RSS

Jules Verne câteva titluri, câteva sugestii de lectură şi filme de văzut

24 iun.

Jules Verne

Ieri, 24 martie 2022, s-au împlinit 117 de la moartea scriitorului Jules Verne. Sunt 9 ani de când am scris despre el. Parcă ar fi într-o altă viaţă, dar în acelaşi timp simt de parcă ar fi fost ieri.

Să povestim astăzi, când se împlinesc 185 de ani de la naşterea scriitorului francez Jules Verne (8 februarie 1828 – 24 martie 1905) despre viaţa lui şi cărţile care ne-au deschis noi orizonturi şi care ne-au cucerit în copilărie. Sper din suflet că aţi citit, că v-au plăcut scrierile lui. Pentru mine a existat o perioadă a vieţii, în care am citit fiecare volum ce apărea la Editura Ion Creangă. Frumoase, într-o ediţie cartonată, cărţile lui mă atrăgeau şi cu ajutorul lor am călătorit până la Lună, sau în adâncul pâmântului, am făcut ocolului acestuia, trecând prin Indiile negre sau coborând cu submarinul căpitanului Nemo în adâncurile oceanelor. Am fost explorator, călător, aventurier alături de personajele sale. Ce pot să vă scriu interesant despre Jules Verne – că este al doilea cel mai tradus autor din lume (după Agatha Christie) şi că anul acesta se împlinesc şi 150 de ani de la publicarea romanului său, „Cinci săptămâni în balon”.

Jules Verne ar fi trebuit să fie avocat – pentru că tatăl lui îl trimisese să studieze dreptul, la Paris. Cu toate astea el s-a îndrăgostit de literatură şi a început să scrie. Întâi piese de teatru, apoi povestiri scurte şi eseuri ştiinţifice. Până la urmă a reuşit să combine într-un mod miraculos atracţia sa pentru ştiinţă şi dragostea pentru literatură, scriind romane de anticipaţie sau science fiction, cum le numim astăzi. Devenit clasic al literaturii, este un scriitor potrivit pentru lectura de vacanţă şi care se află, oricum, pe listele de lectură primite de la şcoală. Verne se numără printre acei scriitori ai căror scrieri ce conţineau idei futuriste, imaginare, pe vremea lui, s-au adeverit şi realizat în zilele noastre. El a scris despre călătoria spre Lună în De la Pământ la Lună, despre călătoria cu balonul în Cinci săptămâni în balon, despre călătoria cu primul submarin în 20000 de leghe sub mări, cu o continuare în Insula Misterioasă, unde îl regăsim pe acelaşi misterios căpitan Nemo. Călătorii cu balonul, cu submarinul, cu o insulă cu elice sau chiar cu o casă cu abur, ne poartă pe drumuri misterioase, pline de aventură.

Locurile unde se petrec acţiunile în cărţile lui sunt diferite, Jules Verne plimbându-ne pe întregul glob – aşa că nu-i de mirare ca într-una din cărţile lui, Castelul din Carpaţi, să avem ca locaţie un castel din judeţul Hunedoara, renumita Cetate Colţ. În romanul care ne face cunoscuţi în lume, Jules Verne scrie despre un excentric bogat iar invenţia despre care scrie Verne combină imaginea şi sunetul şi a devenit, ulterior, filmul sonor. O poveste romantică învăluită de mister este cea despre care aflăm că s-ar fi petrecut cu câţiva ani înainte în Italia, pe celebra scenă a Scalei. Primadona este curtată asiduu de un conte maghiar şi de un tânăr revoluţionar român. Alegându-l pe tânăr ea vrea să părăsească scena şi să se întoarcă în România. Şi totuşi acest lucru nu se întâmplă. Peste ani acel tânăr se află în zona Castelului transilvănean unde localnicii vorbesc de o fantomă care bântuie castelul. Tânărul devine susceptibil când aude de numele proprietarului, acelaşi conte maghiar,  şi vrea să vadă aşa zisa fantomă, despre care crede că este iubita lui, celebra cântăreaţă La Stilla. Ce se întâmplă şi dacă o găseşte sau pe iubita lui, puteţi citi să aflaţi în cartea lui Jules Verne.

Două dintre cele mai cunoscute romane ale sale şi poate şi cele mai des ecranizate sunt Ocolul pământului în 80 de zileNyolcvan nap alatt a föld körül şi O călătorie spre centrul Pământului. Prima descrie o călătorie aventuroasă a unui englez, Phileas Fogg, recunoscut pentru punctualitatea şi rutina lui. Noul său valet, Passepartout, este cel care, sătul de atâtea peripeţii, alege să se angajeze la acesta, tocmai din aceste motive. Totuşi încă din prima sa zi de servici constată că patronul lui se abate de la rutina sa zilnică şi decide, în urma unui pariu făcut cu gentlemenii de la clubul său, să demonstreze că poate să înconjoare Pământul în doar 80 de zile. O călătorie aventuroasă care ne arată cum s-au dezvoltat mijloacele de transport şi care ne poartă prin multe ţări alături de personajele acestei cărţi. Dacă ceva poate să meargă prost, va merge, cu atât mai mult cu cât, odată cu plecarea lui Phileas Fogg din Anglia se constată că şi Banca Angliei a fost spartă, deci – intervin diferite obstacole de-a lungul acestui drum iar la final… vă las să citiţi cartea să vedeţi dacă şi cum a reuşit Phileas Fogg să ajungă din nou la Londra. Ecranizările acestei cărţi au fost multe. Mie mi-a plăcut să văd filmele, deşi cred că mi-a plăcut mult mai mult cartea, pe care am citit-o pe nerăsuflate. Dintre cei care au jucat rolul lui Phileas Fogg pot spune că mi-a plăcut enorm David Niven în ecranizarea din 1956 unde îi are alături pe Shirley Maclaine  şi Cantinflas în rolul lui Passepartout. Această ecranizare a primit 5 premii Oscar şi mai câştigat alte 7 premii şi 5 nominalizari.

Despre acest film legendar scrie foarte frumos Moniqueclassigue în blogul ei. Un alt film foarte bun şi care urmează cartea puţin mai amănunţit, fiind vorba de o miniserie de televiziune a fost şi ecranizarea din 1989, care are în rolul principal pe Pierce Brosnan. O ecranizare mai amuzantă şi centrată pe servitorul Passepartout, este cea realizată de compania Disney în 2004, unde rolul valetului este jucat de Jackie Chan. Aici filmul devine o comedie antrenantă, plină de acţiune marca Jackie Chan. Phileas Fogg este un inventator distrat şi foarte ciudat, de care noul său Passepartout chinez se foloseşte să scape de urmărire. Cât de aproape este de povestea originală – priviţi şi comparaţi 🙂

Cea de-a doua, O călătorie spre centrul Pământului, este una dintre acele cărţi care te ţin cu sufletul la gură. Alături de profesorul Otto Lidenbrock şi privind toată aventura prin ochii povestitorului, nepotul său Axel şi fiind călăuziţi de Hans Bielke ajungem într-o lume minunată, cu culori intense şi animale desprinse din preistorie. Aventura este palpitantă şi poate de asta şi sunt numeroase filme care ecranizează acest roman. Totuşi, ceea ce am observat, privind câteva filme, este că nu toate menţin ideea şi, mai ales, personajele iniţiale ale poveştii. Filmele încearcă să facă povestea mai romantică incluzând o femeie în echipaj şi complicând povestea inţială, cum se întâmplă şi în ecranizarea după această carte realizată în 2008, avându-l pe Brendan Fraser în rolul principal. Aici întâmplarea are loc în contemporaneitatea noastră, iar profesorul citeşte cartea O călătorie spre centrul pământului şi îşi dă seama că fratele lui, dispărut, a plecat probabil să caute drumul spre centrul pământului, aşa se face că pleacă, împreună cu nepotul său în căutarea acestuia.

În afară de multele ecranizări mai mult sau mai puţin corecte, sunt şi mulţi scriitori ce fac referiri la această carte a lui Jules Verne, sau se folosesc de conceptul apărut iniţial în ea, referitor la posibilitatea existenţei până în prezent a animalelor preistorice. Una dintre cele mai cunoscute fiind cartea lui Arthur Conan Doyle, O lume dispărută, ecranizată şi ea de mai multe ori, una dintre ecranizări fiind un serial. Tot astfel de trimiteri către animalele preistorice în contemporaneitate face şi filmul lui Michael Crichton – Jurassic Park (continuarea Jurassic Park III – o puteţi vedea împrumutând-o de la Secţia de artă şi carte franceză a bibliotecii judeţene).

Prima carte pe care am citit-o eu, de Jules Verne, a fost Copiii căpitanului Grant / Grant kapitány gyermekei şi a rămas şi acum preferata mea. În această carte de aventură, plecăm de la idilica călătorie de nuntă a Lordului Glenarvan şi tânărei sale soţii, Helena, care se află în apele Scoţiei, la bordul iahtului lui „Duncan”. Aici prind, într-o zi, un rechin în burta căruia găsesc o sticlă, care conţine în trei limbi diferite acelaşi mesaj de salvare a trei naufragiaţi, ai unei nave britanice – este vorba despre căpitanul vasului, Grant şi doi marinari. S-a aflat despre acest mesaj şi atunci, cei doi copii ai căpitanului, au venit să ceară ajutorul lordului pentru a porni în căutarea tatălui lor. Tinerii inimoşi se decid să îi ajute şi pleacă în căutare. Alături au şi un geograf francez, excentric şi foarte deştept, pe nume Jacques Paganel, care îi ajută şi interpretează frânturile mesajelor pescuite din apă. Cu ei cutreierăm şinoi lumea şi vedem, cu ochii minţii, peisaje de basm şi culturi sau civilizaţii diferite. Aventura este extremă, uneori locurile fiind periculoase şi ei mereu pe fugă. Fug de triburi canibale, dau peste oameni răuvoitori, explorează Patagonia, ajung în Australia,  trec prin strâmtori dificile şi merg în jurul lumii pe latitudinea cunoscută de 37 grade Sud. Ce se întâmplă sau dacă îşi găsesc tatăl vă recomand să citiţi ca să aflaţi.

Cartea a fost ecranizată de către compania Disney în anul 1962, cu titlul In search of the castaways. Sunt curioasă şi eu să văd acest film deoarece nu l-am văzut pănă acum.

Una din cărţile care mi s-a cerut, fiind una din cărţile aflate pe listele de lectură suplimentară, este şi  Căpitan la 15 ani / A tizenőt éves kapitány, care sper să le placă tinerilor mei cititori. O carte de aventură, unde un tânăr matelot de 15 ani devine, fără să aibă de ales, căpitan de vas şi trebuie să aducă ambarcaţiunea către America. Responsabilitatea este mare şi tânărul trebuie să se maturizeze rapid. De ce se află în această situaţie şi cât de periculos devine după ce se complică situaţia şi intervine un negustor de sclavi… vă las să citiţi şi să vedeţi despre ce este vorba. Indiferent ce alegeţi să citiţi, Jules Verne este întotdeauna un autor bun pentru vacanţă. Iar filmele care ecranizează cărţile lui sunt extrem de antrenante şi palpitante fiind pline de aventuri şi întâmplări misterioase. Biblioteca judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva deţine multe titluri de cărţi, dar şi de filme, ecranizări având la bază cărţile lui Jules Verne. Vă invit să vedeţi lista filmelor deţinute aflată în catalogul online a bibliotecii şi vă recomand să le împrumutaţi, sunt foarte bune.

Câteva recomandări de lectură pe bloguri: Cu capul în nori, Colţu’ cu muzică, LaFeeBlanche, Cel mai minunat blog, Movie Zone, Genunchiul Lumii, Innerspacejournal, Almanahe, Pretty wild,  ChGabriela’s blog, Teo Negură, Stefania’s, Personalitate autentică, Luna pătrată, AnzhelaMovies (actualmente Cineamator) şi să nu uităm să vedem şi ce-a scris Sorin-Lucian Berbecaru despre asta.

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

53 de răspunsuri la „Jules Verne câteva titluri, câteva sugestii de lectură şi filme de văzut

  1. lafeeblanche

    25 iunie 2012 at 07:33

    Da, merita citit fiecare titlu!

    Apreciază

     
  2. Sorin-Lucian Berbecar

    25 iunie 2012 at 17:14

    Wow!!! Jules Verne?!! Fascinant scriitor. A fost autorul meu preferat în copilărie și i-am citit numeroase romane. Până în prezent este autorul căruia i-am fost cel mai fidel, deoarece mă pot mândri cu peste 30 din titlurile sale.
    O precizare: Insula Misterioasă este de asemenea și o continuare pentru aventurile unui anumit personaj din Copiii Căpitanului Grant, un anume personaj exilat. Nu spun mai multe pentru a păstra misterul.
    Pentru alte referiri la țara noastră în opera marelui scriitor, vă recomand: Pilotul de pe Dunăre.
    De asemenea vă mai oferi și alte câteva titluri care m-au încântat:
    Robur Cuceritorul
    Stăpânul Lumii
    Vulcanul de aur
    Un bilet de loterie
    Supraviețuitorii „cancelarului”
    Opt sute de leghe pe Amazon
    Minunatul Orinoco
    Frații Kip
    Goana după meteor

    Lecturi plăcute!

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      25 iunie 2012 at 19:33

      Ai dreptate în ceea ce priveste Insula misterioasă. Nu ştiam cum să aduc aminte fără să complic povestea şi prezentarea peste care am trecut succint. Nu ştiu dacă ai citit dar mie, mi-au plăcut şi cele mai puţin cunoscute cum au fost Testamentul unui excentric sau Raza verde. Despre Raza verde chiar poţi spune că este cea mai romantică dintre toate, accentul căzând parcă pe povestea de dragoste a personajelor.

      Apreciază

       
      • Sorin Berbecar

        28 iunie 2012 at 17:55

        Raza Verde e intr-adevar neasteptat de romantica pentru un scriitor de steam-punk (o specie SF). Mi-a plăcut şi mie şi o recomand, de altfel nici nu e lungă. Testamentul unui excentri inca nu am citit-o, mersi de sugestie!

        Apreciat de 1 persoană

         
      • bibliodevafiliala3

        28 iunie 2012 at 18:08

        În Testamentul unui excentric este vorba de un joc pe care sunt nevoiţi să-l joace prezumtivii moştenitori ai unui extrem de bogat şi excentric personaj. Cine câştigă jocul rămâne cu averea – este amuzant, romantic şi misterios. Mi-a plăcut mult.

        Apreciază

         
  3. Cristina Ioana Florea

    25 iunie 2012 at 18:48

    Cărțile copilăriei mele . Citeam carte după carte și-mi plăceau tare mult . romanele lui Jules Verne și „Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupery mi-au colorat copilăria . Am toate colecția de cărți Jules Verne de la Adevărul și le-aș mai citi iar și iar 🙂 însă momentan citesc de la Thomas Hardy…

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      25 iunie 2012 at 19:36

      Mi-a plăcut mult şi Thomas Hardy, în special Departe de lumea dezlănţuită şi Tess of the D’Urbervilles, deşi Primarul din Casterbridge este teribil de interesant – cum ajunge un barbăt să prospere după ce şi-a vândut nevasta şi copilul… Mulţumesc de comentariu şi spor la lectură. Să-mi povesteşti ce anume ţi-a plăcut mai mult din Hardy.

      Apreciază

       
      • Cristina Ioana Florea

        25 iunie 2012 at 19:54

        Am citit si eu Primarul din Casterbridge , „Departe de lumea dezlănțuită„ de-abia am luat-o , iar „Tess of the d”Urbervilles” aș mai citi-o de 3 ori , că tare mi-a plăcut ! ai citit „Doi ochi albaștri” ?

        Apreciat de 1 persoană

         
      • bibliodevafiliala3

        26 iunie 2012 at 11:05

        Da, dar privind comparativ cu celelalte nu mi-a plăcut la fel de mult. deşi mie îmi plac foarte mult romanele de dragoste. Dintre romanele de dragoste pe care le-a scris Hardy mi-a plăcut mult Idilă pe un turn.

        Apreciază

         
      • Cristina Ioana Florea

        26 iunie 2012 at 12:50

        „Idilă pe un turn” am citit-o vara trecută parcă 😕

        Apreciat de 1 persoană

         
      • bibliodevafiliala3

        26 iunie 2012 at 13:45

        Tu ai citit Doi ochi albaştri? Ce părere ai despre carte? Sunt curioasă, poate vezi cu alţi ochi romanul, mi-ar place să-mi împărtăşeşti. Sau poate să-mi scrii care este romanul preferat dintre lucrările lui Hardy.

        Apreciază

         
      • Cristina Ioana Florea

        26 iunie 2012 at 14:21

        Da , am citit Doi ochi albaștri și mi-a plăcut enorm , și Tess of the d’Urbervilles mi-a plăcut , am și plâns chiar 😳

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        26 iunie 2012 at 14:27

        Ai văzut şi filmele, ecranizările la Tess d’Urbervilles? Este una, care mi-a plăcut foarte mult cu Nastasia Kinski din 1979. A fost o ecranizare deosebită, mi-a plăcut mult. Am văzut filmul la cinema. Acum este şi online, deşi nu ştiu la ce calitate http://filmehd.net/tess-1979-filme-online.html

        Apreciază

         
      • Cristina Ioana Florea

        26 iunie 2012 at 14:40

        Nu l-am văzut , o să-mi fac timp și o să-l văd . O să caut un cinematograf unde se dă , iar dacă nu găsesc o să îl descarc și îl văd acasă la videoproiector 🙂

        Apreciat de 1 persoană

         
      • bibliodevafiliala3

        26 iunie 2012 at 14:41

        Aşa este mai bine.

        Apreciază

         
  4. Stefania

    25 iunie 2012 at 21:17

    Foarte bune recomandarile tale, Roxana draga! Sunt carti care merita sa fie citite.
    O seara minunata iti doresc, cu mult drag! 🙂

    Apreciază

     
  5. Borea

    27 iunie 2012 at 15:42

    Cred că Jules Verne e cel mai citit de copii si nu numai! Într-adevar merită asta deoarece fiecărui din noi îi redă doar bucuria copilăriei și emoții poziteve! Bravo lui și Bravo pentru acest articol!;)

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      27 iunie 2012 at 15:57

      Destul de rari copiii care cer Jules Verne, de un timp, sper să o facă de acum în colo. Tu, însă, ai dreptate – ne redă bucuria copilăriei. Eu am recitit recent Ocolul lumii în 80 de zile şi cred că am savuratţo din nou, cu mai mare plăcere parcă. În plus am putut să văd ce a schimbat sau prezentat fiecare film într-un mod diferit faţă de carte. Mulţumesc de apreciere, Borea! O vacanţă frumoasă ţie.

      Apreciat de 1 persoană

       
  6. Roberts

    28 iunie 2012 at 09:17

    candva Jules Verne mi-a bucurat vacantele de vara (nu aveam bunici la tara sau alte variante de iessit din oras) asa ca am citit, cel putin partea impusa de scoala. nu regret nimic din acele timpuri desi atunci comentam, sintagma „bibliografie obligatorie” ma scoatea din minti….nu am citit chiar toate operele lui Jules Verne, erau greu de procurat in acele timpuri iar acum nu mai par genul meu….inca le am in casa parintilor mei si as vrea sa cred ca si fetele mele (copiii de azi) vor descoperi farmecul si misterul din „Insula misterioasa”, „Ocolul Pamantului….” sau „Fratii Kip”. cred ca pot fi citite la orice varsta, Jules Verne a fost un vizionar si un geniu, fara sa exagerez.:)

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      28 iunie 2012 at 18:27

      Scuză-mă că-ţi răspund cu mare întârziere. Internetul meu de acasă a picat după o furtună şi la servici nu am timpul necesar. Mulţumesc de comentariu şi da, ai dreptate Jules Verne este un vizionar şi un geniu. Iar cărţile lui pot fi citite, chiar şi recitite la orice vârstă.

      Apreciază

       
  7. Drd Emil Calinescu

    28 iunie 2012 at 16:45

    Mersi pentru recomandare 🙂 vezi ca ti-am dat si un email 🙂 inca astept raspuns.
    Daca nu s-a trimis anunta-ma, ca trimit din nou 🙂

    Salutari 🙂

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      28 iunie 2012 at 18:33

      Regret, că îţi răspund cu aşa mare întârziere. Probleme cu conexiune de internet acasă. Aştept să se refacă, cine ştie când. Iar comentul, nu stiu de ce a intrat la spam-uri. Aşa că l-am văzut târziu. Voi citi şi mail-ul şi îţi voi răspunde. Toate cele bune şi spor la scris 🙂 de aici de la Deva.

      Apreciază

       
  8. Ritiu Maria

    30 iunie 2012 at 13:55

    Planuri de vacanta pentru tineri, sper ca, recomandarea ta sa fie mai atractiva decat asa zisele „lecturi obligatorii”, care-i „sacaie” pe elevi in vacanta.
    Pentru mine lecturile au fost intodeauna o placere si sunt convinsa ca, daca tinerii ar incerca sa citeasca mai mult, le-ar „aparea” si lor placerea de lactura.
    Un gand bun si un bun sfarsit de saptamana.

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      30 iunie 2012 at 15:07

      Lecturile suplimentare nu sunt obligatorii, dar pe vremuri se dădeau la şcoală – eu aşa am citit o parte din lecturi, recomandate de şcoală. Începeam întotdeauna cu ele, lecturile „obligatorii” fiind, din cauza obligativităţii lecturii, mai puţin interesante. Oricum, cu timpul mi-am dat seama că dacă nu le priveşti ca pe o obligaţie şi acestea pot fi foarte interesante. Sper ca tinerii să încere măcar să citească, pentru că sincer, doar uitându-se la filme scapă esenţialul. Oricum multe din ecranizări sunt departe de a urma cartea, întâmplările din ea. Chiar aseară am avut neplăcerea de a vedea ultima ecranizare la Cei trei muşchetari – extrem de departe de adevăr, filmul fiind mai degrabă un SF amalgam inspirat de idei din cărţille lui Dan Brown şi eventual Jules Verne. Abia am aşteptat să se termine filmul. Dar dacă copiii uitându-se la el cred că asta-i cartea? Mulţumesc de comentariu, un sfârşit de săptămână cât mai bun şi ţie. Toate cele bune.

      Apreciază

       
  9. Alyz

    8 iulie 2012 at 20:52

    Am achizitonat o parte din cartile lui Jules Verne de la Ziarul Adevarul. Nu am apucat sa le citesc pe toate, dar trebuie sa-mi fac timp si pentru ele. 😀 Oricum pana acum mi-au placut aproape toate din cele pe care le-am citit: Insula misterioasa, Doi ani de vacanta, Steaua Sudului, O calatorie spre centrul pamantului, Capitan la 15 ani, Castelul din Carpati, Ocolul Pamantului in 80 de zile, Vulcanul de aur. Cred ca ar mai fi cateva, dar pe acestea mi le amintesc 😀
    Capitanul Hatteras l-am citit pana la jumatate si nu mi-a placut, asa ca am renuntat sa o mai citesc…

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      9 iulie 2012 at 00:31

      Nici mie nu mi-a plăcut la fel de mult Căpitanul Hatteras, dar îţi recomand să citeşti Copiii căpitanul Grant, Raza Verde, Testamentul unui excentric, Insula cu elice, 20000 de leghe sub mări, 800 de leghe pe Amazon. Mă gândesc că le vei citi, pentru că odată ce prinzi gustul pentru Jules Verne, citeşti aproape tot ceea ce a scris. Ca orice autor poate avea şi lucrări mai slabe, sau poate pe gustul altcuiva mai bine decât pentru tine. Mă bucur că citeşti, mă bucur că îţi place Jules Verne. Mulţumesc mult pentru comentariu. Înseamnă mult pentru mine şi contează, poate, şi pentru restul celor care citesc articolul. Recomandarea mea este întărită de spusele tale şi deci mai valoroasă 🙂

      Apreciază

       
      • Alyz

        9 iulie 2012 at 15:47

        Din pacate aceasta carte „20000 de leghe sub mari” nu am mai gasit-o la ziar, era gratuita si in stoc 😦 dar trebuie sa o achizitionez 😀
        Atunci cand imi place o carte, nu o mai las din ochi :)) si parcurg actiunea ca si cum as fi eu personajul 😀 Iar Jules Verne e un autor bun 😀

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        9 iulie 2012 at 15:49

        Până s-o găseşti de cumpărat poţi merge liniştită s-o citeşti de la bibliotecă. Cred că toate bibliotecile au cartea pe raft. S-au cumpărat multe ediţii şi multe exemplare de-a lungul anilor. Chiar dacă o bibliotecă este mai mică, cred că are aproape tot Jules Verne.

        Apreciază

         
      • Alyz

        9 iulie 2012 at 15:57

        Nu-mi place sa imprumut carti de la biblioteca… si nici sa citesc acolo… Prefer sa le am eu, sa nu ma traga nimeni la raspundere daca s-a indoit un colt sau ceva, asa le pot citi de cate ori vreau si cand vreau, fara sa am un termen limita.

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        9 iulie 2012 at 16:07

        Aşa este, poate este mai confortabil să citeşti cărţile personale. Şi eu am multe cărţi cumpărate şi cumpăr în continuare când găsesc ceva bun, dar până la urmă depozitarea este anevoioasă şi cred că sunt şi multe cărţi pe care după ce le-ai citit să nu vrei neapărat să le ai să le reciteşti. Iar perioada – termenul limită, este posibil să fie prelungit de 2 ori… Eu îţi prezint beneficiile bibliotecii, deşi mă gândesc că nu voi putea să-ţi schimb părerea. Contează mult şi peste ce bibliotecar dai. Mie mi-a plăcut să merg la bibliotecă pentru că acolo am întâlnit pe cineva extrem de amabil şi care îmi recomanda cele mai bune cărţi şi îmi povestea foarte frumos despre ele. Este ceea ce încerc şi eu să fac pentru cititorii mei virtuali 🙂

        Apreciază

         
      • Alyz

        9 iulie 2012 at 16:49

        Intr-adevar, sunt unele pe care as fi vrut sa le schimb la anticariat, dar nu cred ca merge 😦 Oricum, tot mai bine e acasa 😀 E bine sa ai recomandari frumoase de la cineva care chiar se pricepe, dar la biblioteca la sala de lectura vin diversi oameni si se creeaza un disconfort 😦

        Apreciat de 1 persoană

         
      • bibliodevafiliala3

        9 iulie 2012 at 17:05

        Să citeşti beletristică la sala de lectură este dificil, de aceea este serviciul de împrumut acasă, pe timp de 20 de zile (spre exemplu la biblioteca noastră) cu posibilitatea de prelungire, chiar şi prin telefon încă de două ori câte 20 de zile.

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        9 iulie 2012 at 17:07

        Cât despre schimbul la anticariat – poate nu merge, dar poate poţi să le vinzi prin anticariat, deşi poate dura ceva, iar de banii primiţi să-ţi cumperi altceva 🙂

        Apreciază

         
  10. Alyz

    9 iulie 2012 at 17:11

    Nu-mi schimb parerea :)) Tot acasa citesc, tot din cartile mele :)) Sunt incapatanata, dar pentru mine mi se pare cea mai buna solutie. Citesc mai mult vara, sau mai bine zis citeam ca pana acum nu am mai rasfoit nimic 😦

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      9 iulie 2012 at 17:15

      Cum ţi-am spus – este o variantă. Pe de altă parte, principalul este să citeşti. Dacă ţie îţi cade bine să citeşti din cărţile tale personale, fă-o. Sunt încredinţată că indiferent ce soluţie găseşti, principalul este să te simţi confortabil, să îţi placă şi să continui să citeşti. În definitiv, eu sper ca oamenii să citească mai mult. Că vin la bibliotecă este doar un bonus pentru mine. Câştigul real este al celui ce citeşte şi al nostru al tuturor, pentru că noi, societatea, câştigăm prin oamenii culţi, citiţi.

      Apreciază

       
      • Alyz

        5 august 2012 at 17:52

        Am lasat cartile lui J. Verne şi m-am avantat intr-o carte a lui Eliade de care nu ma satur. Nu ma pot plictisi de frazele lui, mi se par divine. N-am avut eu timpul necesar sa devorez prea multe carti in vacanta asta, dar citesc cat pot 😀
        Asta e cel mai important, cand citesti, sa te simti confortabil.

        Apreciat de 1 persoană

         
      • bibliodevafiliala3

        5 august 2012 at 18:04

        Ai dreptate, Eliade a scris minunat, iar romanele lui sunt extrem de interesante şi captivante. Cât despre citit, trebuie să citim de plăcere, pentru că aşa tot ceea ce citim rămâne într-un colţ al minţii. Citind de plăcere ne relaxăm, ne lăsăm grijile pentru un moment şi reuşim să evadăm într-o lume ce este fictivă şi pare foarte reală pentru noi în acelaşi timp. Multumesc de comentariu. Lectură plăcută în continuare 🙂

        Apreciază

         
  11. Samira

    29 iulie 2012 at 00:26

    cand eram mai mica eram indragostia de verne

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      29 iulie 2012 at 02:19

      Şi mie mi-a plăcut teribil de mult. Într-o perioadă am citit cam tot ce apăruse de el, până la acea vreme. Ar trebui să citesc ceea ce am omis în copilărie şi adolescenţă. Care a fost cartea ta favorită?

      Apreciază

       
      • Samira

        29 iulie 2012 at 03:13

        Steaua sudului si Ocolul pamantului in 80 de zile 😀 nu pot sa aleg:D

        Apreciază

         
  12. lg3abdersere1978

    30 septembrie 2012 at 13:49

    Reblogged this on Jenny Jones Posts.

    Apreciază

     
  13. Rolling Ideas

    10 februarie 2013 at 07:29

    Pe Jules Verne l-am devorat în copilărie.
    Dacă ar fi trăit şi scris astăzi, oare ce minunăţii ar fi prevestit pentru următorii 50 de ani?

    Apreciat de 1 persoană

     
  14. ko lui

    12 iulie 2014 at 17:58

    cand am vazut cartea ma inspirat din plin cartea de asta va spun sa o cititi mai departe

    Apreciat de 1 persoană

     
  15. bibliotecaalexandrudonici

    16 octombrie 2021 at 17:02

    RECOMANDĂRI DE LECTURĂ ŞI TOT CE ŢINE DE CULTURĂ – UN SITE PENTRU TINE, foarte bine venit , foarte mult mi-a plăcut acest articol, sunt surprinsă de orice aniversare jubiliară, pe care o postați pe blogul dumneavoastră. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

     

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.