RSS

Campania Încurajăm lectura!

18 sept.

Când m-am gândit să scriu acest blog, a fost tocmai pentru că am crezut, că prin acesta voi reuşi să fac puţină lumină, că voi reuşi să îndemn oamenii la lectură. Cartea este, sau ar trebui să fie, prietenul tuturor. Este prietenul tăcut care te învaţă, care îţi arată de-ale vieţii, alături de care poţi visa şi ajunge în lumi nebănuite, poţi trăi nu o viaţă – ci zeci de vieţi. Poţi să fii ce personaj vrei şi poţi să trezeşti cartea la viaţă, fiind regizorul care pune totul în mişcare pe baza poveştii din carte. Am scris părerea mea despre lectură, despre beneficiile ei, am dat şi sfaturi despre cum ar trebui să citim, ca să ne fie mai uşor. Am aprofundat, într-unul din articole, părerea mea despre cum aceste alegeri de lectură, filme sau muzică spun ceva despre noi ca oameni. Am scris despre cărţile care mi-au plăcut, despre scriitorii care mi-au lăsat ceva din sufletul lor în cărţile scrise, tocmai pentru a pleda în favoarea lecturii.

Azi am găsit, prin intermediul lui Sorin Lucian Berbecaru noutăţi despre o campanie ce încurajează lectura. Despre această importantă campanie puteţi citi mai multe AICI. Campania a fost iniţiată de Biblioteca Online de Cărţi. Mă bucur că pot să contribui şi eu cu puţin. Poate te gândeşti să contribui şi tu, cel care mă citeşti. Poate, aşa, cu ajutorul a mai multe persoane vă ajunge mesajul unde trebuie, la tinerii care nu sunt, încă, obişnuiţi să citească. Toată lumea se naşte curioasă, nu ştiu prin ce metode se leneveşte şi nu înţeleg de ce cititul pare să fie o pedeapsă. Dar tu, cel care mă citeşti, ai ajuns aici şi poate că aşa vom face primul pas. Mi-a plăcut unul din sloganurile din articolul originar: Vreau să devin mai deştept!” Poate putem determina lumea să redevină curioasă, să afle mai multe din cărţi, nu din auzite. Pentru că, dacă suntem toţi mai culţi, mai deştepţi, mai educaţi vom putea afla, mai uşor, orice ne interesează, vom putea citi despre orice.

Astăzi sunt uitate vremurile, când să citeşti era un privilegiu, iar oamenii sărmani nu-şi puteau permite luxul să cumpere cărţi, ele fiind prea scumpe. Era o avere să ai o carte. Se creau biblioteci din doar câteva zeci de cărţi. Azi, bibliotecile, chiar şi cele mai mici, au mii de cărţi. În plus, acum, bibliotecile sunt gratuite ba chiar, sunt şi biblioteci online care te îmbie cu cărţile lor. Cărţile au devenit extrem de frumoase chiar de la exterior, editurile încercând să le facă cât mai atrăgătoare. Temele abordate sunt variate. Cărţile sunt pe toate gusturile. Tu trebuie doar să faci primul pas – Citeşte! Citeşte de plăcere, nu doar de nevoie- Învaţă să trăieşti povestea scrisă de autori în cărţi, învaţă cu ajutorul lor, scrie despre ele, aşa cum fac alţii pe care i-am numit într-unul din articolele mele. Sau, dacă nu poţi scrie, povesteşte-i unui prieten cât de mult ţi-a plăcut o carte. Ajută-l să găsească drumul spre lectură. Tu eşti cel care poţi face asta! Alătură-te campaniei şi încurajează lectura, pentru ca noi toţi s-o ducem mai bine, să găsim în cel de alături, în tinerii de azi, prieteni care împărtăşesc aceiaşi pasiune.

Dacă ai nevoie de îndrumare pentru a găsi un titlu potrivit pentru a începe (în funcţie de vârstă şi preocupări), poţi să întrebi aici, sunt mereu la dispoziţia voastră 🙂 

Susțineți această campanie promovând:
– articolul sursă în rețelele sociale;
– bannerul pe propriul blog;
– scriind despre campanie.

 

Etichete: , , , , ,

48 de răspunsuri la „Campania Încurajăm lectura!

  1. mixy

    18 septembrie 2012 at 16:55

    am trimis linkul articolului fetei mele 😉

    Apreciază

     
  2. covorulmeu

    19 septembrie 2012 at 12:13

    Sunt pentru tot ceea ce înseamnă cititul de carte!
    Îmi place iniţiativa ta!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      19 septembrie 2012 at 12:19

      Mulțumesc mult pentru comentariu! Este o inițiativă pe care și eu o urmez – a celor de bilioteca online de cărți. Dar, este adevărat, că fac tot ce pot pentru a influența tinerii să citească.

      Apreciază

       
  3. Geanina

    19 septembrie 2012 at 13:33

    Impartasesc aceeasi parere cu tine. Cred ca am ajunge mult mai departe daca ar exista cat mai multi oameni culti si educati. Poate ca asa ne-ar fi mai usor sa luam deciziile potrivite pentru noi, la nivel individual dar si colectiv. Nu mai circulasem cu metroul de multa vreme, dar acum am vazut o campanie de acest gen si la metrou. O fi aceeasi. Oricum, mi-a placut si m-a facut sa sper la o schimbare in bine, pe viitor. Constructiv articolul si blogul tau. Le citesc mereu cu placere si cu incredere pentru ca stiu ce om pasionat se afla in spate. Si cand pui pasiune in ce faci, ai rezultate, clar.
    O zi minunata!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      19 septembrie 2012 at 13:47

      Mulțumesc mult pentru comentariu, pentru aprecieri. Cât despre campania de la metrou – este o altă campanie, realizată de Vodafone în colaborare cu Editura Humanitas – pentru a înființa prima bibliotecă digitală de acest gen – adică la Metrou. Am înțeles că poți să/ți descaci pe telefon sau tabletă … gratuit părți dintr-o listă de lecturi și este și o carte gratuită – Sub pecetea tainei de Mateiu Caragiale. Cât despre blog, asta vreau – să fie constructiv și util.

      Apreciază

       
      • Geanina

        19 septembrie 2012 at 13:52

        Super, cu cat mai multe campanii de acest gen, cu atat mai bine. Sa speram ca fiecare va invata si cum sa foloseasca informatiile citite si ca o va face in favoarea lui.
        Nu ai de ce sa imi multumesti, eu doar am spus ce am observat. 🙂

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        19 septembrie 2012 at 17:07

        Da, s-a trezit lumea, zic eu, și bine face. Asemenea campanii trebuie susținute, am observat că articolul original este scris într-un limbaj apropiat lor, sper că noi toți cei care susținem campania să ajungem la tineri și să reușim să mișcăm ceva. Eu am avut parte de îndrumare când am fost copil. Părinții mei citeau și tatăl meu reușea să mă facă curioasă să citesc încă o carte. Am avut, de asemenea, și o bibliotecară care mi-a recomandat cărți. În plus pe vremea aceea lectura era singura evadare din cotidian. Astăzi sunt tone de informații pe internet. Este greu să alegi și uneori, fără o îndrumare corectă, poți să alegi greșit. Mulți dintre tineri, după câte am văzut eu, aleg să se joace pe internet decât să se documenteze. Documentarea se face de cele mai multe ori doar de nevoie pentru vreun referat și acela copiat de pe internet. De asta apreciez și îi promovez pe tinerii pe care i-am găsit scriind deosebit de frumos despre cârțile citite. Sunt exemple de urmat.

        Apreciază

         
  4. Burlăcel ;)

    20 septembrie 2012 at 11:31

    Este o campanie excelentă! Am citi că în Romania majoritatea adolescentilor folosesc internetul și mai puțin cărțile de alt fel ca și în R.Moldova. Este o inițiativă de laudat pe care o susțin! +1 😉 🙂

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      20 septembrie 2012 at 11:50

      Mă bucur că ești alături de această campanie, într-adevăr necesară. Este, din păcate, un adevăr că se citește din ce în ce mai puțin. Eu sper ca noi toți schimbăm ceva în privința asta. Mulțumesc de comentariu.

      Apreciază

       
  5. Roberts

    22 septembrie 2012 at 17:46

    frumoasa initiativa si ce rezultate in timp! din pacate, cred ca are un mic ecou in randul celor care traiesc in conditii grele, fara indrumare si incurajare din randul parintilor si a celor apropiati. sunt in tara asta copiii foarte amarati, care nu merg la scoala, care traiesc de pe-o zi pe alta, copii abuzati, copii care se gandesc doar la mancare si la putina caldura. cu toata sinceritatea, mi-e greu sa cred ca acei copii se gandesc la carti si la citit:(((

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      22 septembrie 2012 at 18:35

      Cred că este, din păcate, adevărat ce spui tu. Eu mă refer însă la destul de mulţi care au tot ce le pot oferi părinţii, dar care aleg să nu citească tocmai pentru că sunt obligaţi de şcoală. Din păcate, în România de azi au fost promovate tot felul de non-valori ca exemple de viaţă. Copiii cred că pot să ajungă vedete, să aibă bani, foarte uşor şi fără muncă. Ar trebui să avem un cult alt meritocraţiei, al celor care reuşesc prin forţele lor, prin ştiinţa şi educaţia lor. Despre asta nu se vorbeşte la televizor pentru că nu este rating. Lucrurile bune sunt plictisitoare – nu tu sânge, bătăi, certuri în direct. Eu apreciez şi sunt mereu fanul tinerilor care citesc, care apreciază cartea şi care transmit mai departe ceea ce le-a plăcut. Cât despre tineri cu probleme sociale – sunt perfect conştientă de situaţie pentru că la şcoala unde este sediul Filialei 3 – mare parte dintre elevi sunt crescuţi la o mănăstire-internat. Cei mai mult provin din familii fără posibilităţi financiare sau alţii care au părinţii plecaţi în străinătate şi nu le-a rămas nimeni acasă. Eu vreau să fac, să facem ceva şi pentru aceştia. Ei au venit la bibliotecă în special pentru accesul la internet. Unii dintre ei au devenit cititori – găsind plăcerea în lectură. Eu sunt fericită când citesc, indiferent ce cărţi citesc. Nu trebuie obligatoriu să fie lecturile obligatorii. Cu timpul le vor aprecia şi pe acelea. Între timp, mă bucur că pot susţine asemena campanii 🙂

      Apreciază

       
      • Roberts

        22 septembrie 2012 at 19:21

        n-am vrut sa fiu dura dar m-am gandit mai ales la copiii care nu citesc nu pentru ca nu vor, ca sunt comozi, indiferenti sau pentru ca sunt derutati, ci pentru ca numai la asta nu le sta capul. inca sunt sub impactul unui astfel de caz, au venit la mine la job niste elevi clasa a IX-a, a X-a si am vrut sa le donez niste carti (le aveam dublura in biblioteca plus ca asa am considerat, ca pot renunta la ele). foarte politicos, m-au refuzat, m-au rugat sa le dau de mancare sau bani, asta cauta ei, asta-i marea lor nevoie. dupa primele momente de deruta, i-am inteles, si de aici comentariul meu (starea mea). scuza-ma, te rog, daca am fost dura sau pe langa subiect!

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        23 septembrie 2012 at 00:43

        Nu trebuie să te scuzi – am înţeles punctul tău de vedere. Sunt mulţi copii care nu au ceea ce le trebuie ca să trăiască. Priveam sub diferite aspecte această problemă. Este adevărat că atunci când mori de foame nu te gândeşti să citeşti ca să-ţi treacă. Necazul este cu cei care au tot ce le trebuie, dar nu sunt deloc curioşi să citească. Chiar aici pe blog un tânăr a recunoscut că are 17 ani şi n-a citit decât 3-4 cărţi. Este dramatic, dar totuşi am sperat că odată ce a avut curajul să-mi scrie şi mă întrebe – probabil este unul dintre cei care de acum în colo vor citi ceva mai mult.

        Apreciază

         
      • Roberts

        23 septembrie 2012 at 08:54

        sa speram:) aici marea vina o poarta parintii plus cadrele didactice, la 17 ani a avut de-a face cu invatatori si profesori….nu au nici o scuza:((

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        23 septembrie 2012 at 09:26

        Ai dreptate şi aici, din păcate. Dar azi am primit de la cei care au iniţiat această campanie un mesaj pe mail care m-a bucurat (citat din mail): „Speram ca la început din minim 1000 de persoane să se automotiveze cel puţin 200 – 300 să citească de plăcere. Dar statisticile şi feedback-ul m-au uimit. Am primit în primele 2 zile peste 50 de mesaje în care spuneau oamenii că se bucură de micul impuls pe internet, prin campanie, s-au hotărât să citească! Şi mesajele creşteau ca spamul. Mi-a crescut inima când am văzut felicitări pentru iniţiativă şi mulţumiri de la persoane. Aşadar, sper să pot împărtăşi aceste bucurii alaturi de voi, cei care credeti in aceasta campanie.” Aşa că cu o floare nu se face primăvară, dar cu mai multe flori, s-ar putea. Eu sunt mai optimistă decât eram până acum.

        Apreciază

         
      • Roberts

        23 septembrie 2012 at 09:40

        si eu te felicit pentru initiativa! sa speram ca va avea efectul dorit. si eu sunt genul mai pesimista, dar ma voi schimba daca campania are efect!:)

        Apreciază

         
  6. Angela

    22 septembrie 2012 at 20:19

    Felicitari!!!! Tie pentru implicare si celor care au demarat actiunea! Ma bucur ca blogul tau castiga atat de multi cititori! Sunt sigur ca va avea succes campania, atat timp cat exista dorinta si cand sunt mai multi oameni implicati. Iti spuneam ca si eu am descoperit tarziu lectura pentru ca la mine in casa nu se prea citea, asa ca iti confirm din propria experienta ca odata intrat in aceasta lumea iti va fi greu sa abandonezi taramul, Pana la urma, nu ai nevoie de confirmarea mea ca stii mai bine si tu 🙂 O sa pun si eu un banner pe blog… daca imi dau seama cum. Pana acum faceam altfel eu, dar sper sa reusesc. Pasiunea mea pentru filme este la fel de puternica precum cea care te motiveaza pe tine! Sincere felicitari pentru tot ce inseamna bibliodevafiliala3!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      23 septembrie 2012 at 00:31

      Mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi pentru apreciere. Dacă vrei să pui banner-ul vezi că este un cod pe articolul original, cod pe care îl copiezi în Widget-uri – Text (HTML). Cât despre pasiunea ta pentru filme – se vede, se simte din ceea ce scrii că este puternică. Prezinţi în mod convingător filmul văzut – fie că ţi-a plăcut, fie criticându-l cât mai obiectiv. Cât despre cititori ai blogului – eu sper să reuşesc să menţin standardul.

      Apreciază

       
  7. Ritiu Maria

    23 septembrie 2012 at 18:16

    Felicitari pentru sustinerea initiativei, cu cat mai multi, cu atat mai bine. Sper ca impactul pe care-l va avea initiativa carti on-line, sa aduca cati mai multi cititori, mai ales din randul tinerilor, care pot sa vada ca mai sunt si alte optiuni decat cele practicate in prezent de generatia ce reprezinta viitorul acestui popor. Lectura da sens vietii, poti sa-ti fructifici imaginatia si, asa cum bine ai spus in articolul tau Roxana, poti sa fii care erou vrei si oriunde pe acest pamant si acest lucru nu este singular. Cu ajutorul lecturii iti dezvolti vocabularul, afli lucruri inedite, gandirea ta se pune in miscare si o data cu aceasta tu ca om devii mai constinet de ce este important in viata si poti sa lupti pentru ca, prin meritele tale, sa ajungi acolo unde iti doresti sa fii.
    Felicitari si succes pentru ca, idei despre ce sa scrii, vad ca ai destule si noi suntem fericiti ca, te putem citi pe acest blog.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      23 septembrie 2012 at 18:39

      Mulţumesc pentru comentariu, pentru apreciere şi pentru susţinere. Mă bucur că apreciezi blogul. Şi eu sunt fericită să am abonaţi fideli, aşa ca tine.

      Apreciază

       
  8. vienela

    30 septembrie 2012 at 09:31

    Voi incerca sa ma implic si eu, probabil scriind un articol pe blog. Deocamdata iti distribui articolul pe twitter si fb.

    Apreciază

     
  9. La Fee

    30 septembrie 2012 at 09:34

    http://lafeeblanche.wordpress.com/2012/09/29/lovely-blog-award/
    De aceea esti nominaizata mea! Mult succes!

    Apreciază

     
  10. benet16

    4 octombrie 2012 at 10:21

    Felicitari pentru campanie!
    O zi frumoasa!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      4 octombrie 2012 at 11:46

      Mulţumesc, deşi eu sunt doar un „răspândac” al acestei campanii. Cei de la biblioteca prăfuită merită aceste laude, ei sunt iniţiatorii. Mulţumesc de apreciere, de comentariu şi te mai aştept pe aici. O zi la fel de frumoasă şi ţie.

      Apreciază

       
  11. mixy

    25 ianuarie 2013 at 14:14

    acum trebuie șeruit 😉

    Apreciază

     
  12. Rolling Ideas

    25 ianuarie 2013 at 14:29

    Salut această iniţiativă şi sper să aibă rezultate 🙂

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      25 ianuarie 2013 at 15:14

      Sper şi eu, la fel ca şi tine. Oamenii au răspuns în număr destul de mare. Este adevărat că este o campanie începută anul trecut, dar eu zic că noi ar trebui să avem în permanenţă o asemenea campanie, cu atât mai mult noi ca bibliotecari… dar nu numai.

      Apreciază

       
  13. vienela

    25 ianuarie 2013 at 15:57

    Il mai sharuim o data, de doua ori, de cate ori va fi nevoie. Sper doar sa ajunga acolo unde trebuie.

    Apreciază

     
  14. danaiana

    2 aprilie 2013 at 18:32

    Frumoasă iniţiativă. Şi noi avem aici o bibliotecă preferată.Se organizează foarte multe activităţi pentru adulţi, dar şi pentru copii. Copiii mei au mers acolo în fiecare zi de vacanţă, începând cu vacanţa de vară. Pot să-ţi spun că este o atmosferă extraordinară. Se citesc poveşti, se desenează, se fac cursuri de dans, de limbi străine. Au realizat şi un mic spectacol de teatru, au bucătărit, iar în iarnă au organizat o mică serbare de Crăciun.Şi în timpul şcolii merg, de obicei vinerea. Atitudinea lor faţă de cuvântul scris s-a schimbat mult de când merg la bibliotecă.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      2 aprilie 2013 at 18:57

      La fel este şi la noi. Dacă mergi pe pagina de facebook – vei vedea poze de la activităţile noastre. Ale mele, pe vremea când lucram la Filiala3, dar şi pe pagina de blog a secţiei de copii (este trecut între blogurile bibliotecii). Blogul secţiei de imprumut pentru copiii – te anunţă de toate aniversările zilei în curs şi în plus de activităţi desfăşurate la ei. Azi a fost una deosebită, de mare amploare, Dacă aş fi scriitor… (a VIII ediţie). Este un concurs de creaţie, atât literară cât şi de ilustraţie pentru coperte de carte şi se încheie cu un concurs de costume ale personajelor din basme. A fost şi anul acesta foarte multă lume, multe premii. Copiii vin cu plăcere la activităţile bibliotecii – fie ei mici sau mari, pentru că se organizează multe concursuri şi se premiază cu cărţi dintre cele mai dorite şi citite de copiii, tineri. Să organizăm concursuri de desen nu prea putem pentru că pe moment spaţiul nu-i foarte generos în incinta secţiei pentru copiii, dar sperăm din suflet să ne mutăm într-o frumoasă clădire mare, nouă, unde să avem posibilitatea să facem şi acele seri de basm, concursuri de desen. Până una alta menţinem interesul viu pentru lectură şi bibliotecă şi încurajăm lectura, creativitatea. De asta am creat clubul de lectură.

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.