RSS

Peregrin printre edituri – Salonul Editurilor Hunedorene 2012 (2)

17 oct.

Continui să vă povestesc cum a fost la Salonul Editurilor Hunedorene, care a avut loc în Deva, între 11-14 octombrie 2012. Dacă în articolul anterior v-am scris câte ceva despre puţinele lansări de carte şi prezentări ale editurilor la care am luat eu parte, acum vă scriu mai pe larg despre titlurile care mi-au atras privirea şi m-au făcut curioasă în plimbarea mea printre edituri.

Editura Nemira, ca în fiecare an, a venit cu carte multă, cu multe reduceri, încât mi-a fost greu să mă decid ce să cumpăr. Căutam Dansul Dragonilor, ultima parte apărută în seria Cântec de gheaţă şi foc de George R.R. Martin. N-am găsit-o în formatul dorit (necartonată) şi aşa că am m-am uitat după alte titluri. Stăteam şi meditam asupra a două titluri, Jocurile foamei şi Doamna din lac, până când… le-am luat pe amândouă. Am cumpărat cartea lui Raymond Chandler şi mă voi bucura să vă scriu despre el pentru că eu zic, după părerea mea, că Philip Marlowe este unul din cei mai reuşiţi detectivi din literatura poliţistă. Cât despre seria scrisă de Suzanne Collins, mi-am dorit să o citesc încă de când am citit recomandările altora. Tot de la această editură am cumpărat Detectivul – ultima carte apărută scrisă de autorul Arthur Hailey, autor despre care am scris anterior, iar a cărei recenzie, scrisă de Alexandra Popescu, m-a făcut extrem de curioasă în privinţa cărţii. Dintre cărţile aflate la acest stand, mi-a rămas inima la colecţia de lux a operelor Rodicăi Ojog Braşoveanu, ale cărei cărţi mi-au plăcut întotdeauna şi care acum au o prezentare grafică deosebită. Rămâne probabil o achiziţie de făcut pentru viitorul salon, cu atât mai mult cu cât sunt multe titluri apărute în această colecţie de autor. Dintre cărţile aflate la super reducere (5 lei) una mi-a atras atenţia din cauza titlului, Nici moartă, nici măritată de Maryjanice Davidson. Nu ştiu cum e, dar n-am rezistat să n-o cumpăr. Titlul m-a amuzat, sper ca şi cartea s-o facă.

M-a uimit să-l regăsesc pe James Patterson în trei ipostaze diferite, la edituri diferite şi abia aştept să-i citesc cărţile ca apoi să vă fac o prezentare de autor. Ipostaza lui James Patterson, autor de romane poliţiste, este bine cunoscută probabil multora şi această ipostază o cunoşteam eu bine. Când a fost însă să aleg un titlu, după multă analiză, frunzărirea a mai multor cărţi dintre cele aflate la standul Editurii Lider, m-am decis asupra uneia despre care n-am auzit decât că ar fi ecranizată – Marea ratare. Ulterior, am văzut la Editura Litera o antologie de proză scurtă, în două volume, Thriller ,  unde James Patterson este editorul cărţii. O altă faţă a lui James Patterson am descoperit-o la Editura Corint – unde autorul surprinde, cel puţin pe mine, cu o carte destinată copiiilor, Generala – cei mai naşpa ani din viaţa mea. O carte care m-a prins de la primele pagini frunzărite şi care mi-au amintit de generală şi pe care cred că elevi ar citi-o cu drag şi amuzament. O carte frumos ilustrată, amuzant scrisă şi pe care sunt nerăbdătoare să o citesc. Cu această ocazie am aflat şi că James Patterson a fost ales de copiii din SUA drept „Autorul anului” în 2010 pentru cărţile sale destinate lor.

Trustul Editorial OrizonturiDintre autorii clasici pe care i-am citit şi care mi-au plăcut, am decis că fac o bună achiziţie cumpărând Gran Canaria de A.J. Cronin pe care am luat-o cu un preţ foarte bun de la Editura Orizonturi. Abia aştept să recitesc cartea şi să scriu despre ea, cu atât mai mult cu cât făcusem deja prima ciornă, dar m-am împotmolit pentru că nu-mi aminteam amănuntele. O carte care mi-a plăcut foarte mult atunci când am lecturat-o prima dată, sper să regăsesc aceiaşi plăcere la recitirea ei. Altă carte bună pe care aş fi cumpărat-o dacă n-aş fi avut-o deja, este Rebecca de Daphne Du Maurier. Nu ştiu dacă aş fi ales să cumpăr şi Lady de Winter, scrisă de o autoare contemporană, Susan Hill, unde acţiunea cărţii se întâmplă anterior celei din Rebecca, descriind-o pe prima doamnă de Winter în toată splendoarea ei. Nu mi-au plăcut foarte mult continuările scrise, de autori contemporani, la cărţile clasice. Nu am fost încântată de Scarlett, continuarea la Pe aripile vântului sau Povestea întoarcerii lui Heathcliff scrisă de Lin Haire-Sargeant, care  este un fel de completare a cărţii La Răscruce de vânturi a autoarei Emily Brontë. Mă gândesc, însă, că mulţi oameni sunt curioşi să vadă o poveste continuată, cu atât mai mult cu cât le-a plăcut prima carte. Poate de asta, în ziua de azi, autorii scriu serii de cărţi.

Un popas mai lung am făcut la Editura Vivaldi, care, anul acesta, a avut mari reduceri la preţ. Am regăsit cu mare plăcere între cărţile pe care le am, dar care acum au un look deosebit, autorul Erich Maria Remarque, cu al lui celebre Arcul de triumf şi Trei camarazi – două carţi care mi-au plăcut în mod deosebit. Poate le-aţi citit şi v-au plăcut, iar dacă nu aţi ştiut de ele vi le recomand cu căldură. Tot aici am regăsit cărţile lui Noah Gordon – un autor care scrie bine şi amplu documentat. Este cunoscut pentru cartea sa Doctorul, dar şi celelalte cărţi – Şamanul sau, acum mai nou, Catalanul, sunt cărţi extrem de bune, care ne poartă prin istorie povestind despre oameni, despre visele, realizările şi viaţa lor. Pentru că tot povesteam despre farse cu Vienela, am găsit şi Cartea Farselor de un alt Gordon, Stuart Gordon. M-am uitat prin ea şi am decis că este o carte pe care chiar vreau să o citesc, pentru că sunt adunate tot felul de farse jucate, de-a lungul timpului, de oameni celebri unor alţi oameni, la fel de celebri. După ce citesc, o să extrag câteva din cele mai reuşite farse, să vă incit la poveşti pe această temă. Un alt titlu, aflat la standul editurii Vivaldi, mi-a atras atenţia, Grefuri dulci, a unui nou autor al literaturii de astăzi, Dumitru Angelescu şi am poposit asupra ei. M-a convins să citesc cartea, nota autorului:

„Un amic m-a sfătuit să nu mai scriu, că este mai bine şi pentru mine, dar şi pentru umanitate. L-am ascultat vreo două luni. Pe urmă, o voce interioară a râs de mine şi a glăsuit: „Prostea, dacă-ţi spunea să nu te mai duci la femei, îl ascultai!?!” […] „Astfel l-am ignorat pe individul din mediul înconjurător şi m-am împrietenit cu tipul din mine, care-i mult mai cumsecade”. ( fragment de citat din nota de început a cărţii Grefuri dulci de Dumitru Angelescu)

Sper că această carte să fie la fel de amuzantă şi interesantă cum e nota ei de început. În speranţa că m-aţi citit cu interes până la capăt, închei cu această notă amuzantă, pe moment. Voi continua peregrinarea mea printre edituri şi cărţi aflate la standuri, de la Salonul Editurilor Hunedorene, în articolul următor. Aştept, ca de obicei, reacţiile voastre şi comentariile complementare care să întregească acest articol, referitor la cărţi, edituri, autori preferaţi.

P.S. Recenzia mea referitor la trilogia Jocurile Foamei o puteți vedea aici

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 de răspunsuri la „Peregrin printre edituri – Salonul Editurilor Hunedorene 2012 (2)

 1. vax-albina

  17 octombrie 2012 at 18:17

  Te invidiez. Astept sa povestesti impresia lasata de cartile citite. Pe cele clasice le stiu, pe cele mai noi, contez pe tine si pe colegii tai pentru amanunte.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   17 octombrie 2012 at 19:18

   O să-mi ia ceva timp până le citesc, până le scriu, dar voi scrie cu siguranţă despre fiecare din cele pe care le-am achiziţionat. Cât despre invidie, ţi-o înţeleg perfect. Eu mă bucur enorm că s-a organizat, că a fost aşa cum mi-am dorit şi sper ca şi la anul să fie, cel puţin, la fel de bine.

   Apreciază

    
 2. andreea toma

  17 octombrie 2012 at 22:49

  Voi cauta şi eu editura vivaldi, am cam ocolit editurile mai puţin populare, dar de acum voi incerca să le descopăr comorile. Cât despre Rodica Ojog- Braşoveanu, cărţile ei sunt savuroase. Puţine au rămas necitite. Doamna din lac am citit-o acum ceva timp.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   17 octombrie 2012 at 22:58

   Este adevărat că este mai puţin cunoscută, poate, Editura Vivaldi, dar are autori buni şi cărţi asemenea. Mi-au plăcut mai multe – spre exemplu Jeffrey Archer sau Judith Gould. Cât despre Rodica Ojog-Braşoveanu -eu am găsit nişte cărţi pe care nu le-am citit, cred că au fost editate după revoluţie, altfel nu-mi explic, că nu-mi scăpa nici una… Mi-au plăcut mult şi cele poliţiste, dar cred că le-am preferat pe cele istorice – Agentul secret al lui Altîn-bei, Ochii jupâniţei, Letopiseţul de argint sau Logofătul de taină. Unul din romanele mele preferate este şi Al cincilea as – savuros şi oferă o perspectivă interesantă asupra războiului, spionajului. Cred că este şi singura de acest gen. Doamna din lac am citit-o şi eu demult. Am cumpărat romanul pentru că nu aveam chiar nimic de Raymond Chandler şi asta era la ofertă 🙂 Oricum îmi place să recitesc cărţile 🙂 iar cum tot vroiam să fac o prezentare de carte … Mulţumesc mult de comentariu,

   Apreciază

    
 3. Lucian

  22 octombrie 2012 at 19:07

  Interesant blog. Mă bucur că l-am descoperit. Toate editurile menţionate în acest articol sunt din Hunedoara? Nu ştiam că sunt aşa de multe…

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   22 octombrie 2012 at 19:18

   Mă bucur că ai ajuns la mine, la noi la bibliotecă 🙂 Cât despre edituri – nu, marea lor majoritate sunt din Bucureşti, aşa cum poţi vedea dacă apeşi pe sigle, te va duce direct la site-ul editurilor. Noi am avut plăcerea să-i avem invitaţi la Salonul Editurilor Hunedorene. Despre manifestare, dacă te interesează poţi citi în articolele anterioare 🙂 Dar eu, cu mare bucurie, m-am plimbat printre edituri şi din toate, că au fost foarte multe – 63, am ales câteva. Urmează încă un articol, pe care îl vreau unul de încheiere al manifestării. Te mai aştept şi cu altă ocazie şi mulţumesc de comentariu.

   Apreciază

    
 4. Sorin-Lucian Berbecar

  23 octombrie 2012 at 08:24

  Am văzut articolul cu nr 3 și am constatat că ratasem 2-ul, așa că m-am întors. În primul rând, am promis n comentariul anterior că voi scrie niște articole despre edituri. Îmi reînnoies promisiunea spunându-ți că am scris deja primul articol, doar că am amânat publicarea lui o dată pentru că am început un experiment literar (http://recenziibeletristica.blogspot.ro/2012/10/lecturi-experimentale.html) și l-am amânat a doua oară pentru că am vrut neapărat să scriu despre Harap alb continuă, revista de benzi desenate (http://recenziibeletristica.blogspot.ro/2012/10/in-sfarsit-harap-alb-continua.html).

  S-o iau de la început:
  – Dansul Dragonilor în format cartonat l-aș fi vrut eu (sunt putin obsedat de cărți mari și grele, de alea pe care dacă le scapi pe picior ți-l și fracturează :)) ), Jocurile Foamei a promis sor-mea că o cumpără (eu am citit-o în pdf) iar Doamna din Lac o am de la Adevărul, cu toate că mi-a plăcut mult, eu tot nu l-aș da pe Sherlock Holmes pe Philip Marlowe. Cât despre colecția de lux R. Ojog-Brasoveanu, nu îmi place; adică îmi plac cărțile ei, îmi place designul copertei dar nu îmi plac dimensiunile cărților: sunt prea înguste și prea lunguiețe.
  – dacă te-ai mirat că găsești James Patterson la trei edituri diferite ce ai zice dacă îți spun că eu am un roman de-al lui publicat la o a patra editură? „Scrisori de la Sam” apărută în ediție condensată la Reader’s Digest.
  – Nu îți plac continuările contemporane ale unor romane clasice? Nici pe mine nu mă încântă, deoarece diferențele de stil se observă. Exemplu: „Dracula, mortul viu” de Dacre Stoker, continuare pentru „Dracula” a lui B. Stoker. Prima e clar un thriller modern care te ține lipit de pagini, a doua e romanul clasic plin de descrieri și cam sărac în dialoguri (eu oricum nu-l am la suflet pe Stoker – cum poți să scrii despre niște locuri pe care nu le-ai văzut?).

  Pentru că m-am lungit suficient închei prin a-ți mulțumi pentru parfumul de târg de carte pe care ni l-ai adus prin blogul tău.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   23 octombrie 2012 at 09:07

   Mulţumesc mult pentru comentariul tău, ca de obicei, foarte bun, amplu şi la obiect. O să merg să văd despre ce experiment literar vorbeşti. Nu am auzit despre Harap Alb în benzi desenate. Abia aştept să citesc despre ce e vorba. Cât despre Dansul Dragonilor, îl vroiam necartonat pentru că aşa este restul colecţiei pe care am cumpărat-o 🙂 Îmi place şi mie Sherlock Holmes, dar este puţin cam misogin … 🙂 Cât despre Patterson – să nu-mi spui că este şi alt gen de carte decât am scris mai sus? Ai dreptate, mă deranjează diferenţele de stil, când este vorba de continuări moderne. Totuşi ţie pare să-ţi fi plăcut mai mult continuarea decât originalul 🙂 Nici eu nu sunt fan Bram Stoker, dar trebuie să-i acorzi meritul de-a deschide această lume, care astăzi ne cotropeşte, a vampirilor 🙂 Mă bucur că ţi-a plăcut periplul meu printre edituri. A fost lung, totuşi, dacă mă gândesc la toate editurile care n-au fost numite, extrem de superficial abordat, totuşi – ca parfum de târg, cum zici, este bine 🙂 Mulţumesc,

   Apreciază

    
 5. vienela

  23 octombrie 2012 at 11:56

  Nu reusesc sa fac rost de Jocurile foamei, pe care imi doresc sa le citesc de o jumatate de an. Nu erau la biblioteca ultima data cand am intrebat de ele. Acum am dat zvon in oras, printre prieteni, poate o are cineva. :))
  Abia astept sa ne povestesti despre farsele gasite in carte.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   23 octombrie 2012 at 19:41

   Este adevărat că este o carte nouă şi probabil mai durează până va fi pe rafturile bibliotecii, dar nu chiar atât de mult. Oricum, ediţia necartonată a apărut prin 2010. S-ar putea să găseşti la o bibliotecă cărţile, totuşi. Şitu că la noi s-au cumpărat, dar încă nu sunt prelucrate, aşa că le vom avea. Dacă nu găseşti la prieteni, încearcă la bibliotecă. Cât despre farse – da, abia aştept şi eu. Am frunzărit cartea, dar nu spun nimic. Mă păstrez pentru articol 🙂 Mulţumesc pentru comentarii,

   Apreciază

    
 6. Ritiu Maria

  22 noiembrie 2012 at 20:39

  „Parfumul cartilor” noi, a ajuns pana la mine si ma bucur ca, in sfarsit, am ajuns si eu sa deschid din nou calculatorul si sa intru pe blogul tau. Ma bucur ca am citit acest articol, intr-adevar daca sunt atatea edituri si atatea carti, care ne retin atentia, nu este totul pierdut, cultura romaneasca va continua sa stea la „masa” festiva a civilizitiei umane.
  Sunt tipluri pe care le-am citit dar sunt multe carti pe care as dori si eu sa le citesc.
  Sper ca aceea carte despre farse, la care ai facut referire, n-o sa redea farse, asa de lipsite de sens ( vezi televiziunile care se „preocupa” de a pune oamenii in dificultate, ori chiar ii face sa-si piarda bucuria sarbatoriri zilei de nastere ori onomastice, din cauza unor prezentatori care vor sa iasa in evidenta si care fac farse de prost gust celor pe care vor cica, sa-i sarbatoreasca).
  Iti multumesc Roxana pentru prezentarea laborioasa, pe care ai facut-o, editurilor si titlurilor aparute. Fiind un cititor „inrait” regret doar ca, asemenea evenimente nu se intampla si pe la noi.
  Multa sanatate si spor la munca pe care o faci cu devotament si cu pasiune.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   22 noiembrie 2012 at 20:48

   Am frunzărit cartea cu farse. Sunt unele foarte reuşit. Nu are nimic în comun cu ceea ce se petrece la televizor 🙂 De altfel dacă unii sunt fani al acestor emisiuni aş putea spune că eu sunt anti-fan. În carte sunt poveşti ale unor celebrităţi care au jucat renghiuri altor oameni la fel de cunoscuţi. Îmi pare bine că ai citit şi te-ai plimbat cel puţin virtual cu mine printre edituri. Regret că nu ai parte de ele, dar mă gândesc că, poate, anul viitor ai putea veni în vizită la Deva să vezi Salonul cu ochii tăi 🙂 Mulţumesc pentru comentariu şi pentru că ţi-ai făcut timp să mă citeşti.

   Apreciază

    

Aştept răspunsul tău!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
%d blogeri au apreciat: