RSS

Peregrin printre edituri – Salonul Editurilor Hunedorene (3)

22 oct.

Încep aici ultimul capitol al peregrinării mele printre edituri la Salonul Editurilor Hunedorene. Cum am scris şi anterior, în celelalte articole, mi-a plăcut să mă pierd printre cărţi, să stau să inspir mirosul cărţii proaspăt tipărite, să privesc la lumea preocupată, ca şi mine, să-şi găsească cartea potrivită. Am sentimentul că, deşi am scris mult, deşi am văzut multe, am scăpat foarte multe lucruri din vedere. Am fost atrasă de titluri noi, de ofertele aflate la reducere dar şi acestea erau foarte multe şi îmi pare, parcă, rău că nu am frunzărit mai multe cărţi. Am trecut pe lângă cărţile atrăgătoare pentru copiii şi tineret, oprindu-mă de drag, să le privesc, chiar dacă nu avem intenţia să le cumpăr. O editură specializată pe acest gen de carte este Editura Girasol ale cărei cărţi pentru copiii au coperte colorate, lucioase, ilustraţii şi tot felul de abţibilduri în ele. Copiii trebuie să fie atraşi ca de magnet de aceste cărţi, sau, cel puţin, aşa aş fi eu, de-aş fi copil. Au fost multe cărţi pentru elevii de liceu, de facultate sau unele specializate cum sunt cele de la Editura Okian, Editura Didactică şi Pedagogică sau a celor de la Editura Badea. M-am gândit cu uimire că în alţi ani am stat mult la aceste standuri şi că am făcut-o pentru că fiica mea avea nevoie de aceste cărţi. Cred că şi-n acest an, probabil, alte mame şi alţi elevi şi-au găsit drumul spre aceste edituri. Dacă aveţi, însă, nevoie de lămuriri, spre exemplu la gramatică, puteţi cu încredere să întrebaţi pe blogul doamnei Badea – blog pe care de mult timp îl urmăresc şi eu.

Privind cărţile Editurii Polirom am regăsit multe din titlurile despre care am citit cu mare plăcere pe blogul Fructizei. O ofertă de carte impresionantă, foarte multe titluri bune, foarte mulţi autori cunoscuţi. Printre ele am regăsit Ernest Hemingway – atât cartea despre care am scris, Pentru cine bat clopotele, cât şi alte titluri, cum ar fi Adio, arme! sau Moarte după-amiază în colecţia de autor. Mi-a plăcut mult şi prezentarea deosebită a cărţii Cei frumoşi şi blestemaţi de Francis Scott Fitzgerald. Uitându-mă la carte mă gândeam la viaţa incredibil de strălucitoare şi în acelaşi timp tulburată pe care autorul şi soţia sa au dus-o – părând a fi chiar frumoşi şi blestemaţi. Am citit cartea într-o altă ediţie, dar şi acum am răsfoit-o cu plăcere. Pentru cei care citesc cu plăcere seria Chic – am zut că s-a editat o nouă carte a Sophiei Kinsella, Am numărul tău. Tot de aici am cumpărat o carte din seria Romance, pentru mama mea, Cititoarea în dantelă de Brunonia Barry. Nu ştiu cum e, m-am uitat şi pare să fie o poveste legată de vestitul oraş Salem, oraş cu o istorie aparte. Sper să fie pe gustul mamei mele.

Când am ajuns la Editura Humanitas mi-am amintit ce mi-a scris recent Shiki Shiki, una din comentatoarele acestui blog, despre cărţile care i-au atras atenţia şi am frunzărit şi eu ultima carte apărută scrisă de Paulo Coelho şi sper ca cititoarei mele să-i placă. Pe de altă parte eu, ca un veşnic copil ce sunt, am fost atrasă de Aventurile lui Cepelică a scriitorului Gianni Rodari sau de Habarnam în Oraşul Soarelui de Nikolai Nosov, care mi-au adus aminte de copilărie. Cărţile de acum, foarte arătoase, nu semănau deloc cu cărţile puţin jerpelite din care am citit eu poveştile pe vremuri. Pentru cine nu le-a citit le recomand 🙂 pentru copiii de toate vârstele. 

Ajungând la Editura Vremea am văzut şi o carte despre care citisem anterior. Celor cărora le place un horror de calitate, este o idee să citească cartea … şi la sfârşit a rămas Coşmarul a autorului Oliviu Crâznic, un autor hunedorean prin naştere şi care a fost premiat, în 2012, cu  Premiul Societăţii Europene de Science-Fiction şi Fantasy Eurocon Encouragement Award. Romanul, după câte am citit, a mai primit şi Premiul Galileo pe anul 2011. Cartea este considerată una importantă în literatura de inspiraţie gotică din România. Altfel, la această editură am găsit şi alte titluri interesante cum ar fi: Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus a lui John Gray sau Mein Kampf. Istoria unei cărţi de Antoine Vitkine.

Mi-a plăcut foarte mult că pe lângă înregistrările audio-video de calitate ale editurilor Byton şi Casa Radio, care au fost prezente şi anterior la alte Saloane organizate de biblioteca noastră, au venit acum şi alte edituri cu acest specific – de muzică şi filme. Muzica mi-a plăcut şi la Personal Production – Emagazinul muzica şi am stat în cumpănă ce anume să cumpăr, oferta fiind extrem de variată, muzica valoroasă şi preţurile nu foarte mari. Sunt încă cu gândul la nişte seturi de CD-uri conţinând muzică de swing sau de jazz care mi-ar fi plăcut foarte mult. De la altă editură, E-media m-am grăbit să cumpăr un film vechi, tare drag mie pe vremea copilăriei şi care este o ecranizare a unui roman de Alexandre Dumas, Laleaua Neagră. Alain Delon fiind unul dintre actorii mei preferaţi, iar acest film şi Zorro fiind unele din cele mai gustate de noi în copilărie. Tot aici am văzut multe alte filme foarte bune, unele tot cu Alain Delon în rol principal, spre exemplu Alibi pentru un prieten, altele, însă, fiind filme româneşti antologice cum ar fi : Păcală  sau şapte filme ale regizoarei Elisabeta Bostan, într-o colecţie. Am fost bucuroasă să regăsesc piesele de teatru Sfântul Mitică blajinul a lui Aurel Baranga şi Visul unei nopţi de iarnă de Tudor Muşatescu. Sunt unele dintre piesele de teatru care mi-au rămas la suflet încă de pe vremea când le-am citit, cu atât mai mult ulterior, când le-am şi văzut. Tot aici, uitându-mă peste filmele expuse, mi-am reamintit de serile vesele când, împreună cu ai mei, am privit la peripeţiile din seria Companiei a 7-a.

Semnul întrebării

Acum când eu am terminat, voi puteţi continua şi mă gândesc să vă invit la dezbateri pe această temă, a cărţii favorite, a autorului favorit, a editurii care vă place, a filmelor pe care le-aţi fi ales. Aţi putea să-mi spuneţi şi ce anume consideraţi cel mai important la un târg de carte şi când aţi fost ultima dată la o asemenea manifestare? Iar dacă nu aţi fost – de ce anume?

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 răspunsuri la „Peregrin printre edituri – Salonul Editurilor Hunedorene (3)

  1. Sorin-Lucian Berbecar

    23 octombrie 2012 at 09:40

    Prin cele trei articole ale tale ne-ai adus edituri pe care le știam și edituri de care nu am auzit până acum dar care cu siguranță vor primi mai multă atenție din partea mea, data viitoare când voi intra în librărie (fie fizic, fie printr-un click).
    Spre exemplu, nu știam că editura Vremea mai există!?

    Cât despre doamna Mariana Badea, trebui să relatez niște fapt amuzante din timpul liceului. Am studiat Științe ale Naturii (specializarea la care nu realizezi că defapt ești la o specializare – acolo faci de toate pentru toți), iar la română profesoara ne-a cerut în repetate ori să nu copiem și nici măcar să nu ne inspirăm din cărțile doamnei Badea, că cică nu sunt structurate sau prea ne oferă mură-în-gură. În schimb ea scotea un teanc mare de cărți și împreună cu geanta forma un zid pe catedră, iar în spatele zidului deschidea cartea scrisă de Mariana Badea și dicta cu foc de acolo :))

    Trebuie să mai adaug că „Laleaua neagră” cu Alain Delon l-am văzut și eu acum câțiva ani. Apoi am găsit cartea lui Dumas și am constat cu stupoare că înafară de titlu, filmul și cartea nu au nimic în comun. În timp ce filmul are ca personaj principal un fel de Zorro, cartea vorbește despre disputa dintre doi grădinari, dispută care a pornit de la câțiva bulbi rari de lalea neagră, și având ca intrigă secundară o poveste de iubire.

    Și închei prin a preciza că la un târg de carte îmi place să văd multe-multe cărți și prețuri foarte bune, totul condimentat cu lansări de carte, lecturi publice, muzică bună și concursuri cu premii tot în cărți!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      23 octombrie 2012 at 09:56

      Da, ai dreptate – în filmul Laleaua Neagră este departe de-a fi ecranizată cartea lui Dumas, deşi aşa s-a scris (după cartea lui Al. Dumas). Totuşi şi tatăl meu s-a folosit de faptul că mi-a plăcut mult filmul şi mi-a dat cartea s-o citesc. Eu tot aşteptam să văd când devine acel luptător pentru libertate… Cred că mai are în comun şi faptul că personajul principal are un frate geamăn, care face politică şi este urmărit pentru ea. După ce am trecut peste dezamăgirea iniţială, mi-a plăcut mult cartea lui Dumas. Vezi că cei de la Vremea, nu doar există, dar au scos o carte premiată peste hotare. Sunt curioasă – cred că ţi-ar place … şi la sfârşit a rămas Coşmarul a lui Oliviu Crâznic. Este fantasy, gotic. Abia aştept să citesc. Amuzantă povestea despre cărţile Marianei Badea 🙂 Da, despre târg şi eu vreau aceleaşi lucruri – multă carte, multe edituri şi preţuri bune 🙂 Mulţumesc pentru încă un comentariu bun şi la obiect.

      Apreciază

       
  2. Roberts

    23 octombrie 2012 at 11:16

    Pentru inceput, multumesc mult pentru atentia cu care ma urmaresti si pentru mentionarea in frumosul tau articol! cu uimire, mi-am dat seama ca intr-adevar eu citesc mult de la Polirom si Humanitas Fiction, cred ca deocamdata sunt pe gustul meu! cat despre cartile pentru copii, eu cumpar destul de multe si asta se-ntampla de cativa ani buni. fetitele noastre au 8 si respectiv aproape 4 ani si am observat ca sunt atrase de lumea povestilor si cele cu tenta educativa, mai ales daca partea de estetica-design este reusita.:) la targuri n-am mers de vreo 2-3 ani, prin Bacau nu s-au organizat de ceva timp. in schimb, librariile sunt la mare cautare, acolo rasfoiesc carti, ma documentez in limita timpului iar de cumparat prefer online (preturil sunt mai accesibile). imi plac multi autori dar acum sunt in faza in care ma „imprietenesc” cu Jeffrey Eugenides: „Sinuciderea fecioarelor” nu m-a atrasa prea mult, dar „Middlex” si „Intriga matrimoniala” m-au facut sa-mi reconsider parerea….

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      23 octombrie 2012 at 12:39

      Cum să nu te citesc, scrii frumos despre cărţi şi m-ai făcut extrem de curioasă de cărţi, aşa că ai fost prima la care m-am gândit când am văzut titlurile despre care ai scris. Dacă tot îţi place şi oferta de la Humanitas poate citeşti şi scrii despre ultima cartea a lui Coelho – pentru că eu nu ajung curând s-o citesc. Cât despre cărţile de copii – sunt minunate. Aş fi vrut să fiu copil acum, sau mai bine, să fi fost şi pe vremea mea asemenea frumuseţi editoriale. Mai nou, am aflat de la Sorin că s-a făcut şi o revistă de benzi desenate cu Harap Alb – ca super-erou, alături de prietenii săi, culeşi de-a lungul drumului său – care sunt, după cum spune Sorin, descrişi ca oameni cu puteri. Este o variantă la care nu m-am gândit, dar mă bucur că cineva a făcut-o. Poţi să citeşti mai multe pe link-ul postat mai sus de Sorin. Cât despre Jeffrey Eugenides – eu am dat cu colţul ochiului peste Sinuciderea fecioarelor, despre care am citit pe blogul tău, dar nu m-a atras. Poate va fi mai bine cu celelalte două titluri. Mulţumesc pentru comentariu şi te mai aştept 🙂

      Apreciază

       
  3. vienela

    23 octombrie 2012 at 11:53

    O asemenea plimbare mi-ar fi dat de lucru pentru un an intreg. Atatea edituri, atatea carti care asteapta sa fie frunzarite. Trebuie sa imi fac timp sa trec mai des pe la tine si sa citesc mai mult.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      23 octombrie 2012 at 12:46

      Şi eu aş fi putut scrie până la Salonul următor. M-am gândit la un moment dat să o fac, să iau fiecare editură şi s-o prezint cum ar trebui, cum ar merita fiecare. Încă n-am exclus aceea idee. Trebuie să mă gândesc. Mi-ar fi mai uşor dacă n-ar fi atâtea titluri, atâtea edituri. Dacă stai să te gândeşti, eu am prins superficial această manifestare şi extrem de multe titluri valoroase nu şi-au găsit locul în rândurile scrise. Mă gândesc ca pe viitor, să scriu, poate, despre câte o editura – ca un profil al ei … Rămâne de văzut. Până una alta, stau destul de prost cu vederea. De asta am rărit vizitele pe la alte bloguri. Sper să mă refac 🙂 Mulţumesc mult pentru interes, pentru apreciere şi clar – te aştept şi la alte postări.

      Apreciază

       
  4. Hapi

    23 octombrie 2012 at 18:39

    Trebuie sa recunosc ca nu stiu care-i diferenta dintre un targ de carte si o librarie imensa sau un anticariat
    Eu am fost la Cluj la un targ de carte in urma cu vreo luna si ceva DAR : preturile nu erau mai mici decat in librarie. Iar daca erau- suma de 2-3 Ron este pentru mine neinsemnata cand e vorba de o carte care costa intre 30 si 50 ron.
    Iar de gasit- cartile dorite mi le comand de pe net. Aici da, uneori pretul e mai bun sau chiar gasesc oferte
    Asa ca explicati-mi si mie care-i diferenta 😉

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      23 octombrie 2012 at 19:34

      Teoretic, dar în fapt la noi la Salon aşa a fost, preţurile pot fi foarte mici. Aici sunt, la cărţile editate anul trecut reduceri substanţiale – am cumpărat cărţi cu 5 şi 10 lei, care costau anterior 25-30 lei. Am luat de la Nemira la mare reducere (pentru că erau puţin lovite la colţuri) Jocurile foamei – cu doar 15 lei volumul – care este 40 de lei un volum. La Editura Orizonturi au fost cărţi cu 13 lei – aşa am cumpărat Gran Canaria (dar acolo erau foarte multe alte titluri). Cea mai scumpă carte cumpărată a fost Detectivul – care a fost cu o reducere de 25%, comparativ cu internetul – unde avea doar 15% reducere (în plus mai plăteşti şi transportul). Târgurile de carte ar trebui să fie ocazia să poţi cumpăra mai ieftin cartea pe care o doreşti. În plus aici editurile vin cu foarte multe titluri, pe care doar librăriile foarte mari (cum noi în Deva nu avem) ar putea să le aibă. Şi eu cumpăr în restul anului cartea de pe internet, pentru că este mai rentabil decât la librărie, unde adaosul fiecăreia variază… Dar este, cum am spus, problema transportului pe care îl plăteşti în plus.

      Apreciază

       
  5. mixy

    24 octombrie 2012 at 09:10

    n-am mai fost de o sută de ani – lipsă timp. N-am afinităţi deosebite pentru edituri, dacă vreau o carte o comand pe internet.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      24 octombrie 2012 at 09:18

      Nu lăsa să mai treacă altă sută :)) Este frumos la un târg de carte. Pe mine cred că m-ar putea cineva uita acolo 🙂 Am scris mai sus – şi eu comand de pe internet în restul anului, dar nu-i aceiaşi plăcere. În plus nu pot frunzări cărţile ca să mă decid, nu le am grămadă în faţa ochilor… Aşa că prefer târgurile de carte, mai ales dacă sunt, cum au fost anul ăsta, atât de bogate.

      Apreciază

       
  6. Nice

    24 octombrie 2012 at 23:26

    Mi-ar placea foarte mult sa merg la un targ de carte (cat mai curand posibil) unde sa se practice niste preturi ceva mai mici ca in librarii sau hipermarketuri, mi-a fost furata de la serviciu zilele trecute o enciclopedie si cand am vazut apoi pretul pe raftul unui hypermarket, am realizat ca nu mi-o pot achizitiona(de la cca 25 de lei cat costase acum 5 ani, acum se facuse in jur de 80). O alta carte pe care mi-o doream era de asemenea foarte scumpa, 60 de lei. Daca le-as gasi la un targ, la preturi ceva mai accesibile, ar fi perfect.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      25 octombrie 2012 at 01:26

      Nu ştiu unde locuieşti, dar acum în toamnă se organizează Târguri de carte. Va fi Gaudeaumus între 21-25 noiembrie la Bucureşti la Romexpo. Vor fi 400 de edituri prezente. Este specializat pe cartea de învăţătură, aşa că dicţionare vor avea sigur.

      Apreciază

       
  7. andreea toma

    25 octombrie 2012 at 08:24

    Ultima dată am fost la Bookfest, prin mai-iunie. Acum aştept Gaudeamus. Dar îl aştept fără bani. Mai e o lună şi nu am reuşit să pun deoparte. Am tot cumpărat cărţi, căci e greu să mă abţin. Am auzit recent de o carte „20 de ani în Siberia” pe care sper să o achiziţionez cât de curând.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      25 octombrie 2012 at 08:35

      Mi-ar place să văd Gaudeamus deşi, acum şi eu sunt fără bani. Oricum, n-am mai fost la Bucureşti de-o veşnicie, aproape 18-20 de ani. Va fi frumos şi multe edituri – vreo 400, din câte am înţeles citind un articol.

      Apreciază

       
  8. Ritiu Maria

    1 noiembrie 2012 at 21:38

    Am „mers” si eu cu tine la targul de carte, cititnd articolul pe care l-ai postat; am aflat ca, mi-ai cumparat si mie o carte, asa ca, iti multumesc, inca de pe acum. Sunt convinsa ca, o sa-mi placa.
    Stiu ca tu ai gusturi bune in selectionarea cartilor, asa ca ma incred in tine.
    Eu personal, n-am fost la un targ de carte de multa vreme pentru ca, la noi nu se organizeaza, asa ca, eu merg la targurile de carte, prin „reprezentantii mei legali”.
    Daca as avea timp, as citi mult mai multe carti si as sta pe internet macar o ora pe zi, dar cu timpul stau destul de prost.
    Sunt incantata sa-ti citesc articolele si sa fiu informata despre noutatile din lumea cartilor, pentru mine esti o sursa continua de informatii si cred ca cei ce te citesc simt si ei acest lucru.
    Multumesc pentru prilejul de a afla noutati despre o serie intreaga de edituri si cred ca, ce ti-ai propus sa faci cate un articol despre cate o editura, pe rand, este benefic dar, ai grija nu-ti obosi ochii.
    Iti doresc multa sanatate si spor la munca, in folosul nostru al tuturor.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      1 noiembrie 2012 at 21:49

      S-a dus surpriza! Oricum surpriză vom avea amândouă pentru că atât autoarea cât şi colecţia mi-e necunoscută. Mersi de companie la plimbarea printre edituri.

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.