RSS

Peregrin prin Salonul Editurilor Hunedorene 2012 (1)

15 oct.

„Nu ştiu alţii cum sunt”, dar eu când mă aflu între atâtea cărţi frumoase, noi şi mirosind încă a proaspăt tipărit nici nu ştiu când trece vremea. Anul acesta, la Salonul Editurilor Hunedorene, am fost pentru prima dată un simplu vizitator, cumpărator şi am participat pentru că asta mi-ar fi plăcut să fac, chiar dacă lucrez sau nu la bibliotecă. Am scris că abia aşteptam momentul acesta, cu atât mai mult cu cât au venit mai multe edituri ca niciodată. Aşteptarea mea n-a fost zadarnică şi singura problemă a fost că aş fi cumpărat mult mai multe cărţi decât am făcut-o. Criteriul după care le-am ales pe cele pe care le-am cumpărat a fost, în cazul unora, primul impuls, în cazul altora o caldă amintire pe care le-o păstrez autorilor. Pe unele le-am luat pentru a le face cadou, iar altele pentru că am citit recomandările făcute pe alte bloguri. Oricum ar fi, eu mă bazez pe bibliotecă să cumpere toate celelalte cărţi pe care nu le-am putut achiziţiona, pe care am simţit nevoia să le frunzăresc, să le citesc, să le am. Este greu să alegi când ai de unde alege. Despre cărţile achiziţionate voi scrie pe rând pe acest blog. Acum mi-ar place să vă descriu frumuseţea întregii manifestări. Locaţia, Deva Mall, este foarte potrivită acestui Salon, spaţiul dedicat (Salle d’Or) fiind generos şi foarte frumos. Cu toate că spaţiul sălii este mare, având în vedere numărul mare de edituri, a fost firesc să fie acaparat şi holul, aşa că încă înainte de intrarea în sală faci primul popas – cărţi bune, muzică la fel de bună şi oameni amabili.

Matematica îngerului

Monografia Judeţului Hunedoara

Am participat şi la câteva prezentări ale unor edituri şi lansări de carte. Chiar când am intrat era prezentată Editura Emia şi cartea doamnei Paulina Popa, Matematica îngerului. Multă lume, frumoasă prezentare şi la final Editura Emia a premiat cu Ordinul de „Cavaleri ai Cărţii” în Ţinutul EMIA pe d-nul director Sebastian Bara, pe d-na Denisa  Toma şi pe domnii Ioachim Lazăr, Liviu Lazăr, Vasile Ionaş pentru activitatea lor în slujba culturii şi care fac parte din colectivul redacţional care a editat Monografia Judeţului Hunedoara . N-au fost însă singurii premiaţi ci au fost acompaniaţi de oameni aleşi, scriitori care au fost publicaţi de Editura Emia: Florea Uliu şi Florin Măceşan, Ciprian Dacian Drăgan, Florin Dobrei, Vasile Ionaş, Dumitru Tâlvescu, Mihai Cimbru, părintele Pantelimon Tîrban, Camelia Enăchiţă Stoicescu, Didina Botgros, Nicolae Cristea, Lazăr Plăcintă, Dănuţ Drăgulescu şi alţii.

Aurel Pantea

Nimicitorul

La Editura Limes m-am bucurat să-l regăsesc şi să particip la prezentarea ultimei apariţii editoriale a domnului Aurel Pantea, unul din poeţii contemporani pe care îi citesc cu interes şi care reuşeşte să mă pună pe gânduri prin temele abordate, citindu-l cu mare plăcere. Pe lângă faptul că este şi un critic literar cunoscut, pentru mine este, în acelaşi timp, unul din profesorii greu de uitat pe care i-am avut în timpul facultăţii. M-am bucurat să-l revăd, să-l ascult citind din compoziţiile proprii şi am făcut o călătorie prin timp, amintindu-mi cu drag de zilele pe când băteam săptămânal drumul spre Alba Iulia şi mă pregăteam intens pentru examene.

Şarama

În braţe străine

De la Editura Tritonic, domnul Bogdan Hrib a fost, ca întotdeauna convingător, vorbind despre cărţile scoase de această editură, de colecţiile de care ştiam şi care se continuă cu noi apariţii editoriale. Am fost încântată că a apărut o nouă carte a Oanei Stoica Mujea, Şarama. Cumpărasem anterior o carte poliţistă de-a ei, Parfumul văduvei negre, care mi-a plăcut, a fost antrenantă şi plină de suspans de la prima la ultima pagină. Am înţeles că Sarama face parte dintre cărţile fantasy ale autoarei. M-am bucurat să regăsesc cartea Andrei Pavel, al cărei blog îl urmăresc şi pe care mă bucur s-o pot readuce din nou în atenţia voastră. Scriitoare care este încă elevă de liceu – a fost publicată în Colecţia Crime Scene, romanul ei de debut, În braţe străine, fiind câştigătorul premiului Crime Scene Writers Club pentru cel mai bun roman trimis la concursul de manuscrise. Am cumpărat această carte şi abia aştept să o citesc şi să vă povestesc despre ea.

Având în vedere că eu nu fac prezentarea editurilor, că nu am fost prezentă la toate aceste lansări şi prezentări, sper din suflet să nu rănesc pe nimeni scriind despre unele edituri şi nemenţionând altele. Este firesc ca eu, ca simplu cititor, să am preferinţe, dar voi, cei care mă citiţi sau care aţi fost la manifestare, sper să mă completaţi, să amintiţi editurile care v-au făcut vouă cu ochiul, care v-au încântat şi ale căror titluri v-au făcut să deschideţi sufletul şi buzunarul. Iar dacă n-aţi participat la Salonul Editurilor Hunedorene, dar aţi fost la alte târguri de carte unde aţi fi fost atraşi de o carte sau alta, puteţi să menţionaţi titlurile, editurile care vă plac. O să continui pe această temă, prezentând alte edituri de la care am cumpărat cărţi, sau ale căror titluri m-au făcut curioasă, în articolul viitor. Vă las să priviţi câteva imagini pe care le-am găsit pe Youtube şi care fac mai mult decât cuvintele. Sursa este Dan Orghici.

Despre manifestare puteţi citi ce au scris alţii

Părerea mea! – blog ; City News.ro ; Servus HunedoaraZiarul Hunedoreanul, Adevărul.ro, Glasul Hunedoarei

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

28 de răspunsuri la „Peregrin prin Salonul Editurilor Hunedorene 2012 (1)

  1. Andra Pavel

    15 octombrie 2012 at 13:50

    Yey! Astept pareri! 😀

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      15 octombrie 2012 at 14:03

      O să scriu precis după ce voi citi cartea 🙂 Mă bucur că am găsit-o pentru că eram curioasă de cum este cartea, încă de când am găsit blogul tău.

      Apreciază

       
      • Andra Pavel

        15 octombrie 2012 at 20:33

        mai, cartea nu e cartonata sau pictata, nu are fir de aur si nici semn de carte personalizat 😛 Lectură plăcută, când va să fie 🙂

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        15 octombrie 2012 at 21:10

        Poate pentru tine nu este, dar pentru mine, dată fiind vârsta ta, este ca şi când ar fi aurită toată. Eu mă bucur când tinerii citesc, dacă se întâmplă să scrie şi să şi publice, consider asta un eveniment deosebit. Eu îmi doream să scriu când eram de vârsta ta. Începusem un roman şi până la urmă m-am lăsat păgubaşă. Este greu şi eu apreciez la justa valoare acest lucru. Sunt convinsă că lectura va fi plăcută. Am cumpărat multe cărţi şi între blog, servici şi casă timpul este limitat, dar dorinţa există şi unde există dorinţă se spune că există şi putinţă, aşa că asta contează până la urmă.

        Apreciază

         
  2. Ritiu Maria

    15 octombrie 2012 at 17:46

    Cu toate ca, unii cred ca nu se mai citeste carte contemporana ori poate nu se mai prea citeste prea mult, sunt bucuroasa sa aud ca oamenii sunt interesati de asemenea evenimente si ca se fac si reduceri de preturi pentru a facilita ca, doritorii sa poata sa cumpere acele carti pe care vor sa le citeasca.
    Sunt convinsa insa de faptul ca, biblioteca voastra va achizitiona o seama de carti care vor putea sa-i bucure pe cititorii care nu-si permit sa investeasca bruma de venit in carti, tinand seama de faptul ca, suntem „criuzati” economic pentru o perioada ce pare fara sfarsit.
    Te invidiez ca ai avut asemenea posibilitate sa participi la expozitia de carti si in acelasi timp, iti multumesc ca m-ai facut sa sper ca, pentru romani a mai ramas speranta ca, viitorul nu va fi asa de sumbru pe cum ar vrea altii sa-l faca.
    Mult succes in continuare si multa sanatate pentru tine Roxana si pentru colegii tai care au fost premiati si care se dedica unor asemenea actiuni, desigur multe complimente pentru intreg colectivul de munca al Bibliotecii Deva care, reuseste sa fii mereu la inaltime.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      15 octombrie 2012 at 19:58

      Frumoasă părere ai despre noi, despre activitatea bibliotecii şi asta mă bucură. Mulţumesc eu pentru întreg colectivul, atât pentru premianţii noştrii cât şi pentru cei care s-au străduit ca toată acţiunea să iasă bine. Te aştept cu plăcere mereu, aici, pe blog.

      Apreciază

       
  3. Sorin-Lucian Berbecar

    15 octombrie 2012 at 17:50

    Articolul tău mi-a stârnit nostalgii și amintiri frumoase. Mi-am dat seama că demult nu am mai intrat într-o librărie și să stau să răsfoiesc sute de pagini ale unor zeci de cărți. De fapt am intrat azi-vară când a fost Bookland-ul la Bistrița, dar parcă nu mi-a ajuns. Mai vreau să mă pierd printre rafturi, printre cărți, să arunc câte un ochi în universuri ascunse între coperte lucioase, mate, moi, ori cartonate.

    Că tot ai întrebat de edituri preferate, ei bine mărturisesc că până pe la 16 ani eram fanul numărul 1 al Grupului Editorial Corint (Corint, Leda, CorintJunior, Runa). Apoi am descoperit alte edituri cum ar fi Rao cu ale ei prețuri nu tocmai accesibile, Nemira cu fantasy-urile lor geniale, All și Allfa cu romane de dragoste, Adevărul Holding cu colecții cu aspect uluitor, Humanitas cu Raftul Denisei, colecția care îmi place mie cel mai mult de la ei, Polirom și Cartea Românească cu volume demne de reținut. Ceva mai târziu am descoperit Tritonic și apoi Paralela 45, iar mai recent a apărut la mine în bibliotecă și Litera.
    Am mai cunoscut și alte edituri mai mari, mai mici dar care nu prea se regăsesc pe rafturile mele.

    Ca de obicei, când citesc articolele tale îmi vin idei pentru articolele mele iar azi e la fel. Mă gândesc să scriu un articol în care să inventariez editurile cu care am făcut cunoștință prin cărțile lor.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      15 octombrie 2012 at 20:15

      Ai dreptate, cred că este o evoluţie firească să treci de la o editura la alta. Chiar mă gândeam că în alţi ani şi eu cumpăram mai multe cărţi de la edituri specializate pentru cartea de copii sau pentru cea necesară fiicei mele pentru şcoală sau pentru mine pentru facultate. Cum am terminat şcolile am trecut amândouă la beletristică. Ea preferă cărţile fantasy. Eu cele de dragoste, clasice şi poliţiste. Totuşi nu mă dau în lături nici de la un fantasy bun. Abia aştept să citesc Jocurile foamei, despre care am auzit doar cuvinte de laudă. Mă bucur că te-am inspirat. Cred că vei putea scrie un serial întreg pe această temă. Eu urmează să scriu o continuare a acestui articol. Deja e parţial scris. Şi mie îmi plac cărţile Editurii Nemira, dar în general mă iau mai mult după autor decât după editură. Totuşi este adevărat că unele editurii deja au colecţiile formate şi atunci când citeşti ştii la ce să te aştepţi. Spor la scris şi te aştept cu un comentariu şi la următorul articol 🙂

      Apreciază

       
  4. andreea toma

    15 octombrie 2012 at 22:05

    Mă regăsesc atât de bine în prima frază. De-abia aştept Gaudeamus, în noiembrie, chiar dacă am mult prea multe cărţi. Văd eu pe unde le mai înghesui. Târgurile de carte au o atmosferă unică.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      15 octombrie 2012 at 22:51

      Păi şi ale mele dau pe dinafară 🙂 Deocamdată stau la mare cinste pe măsuţă şi va trebui să fac ordine prin casă şi prin bibliotecă ca să văd pe unde le pun, dar pe de altă parte, cred că această dragoste pentru achiziţia de carte mi s-a transmis din familie, mama mea cumpărând mereu cârţi, chiar şi când erau tare greu de găsit. După fiecare târg de carte sunt o perioadă extrem de fericită şi mă uit cu mare drag la cărţi. Mă bucur că anul acesta scriu despre eveniment, pentru că aşa senzaţia aceasta de fericire va rămâne şi va prinde formă în scris şi voi putea s-o retrăiesc ori de câte ori voi reciti articolul sau voi revedea pozele. Sunt extrem de recunoscătoare celor implicaţi care s-au străduit atât de mult ca totul să iasă bine. De la directorul nostru la toţi colegii şi nu în cele din urmă Editurilor că au venit, că au răspuns invitaţiei noastre în aşa mare număr. Mulţumesc mult de comentariu şi sper să citeşti şi continuarea 🙂

      Apreciază

       
      • andreea toma

        16 octombrie 2012 at 09:11

        Cu multă plăcere voi reveni. V-am adăugat în lista mea de bloguri despre cărţi să vă am la îndemână.

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        16 octombrie 2012 at 09:15

        Mulţumesc frumos, mă bucur mult să ştiu că mă urmăreşti, cu atât mai mult cu cât îmi place cum scrii, tu însăţi făcând recenzii deosebite cărţilor pe care le citeşti.

        Apreciază

         
  5. danorghici

    17 octombrie 2012 at 09:02

    Reblogged this on Cioplituri de țăruză.

    Apreciază

     
  6. ideisiidei

    18 octombrie 2012 at 08:36

    Felicitari. Setea de cultura e mare si niciodata potolita.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      18 octombrie 2012 at 09:07

      Cel puţin aşa ar fi frumos să fie. Oricum, pentru mine, pentru un timp, cel puţin, va fi un izvor la care voi reuşi să îmi astâmpăr această sete 🙂 Mulţumesc pentru felicitări, cred că cei care au reuşit să pună la cale această manifestare le merită cu prisosinţă.

      Apreciază

       
  7. vienela

    23 octombrie 2012 at 11:59

    Multe, multe edituri, despre unele nici nu am auzit vreodata. Curiozitatea mea se indreapta totusi spre fetita de liceu si scrierile ei. Astept sa iti aflu parerea.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      23 octombrie 2012 at 16:21

      Dacă a reuşit performanţa de a câştiga un concurs şi a fi publicată la o vârstă fragedă, chiar dacă ea (poţi să citeşti mai sus în comentarii) nu crede că este extraordinar, eu cred cu tăria asta. Abia aştept să citesc. Am însă nevoie de o pauză pentru că am nişte probleme cu vederea. Sper să-mi revin cât mai curând. Oricum ar fi, îndată ce am terminat de citit îi fac sigur o recenzie.

      Apreciază

       
  8. Geanina

    6 noiembrie 2012 at 01:19

    Cred ca esti tare norocoasa sa poti alege mereu din atatea carti…minunata meserie ti-ai ales.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      6 noiembrie 2012 at 09:09

      Da, chiar aşa gândesc şi eu 🙂 Dar ştiu că şi tu eşti pasionată de meseria ta. Este interesant să poţi să ştii, din cuvinte, din gesturi, ce fel de persoană e cineva.

      Apreciază

       
      • Geanina

        6 noiembrie 2012 at 10:51

        E adevarat, sunt foarte pasionata de ce fac si satisfactia vine mai ales din rezultate sau din confirmarea faptului ca nu m-am inselat cand am mers pe o premisa. Cat despre a sti din cuvinte si gesturi ce fel de persoana e cea din fata noastra, o putem face fiecare dintre noi cu putin exercitiu si ascultare a propriei intuitii. Te imbratisez. O zi frumoasa, sa ai!

        Apreciază

         
    • bibliodevafiliala3

      6 noiembrie 2012 at 10:55

      Se vede pasiunea şi preocuparea din cum scrii. O zi frumoasă şi ţie îţi doresc 🙂 Cu drag,

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
%d blogeri au apreciat: