RSS

Ecouri de la Noaptea Albă a bibliotecilor

11 oct.

A fost o noapte cu adevărat specială Noaptea Albă a Bibliotecilor, cea din 6 spre 7 octombrie 2012. După cuvântul de deschidere al domnului director, Sebastian Bara, colega mea, Carmen Barna, a avut rolul de prezentator al evenimentelor serii. Concertele suţinute au atras un număr mare de vizitatori, mai mare decât anul trecut. După estimarea mea, au fost peste 200 de oameni. Mulţi dintre ei s-au înscris pentru prima dată la bibliotecă, profitând de faptul că înscrierea a fost gratuită, alţii au restituit cărţi, au împrumutat altele – ca într-o zi obişnuită. Concertele au debutat cu Orchestra de Cameră a Liceului de  Muzică şi Arte plastice „Sigismund Toduţă” din Deva, orchestră formată din profesorii liceului. Ne-au încântat cu o selecţie de muzică clasică, foarte apreciată de public.(Mulţumesc, pentru colajul făcut, d-nului Dan Orghici.)

După ei au urmat Huniadi Cantores, o formaţie cunoscută care, a participat anterior la multe evenimente organizate de bibliotecă. Muzica renascentistă şi medievală pe care o interpretează te duce cu gândul la trecut, iar faptul că este extrem de antrenantă a făcut ca vizitatorii cei mici să ţopăie veseli pe ritm. Foarte bună, interesantă şi deosebită mi s-a părut mereu interpretarea lor iar faptul că au readus la viaţă o muzică rătăcită prin Codici este de lăudat. Instrumentele sunt doar cele care puteau fi găsite în acea perioadă. Dar vă las să vedeţi un crâmpei din concert:

Cei din urmă, dar poate cei mai aplaudaţi şi cei mai iubiţi de public au fost copiii, elevii claselor I-IV de la Liceul de muzică şi arte plastice Sigismund Toduţă, care formează Corul Arlechino, cor coordonat de profesorii Mariana Onțanu, Norina Gruian și Mariana Pleșea. Au cântat mai multe cântece, aplaudate şi foarte bine primite de public. Nu pot spune că mi-a plăcut unul mai mult decât altul, dar am ales pentru voi, pentru exemplu, unul dintre ele – Zuppa Romana

După ce concertele s-au terminat a început vizita secţiilor şi depozitelor bibliotecii, vizită coordonată de Luminiţa Vulcan şi Mihaela Ţoţa. S-au prezentat serviciile bibliotecii, unele mai puţin cunoscute publicului larg. Au fost şi în biroul de catalogare unde lucrez şi au văzut care este fluxul cărţii, cum de la achiziţie cartea trece prin mai multe mâini pentru a ajunge pe rafturi la secţiile de împrumut sau sala de lectură. După ce vizita s-a terminat, colegele mele, Mihaela Ţota şi Diana Trif, au prezentat comorile nostre de carte veche, respectiv de presă veche, pe care Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva le deţine. De la ora 23.00 au început filmele de aventură: First Knight / Cavalerii mesei rotunde (1995) şi The last Samurai / Ultimul samurai (2003) care au ţinut până dimineaţa la ora 04.00.

Televiziunea a filmat şi relatat evenimentul. Iar noi am făcut o mulţime de poze care să ne aducă aminte ce bine ne-am simţit şi cât de apreciată a fost acţiunea bibliotecii, asftfel ca să ne străduim să iasă cel puţin la fel de bine şi anul viitor.

Această prezentare necesită JavaScript.

 
16 comentarii

Scris de pe 11 octombrie 2012 în Activităţi organizate, Ştiri

 

Etichete: , , , , , , , , ,

16 răspunsuri la „Ecouri de la Noaptea Albă a bibliotecilor

 1. mixy

  11 octombrie 2012 at 14:05

  superb ! bravo !

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   11 octombrie 2012 at 14:08

   Mulţumesc, a fost într-adevăr frumos şi mă bucur că a ieşit aşa bine.

   Apreciază

    
 2. almanahe

  11 octombrie 2012 at 14:07

  Huniadi Cantores sunt extraordinari, mi-au plăcut foarte mult, iar evenimentul e şi mai şi;
  Îmi place foarte mult că mai „căutare” astfel de evenimente. Felicitări!

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   11 octombrie 2012 at 14:11

   Este adevărat şi eu sunt fan Huniadi Cantores de câţiva ani, când tot aşa, i-am ascultat prima dată la un eveniment al bibliotecii. Încerc pe cât posibil să merg şi la Castel la Hunedoara, când sunt manifestări, deşi anul acesta nu ştiu cum, n-am reuşit să ajung sau am fost în concediu când s-au organizat manifestări. Mulţumesc pentru felicitări în numele colegilor mei şi a domnului director, care s-au străduit ca această manifestare să iasă atât de bine.

   Apreciază

    
 3. almanahe

  11 octombrie 2012 at 14:07

  mi-a scăpat un „au”…”că mai au căutare…” voiam a zice. 🙂

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   11 octombrie 2012 at 14:12

   Nu-i o problemă, nici n-am observat, cred că l-am pus de la mine 🙂

   Apreciază

    
 4. lili3d

  11 octombrie 2012 at 15:23

  Aprecieri pentru activitate!

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   11 octombrie 2012 at 15:35

   Mulţumesc în numele tuturor,

   Apreciază

    
 5. Burlăcel ;)

  13 octombrie 2012 at 12:40

  Cu siguranță sunt pentru astfel de „nopți”. Pare să fi fost interesant! bravo! 😉 🙂 🙂

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   13 octombrie 2012 at 12:43

   A fost într-adevăr interesant şi foarte frumos. Eu, poate, nu am reuşit să descriu atmosfera cum ar fi meritat acţiunea. Ţi-ar fi plăcut să fii aici, sunt convinsă.

   Apreciază

    
 6. Ritiu Maria

  15 octombrie 2012 at 12:39

  Felicitari conducerii, personal D-ului Director Sebastian Bara, pentru modul de organizare, dar aceasta manifestare n-ar fi putut iesi atat de bine, fara devotamantul si munca intregului colectiv care, este dedicat muncii din acesta minunata institutie de cultura, care si el la randul sau, este de felicitat.
  In articolul tau Roxana, este redata actiunea in dinamica ei, iar pozele exemplificative, ne poarta cu dandul ca, viitorul este pe calea cea buna, in mainile copiilor care au dat spectacol si care s-au interesat de activitatea din biblioteca.
  Un gand bun si succes in continuare.

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   15 octombrie 2012 at 12:48

   Mullţumesc pentru comentariu şi pentru felicitările pe care le-ai adresat colectivului şi d-nului director. Ai dreptate, m-am bucurat şi eu să văd că au fost mulţi tineri la această acţiune specială organizată la bibliotecă, ceea ce înseamnă că viitorul nostru pare să fie în mâini bune. Mulţumim de urare!

   Apreciază

    
 7. vienela

  23 octombrie 2012 at 12:05

  Gasesc aici o atmosfera calda, plina de emotie, care ma duce cumva cu gandul spre copilaria mea indepartata, spre orele in care cantam alaturi de colegi, de multe ori fara sa intelegem cuvintele. :))

  Apreciază

   
  • bibliodevafiliala3

   23 octombrie 2012 at 16:15

   Şi mie mi-a plăcut mult momentul coral – cu cei mici cântând din toate puterile, minunat. Mi-a adus şi mie aminte de vremurile pe când şi eu cântam în corul de cameră al şcolii. Atmosfera a fost deosebită şi am avut noroc de vreme caldă, aşa că toţi participanţii au putut să se bucure până noaptea târziu alături de noi.

   Apreciază

    

Aştept răspunsul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
%d blogeri au apreciat: