat, putin tardiv cred pentru ca am vazut ca a iesit castigatoare: De veghe in lanul de secara. Ce se intampla cu cartile care nu au castigat, cel putin nu la aceasta votare? Si cum se va desfasura „dezbaterea” cartii castigatoare?
    Mi se pare foarte buna/utila ideea de a avea doua tipuri de sondaje: lunare si trimestriale pentru cartile in mai multe volume. Pe de alta parte, apreciez efortul tau de a cauta carti electronice si de a posta linkurile catre ele. Multumiri si felicitari!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      7 martie 2013 at 17:53

      Mă bucur, Mădălina, că ni te alături. Votul s-a terminat pe 28 februarie. A ieşit câştigătoare cartea pe care ai menţionat-o. Eu am propus şi, deocamdată, nu m-a contrazis nimeni – să păstrăm cărţile şi luna următoare să le propunem din nou la vot, împreună cu alte propuneri venite din partea voastră. Am citit şi eu despre carte – pare foarte interesantă şi se potriveşte cu atât mai mult cu cât este vorba tot de un fel de club de lectură unde se citesc şi se discută operele clasice. Totuşi această carte este mai greu accesibilă. Biblioteca noastră are un singur număr de inventar şi acela indisponibil momentan (probabil dat la legătorie), iar online nu am găsit cartea. O să trec, cu toate astea, cartea pe listă şi dacă va fi votată o să încercăm să vedem cum o vom procura. Cred că sondajul pe trimestru o să-l fac la sfârşit de martie, odată cu propunerea pentru luna aprilie.

      Apreciază

       
  19. carti ortodoxe preturi

    7 martie 2013 at 11:14

    Foarte interesanta initiativa, cred ca pe parcurs vor adera cat mai multi, ar fi interesant un meeting la sfarsit de luna in care fiecare sa impartaseasca cate ceva.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      7 martie 2013 at 18:01

      Eu sper să se adune cât mai mulţi „povestitori” şi privind din punctul fiecăruia de vedere să recreem opera, să ajungem să o înţelegem mai bine, mai profund. Scriitorul este cel care crează opera, noi citind-o, o recreem imaginând-o, dându-i sensuri şi interpretări la care poate scriitorul s-a gândit sau poate nici nu şi le-a imaginat. Astfel opera devine din ce în ce mai complexă, iar plăcerea de-a împărtăşi ceva din sufletul nostru, din bucuria lecturii – celorlalţi asemeni nouă, face ca lectura, care este un gest solitar – să devină şi unul social.

      Apreciază

       
  20. Adina Popescu

    10 martie 2014 at 12:36

    Si eu vreau sa ma inscriu. Am inteles ca a iesit castigatoare De veghe … Nu am citit-o, pt mine e OK. Am timp sa o citesc toata luna martie, am inteles bine? Mie mi-ar placea foarte mult sa citim si sa discutam carti noi aparute, best-sellers. Cred ca s-a scris si s-a discutat destul de mult despre cartile clasice. Dar nu este nici o problema, eu caut de mult timp un club de genul asta si ma bucur ca te-am gasit.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      10 martie 2014 at 20:27

      De veghe in lanul de secara a fost prima noastra lectura de club. Se va implini un an pe 30 martie de cand am povestit pe marginea ei. Acum vom povesti despre Nord si sud de Elizabeth Gaskell (sper sa postez articolul maine, cel tarziu poimaine). Iar la final de martie, inceput de aprilie vom povesti despre Scarlett a scriitoarei americane Alexandra Ripley, continuarea moderna la Pe aripile vantului, de Margaret Mitchell. Daca vrei sa citesti De veghe in lanul de secara, poti s-o faci si ulterior sa scrii comentariul tau pe marginea cartii, în josul articolului deja scris https://bibliodevafiliala3.wordpress.com/2013/03/30/de-veghe-in-lanul-de-secara-de-j-d-salinger-la-clubul-de-lectura-sa-povestim-despre-o-carte/. Comentariile sunt intotdeauna bine venite şi felul de-a privi al fiecaruia completează opera citită. Te asteptam cu drag,

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.