RSS

Mândrie şi prejudecată – o poveste de citit, filme de văzut

09 iun.

Mirese, miri, claxoane, căsătorie – e sâmbătă iar! Pornind de la claxoanele de pe stradă gândul m-a purtat instantaneu la una din cărţile mele preferate, Mândrie şi prejudecată / Büszkeség és balítélet, a autoarei Jane Austen. Este una din cărţile pe care am recitit-o de-a lungul anilor. M-am întors la ea pentru poveste, pentru amuzament, pentru romantism şi pentru a surprinde pe viu o epocă demult apusă. Jane Austen este una dintre reprezentantele curentului realist în literatura engleză. Felul în care descrie societatea, stilul alert şi simplu, fără înflorituri, metafore şi poetizări face cartea extrem de atractivă şi uşor de citit chiar şi pentru cei obişnuiţi să citească doar romanele moderne de azi. De fapt, dacă nu ştii că autoarea a trăit în acele vremuri (1775-1817), după stilul literar ai zice că este contemporană cu noi. Iar povestea rămâne amuzantă prin felul deschis şi ironic de a prezenta societatea. De la bun început aflăm că: 

„Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de nevastă. Oricât de puțin cunoscute ar fi simțămintele sau vederile unui asemenea bărbat atunci când apare pentru prima oară într-un loc, acest adevăr este atât de înrădăcinat în mințile celor din jur, încât burlacul este socotit ca proprietate de drept a uneia sau alteia dintre fiicele familiilor din vecinătate” (Jane Austen, Mândrie şi Prejudecată)

Povestea scrisă de Jane Austen cuprinde, intre paginile ei, o adevarată lume a anilor 1800, în Anglia. Avem moravuri, societate, prejudecăţi, statut social, moşteniri şi bune maniere. Într-un mod amuzant, caricaturizând societatea, autoarea pune problema femeii în societatea de atunci, când o femeie trebuia, aproape obligatoriu, să fie căsătorită pentru a-şi putea duce existenţa în societatea „bună”. Importanţa căsătoriei era cu atât mai mare cu cât lipsea averea personală sau posibilitatea vreunei moşteniri. Jane Austen a trăit situaţia de a accepta un soţ, doar pentru că i-ar fi oferit siguranţa materială. Totuşi s-a răzgândit repede şi a preferat să rămână nemăritată.

Succesul acestei cărţi stă şi în povestea de dragoste pe care o surprinde. Cele două personaje centrale ale romanului, Elizabeth Bennet şi Domnul Darcy, trec printr-o mulţime de sentimente contradictorii. De la curiozitate şi speranţă, la indiferenţă, prejudecată, supărare şi apoi iubire este cale lungă. Domnul Darcy pare arogant, încrezut şi este proprietarul unei mari averi. Deşi o atare „calitate” este, în ochii mamelor şi a tinerelor în căutare de soţi, aproape singura care contează, pentru Elizabeth asta nu ajunge. Deşi este bogat, sau tocmai pentru că e,  Elizabeth nu-i poate ierta lui Darcy faptul că i-a lezat vanitatea găsind-o, la primul bal, insuficient de drăguţă pentru a-l tenta să danseze cu ea. Cum să treci peste un asemenea afront 🙂 Şi pentru ce s-o faci, când este mult mai amuzant să râzi de toate, să îţi dovedeşti inteligenţa, fiind ironică. Ulterior acuzele împotriva lui Darcy cresc şi tot aşa creşte şi proasta părere pe care o are Elizabeth despre el. Privit prin ochii Elizabethei, romanul ne conduce prin toată gama de sentimente trăite de ea. Trebuie să fiţi curioşi şi să-l citiţi, dacă nu aţi făcut-o încă.

Toate aceste „ingrediente” au făcut povestea de succes şi nu-i de mirare că a fost de foarte multe ori ecranizată. Ecranizările au fost şi ele foarte reuşite, fiecare tratând într-un mod nou povestea. Eu am văzut multe din ecranizările făcute, deşi nu pe toate. Mi-a plăcut mult povestea şi am fost curioasă cum a fost aceasta transpusă, de diferiţi regizori şi actori, în film. Una din ecranizări, cea din 1940, are în rolul lui Mr. Darcy pe Laurence Olivier. Pare mai degrabă teatru filmat şi acentul este pe latura comică a poveştii. Dar oricât de mult mi-ar fi plăcut Olivier, preferata mea este miniseria ecranizată de BBC în 1995, în care joacă Colin Firth şi Jennifer Ehle. Aici, filmul este, după părerea mea, cel mai apropiat de carte, de spiritul ei. Colin Firth este, de departe, cel mai bun Mr. Darcy. Poate de aceea, el a fost ales să joace şi în filmul după cartea lui Helen Fielding, Jurnalul lui Bridget Jones. Aici interpretează rolul unui Darcy modern. Mi-a părut rău că, deşi, în 1996 Colin Firth a fost nominalizat pentru prestaţia sa la premiul BAFTA pentru „Cel mai bun actor de televiziune”, nu a primit această distincţie. Filmul a fost premiat BAFTA pentru cea mai bună actriţă de televiziune, Jennifer Ehle. A primit de asemenea şi Premiul Emmy pentru cele mai bune costume. După această miniserie a urmat, în 2003, şi o ecranizare care transpune povestea în contemporaneitate, unde Elizabeth Bennet este o studentă care visează să ajungă scriitoare. În acest film s-a decis să i se dea un prenume Domnului Darcy, numindu-se, astfel, Will Darcy.

Foarte cunoscută şi apreciată este ecranizarea din 2005, unde regizorul prezintă personajele într-un mod alert şi, parcă, în continuă mişcare. Viziunea regizorului, Joe Wright, este mai putin consevatoare iar Elizabeth este mai degrabă o nonconformistă. În această viziune regizorală mi-a plăcut mult rolul tatălui, interpretat de Donald Sutherland. Keira Knightley şi Matthew McFadden sunt sunt foarte buni în rolurile lui Elizabeth şi Darcy, iar povestea de iubire este mai aprinsă şi pasională. Filmul a avut 4 nominalizări la Oscar: pentru muzică, decoruri, costume şi pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Regizorul a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai promiţător debutant.

Dacă Pe aripile vântului de Margaret Mitchell a fost continuată de Alexandra Ripley cu romanul Scarlett, nu-i de mirare că au existat continuări contemporane şi ale acestui roman. Una dintre continuatoarele romanului, este scriitoarea Rebecca Ann Collins cu seria The Pemberley Chronicles. În bibliotecă avem doar una din cărţile acestei serii, în limba maghiară, Pemberley – krónikak. Sunt curioasă când se vor edita şi cine va edita aceste romane şi în limba română. Scriitoarea a scris, se pare, o serie de romane prin care se continuă poveştile personajelor începute în romanul Mândrie şi prejudecată.

În afară de ecranizări şi continuări sunt şi multe opere care fac trimiteri sau referiri către acest roman. Un exemplu este cartea lui Helen Fielding Jurnalul lui Bridget Jones,  ecranizată şi ea în 2001. Una din trimiterile evidente, despre care vorbeam, este numele personajului masculin – Mark Darcy (jucat, cum spuneam, în film, tot  de Colin Firth). O altă poveste pe baza poveştii este şi miniseria, Lost in Austen, care pleacă de la romanul Mândrie şi prejudecată. Eroina, contemporană cu noi, este o iubitoare a acestei cărţi. Citind şi recitind cartea, ea evadează din viaţa cotidiană. Refugiindu-se în carte, se trezeşte într-una din zile că se aud zgomote, se deschide o uşă prin care apare chiar Elizabeth Bennet. Ele fac schimb de locuri şi, astfel, Amanda Price ajunge în Hertfordshire, tocmai când este anunţată sosirea domnului Bingley la Netherfield. Ce înseamnă această schimbare de personaje şi în ce fel se schimbă povestea originală, poate că ar fi bine să urmăriţi şi să vedeţi.

Nu am menţionat toate ecranizările. Nu am văzut filmul muzical indian, Bride and Prejudice, făcut la Bollywood în 2004, sau cel despre care am citit că ar fi apărut în 2011 – A Modern Pride and Prejudice şi nici serialul făcut de BBC în 1980. Dacă le-aţi văzut, dacă aţi văzut şi altele, vă rog să-mi scrieţi şi să-mi spuneţi părerea despre ele. Bineînteles că aştept să văd cum v-a plăcut cartea, pentru că ea este cea de la care, să nu uităm, a plecat tot restul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ca de obicei vă recomand să citiţi şi pe: Stefania’s, LaFeeBlanche, Cronicile unui psihoterapeut, Cu capul în nori, Innerspacejournal, Istorii regăsite, Luna Pătrată, Teo Negură, Coltu’ cu Muzică, Laura Meleacă -Cinemateca Trisk, ChGabriela‘s. Moniqueclassique’s, Alive, Fructitza. Un nume nou, aici la mine, o scriitoare tânăra, de doar 18 ani –  Andra Pavel

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

72 de răspunsuri la „Mândrie şi prejudecată – o poveste de citit, filme de văzut

  1. lafeeblanche

    9 iunie 2012 at 12:44

    Bijuteriile Art Nouveau si Mandrie si prejudecata sunt slabiciunile mele!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      9 iunie 2012 at 12:58

      Se pare că mai avem ceva în comun 🙂 Mă bucur,

      Apreciază

       
      • lafeeblanche

        9 iunie 2012 at 13:02

        E romanul adolescentei mele.
        Desigur ca epoca victoriana a avut neajunsurile ei, dar fata de decadenta din zilele noaste…

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        9 iunie 2012 at 13:08

        Aşa cum zici, dar stii chinezii urează „Fie să trăieşti vremuri interesante” – Uite ce interesante vremuri trăim 🙂 în plus avem şi confortul modern

        Apreciază

         
      • lafeeblanche

        9 iunie 2012 at 13:10

        Asta cu confortul poti sa o mai spui o data. Imi doresc insa un Darcy priceput la stilul epistolar, macar asa de un gust! :))

        Apreciază

         
  2. bibliodevafiliala3

    9 iunie 2012 at 14:42

    Da, ai dreptate, dar bărbatul meu, care este lipsit de acest talent, spune că nu contează ce scrie, ci ce face pentru mine 🙂 Aşa că… ajutorul pe care mi-l dă este pentru mine un gest foarte romantic 🙂

    Apreciază

     
  3. Ritiu Maria

    9 iunie 2012 at 16:26

    Am citit noul tau articol, mi-a placut si, ca de obicei, esti plina de informatii si de recomandari, lucru ce nu este de loc de neglijat.
    Am citit cartea si am vazut o parte din ecranizarile facute dupa ea, iti multumesc ca-mi oferi acuma posibilitatea de a urmari si altele.
    Sper ca, vei avea parte de un bun sfarsit de saptamana si ca, vei avea sufletul impacat deoarece, munca ta este apreciata si ne incanta cu adevarat.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      9 iunie 2012 at 18:12

      Mulţumesc mult pentru comentariu. Mă bucur că îţi pot oferi ceva nou. Toate cele bune şi numai bine şi ţie.

      Apreciază

       
  4. roberts

    9 iunie 2012 at 21:27

    dap, fara jena recunosc ca se vede ca pui mult suflet si munca in acest blog. chiar cred ca se pot spune doar inca putine lucruri legate de „Mandrie si prejudecata”. Eu am citit cartea relativ tarziu, dupa 20 de ani, desi stiam de ea dar am tot ocolit-o cumva si de frica dezamagirii. Nu m-a dezamagit si cred c-am admirat mult tinuta si atitudinea Elizabethei. oare cate din fetele de azi mai au demnitate si se lasa greu cucerite cand le place un baiat??? le numeri pe degete si nu cred ca ma-nsel…cat despre ecranizare, nu le-am vazut pe toate, de unele nici macar n-auzisem…ar trebui sa le mai dea si pe la Tv sa vada tineretul si altceva inafara de fete dezgolite si eroi ireali de descurcaretzi….felicitari pentru articol si sper sa te bucuri de munca ta!:)

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      9 iunie 2012 at 22:06

      Mulţumesc, mă simt premiată! Oricum fac asta de plăcere şi găsesc ca e un hobby cu care pot să completez munca de la servici. Cât despre carte – nu cred că a citit-o cineva şi nu i-a plăcut. Cel puţin nu dintre cunoscuţii şi cititorii mei. Da, ar fi bine să dea filmele la televizor. Cu atât mai mult cu cât le au, mă gândesc că reluările nu costă atât cât filmele noi. Ce zici însă de cărţile lui Rebecca Ann Collins. Oare care editură crezi că le va traduce şi publica şi in România? Eu abia aştept să le citesc.

      Apreciază

       
  5. Andreotti

    10 iunie 2012 at 13:19

    ca de obicei, roxana ( te-am nimerit bine pe nume??:))!…bine informata, detalii multe, argumente, descrieri „ca la carte”!…e o placere sa te citesc! cat despre roman, a fost cartea adolescentei mele unde in urma fiecarei pagini visam cu ochii deschisi:)…imi redeschizi apetitul pentru ea! si ce crezi? chiar ma pun sa o citesc iar! multumescu-ti:)

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      10 iunie 2012 at 14:03

      Da, sunt Roxana. Mulţumesc pentru comentariu. Mă bucur că te-am făcut să vrei să reciteşti cartea. Jane Austen este una din autoarele mele preferate, iar cartea asta este cea mai bună operă a ei. Şi eu am citit-o în adolescenţă şi am iubit personajul Elizabeth şi eram cuprinsă de starea de visare despre care vorbeşti. În plus gust foarte mult ironia şi felul în care decurg conversaţiile. Bunele maniere au ce să ne înveţe 🙂 Mulţumesc şi pentru apreciere!

      Apreciază

       
  6. Stefania

    10 iunie 2012 at 14:49

    Din nou mi-a facut o deosebita placere sa citesc recomandarea ta, Roxana, esti foarte bine documentata si te apreciez foarte mult. Am citit si cartea si am vazut si filmul, insa, nu asa recent si uite cum imi starnesti tu curiozitatea, sa le reiau.
    Iti doresc o duminica minunata, Roxana! 🙂

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      10 iunie 2012 at 23:06

      Mulţumesc mult pentru comentariu, Ştefania! Mă bucur că apreciezi ce fac şi cum scriu. Înseamnă mult pentru mine să vă reuşesc să vă incit curiozitatea, iar faptul că vrei să reciteşti cartea datorită recomandării mele, este un premiu pentru mine. Iţi doresc o săptămână frumoasă, toate cele bune 🙂 !

      Apreciază

       
  7. Laura Trisca

    10 iunie 2012 at 18:07

    Excelent articol! Felicitari!

    Apreciază

     
  8. Geanina

    11 iunie 2012 at 08:37

    Si mie mi-a placut mult cartea. Cartile clasice au ceva…natural, uman, ceva care te atrage si ramai prins in poveste. Imi aduc aminte ca ma prindeau zorile citind, cand eram in vacanta de vara. Apoi ma odihneam putin si ma trezeam a doua zi si o luam de la capat. Era o placere sa savurez firul povestii. Cand am citit Mandrie si Prejudecata eram ceva mai mare. Dar tot am fost fascinata de carisma personajelor, simplitatea gandirii si puritatea iubirii lor. Si ca in viata, nu intarzie sa apara si alte personaje care surprind sau nu, tradand prietenii pentru iubiri iluzorii. Mi-a placut. Poate am sa o recitesc.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      11 iunie 2012 at 17:06

      Mulţumesc pentru comentariu. Mă bucur că ţi-a plăcut cartea. Eu sunt în stare s-o recitesc tot la 4-5 ani. Iar filmele le-am văzut de multe ori. Se vede că Jane Austen a vorbit din experienţa personală şi a prezentat subiectul într-un mod realist, deşi sunt convinsă că personal a fost o mare romantică 🙂

      Apreciază

       
      • Geanina

        11 iunie 2012 at 17:35

        Nu ai pentru ce. Mi-a fost drag sa impartasesc aici cateva ganduri si pareri.
        A si era sa uit: dintre filmele prezentate de tine, am vazut doar varianta din 2005. Mi-a placut, dar asa cum ai zis si tu, o carte e mai buna decat un film. Voi cauta sa vad si celelate filme, sunt curioasa sa vad perspectivele si altor regizori.

        Apreciază

         
      • bibliodevafiliala3

        11 iunie 2012 at 18:07

        Vezi că miniseria o poţi vedea mai bine pe vplay.ro. Acolo este gratuit. Pe serialedepenet.ro parcă trebuie să plăteşti. Sunt curioasă ce părere ai după ce o vezi. Eu acum m-am uitat din nou la fimul din 1940. Mi-a plăcut şi interpretarea lui Laurence Olivier. Puţin mai caldă, aş zice. Dar fiind film scurt nu prinde atât de bine cartea, zic eu. Aştept şi părerea ta.

        Apreciază

         
  9. Angela

    11 iunie 2012 at 23:40

    foarte bun si muncit articolul!!! sincere felicitari 🙂 nici eu nu am vazut toate variantele pentru ca am deja o ecranizare preferata si anume cea din 2005, din motive pur subiective 🙂 cartea…. nemaipomenita 🙂 cred ca din cauza ei traiesc cu impresia ca m-am nascut in secolul gresit si am devenit o romantica incurabila 😛 sunt atat de fericita cand faci articole care combina mai multe arte: literatura cu filmul.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      11 iunie 2012 at 23:50

      Mă bucur că apreciezi cartea, filmul şi articolul meu. Eu ţi-aş recomanda cu căldură să vezi şi celelalte ecranizări. Cred că ţi-ar place dacă ai putea face comparaţie. Mie mi-au plăcut toate foarte mult, dar cred, sincer, că varianta din 1995, poate şi din cauză că are 6 episoade, cuprinde mai bine şi mai fidel cartea. Cât despre romantismul cărţii 🙂 Cred că toate am citit şi am rămas cu gândul la epoca aceea. Dar cum spuneam, acum avem confortul şi maşina de spălat automată 🙂 Mulţumesc de comentariu şi aprecieri

      Apreciază

       
  10. radu

    13 iunie 2012 at 11:41

    Este o carte pe care recent am intalnit-o si cred ca m-am indragostit de ea,desi inca nu am citit-o…:)cu siguranta va o voi citi.Felicitari pentru site,intr-un fel si eu ma simt onorat si mandru de el!:)Succes incontinuare!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      13 iunie 2012 at 11:42

      Mulţumesc frumos, Radu pentru comentariu. Te mai aştept pe la mine! Oricum sunt convinsă că o să-ţi placă cartea. Poate te mai tentează şi alte cărţi … din cele menţionate de mine 🙂

      Apreciază

       
  11. shiki shiki

    14 iunie 2012 at 09:52

    as zice cartea mea preferata daca n-ar fi mai multe cu titlul asta . unele se mai schimba , unele nu. „mandrie si prejudecata”va ramane sigur numarul unu si cand o sa am o suta de ani sau o mie 😛 . ecranizari, laurence olivier? eww , nu mi-a placut nici el si nici actritele care aratau si au jucat ca in filmele alea gen 7 mirese pentru 7 frati. parca asteptai sa apara si John Wayne de undeva. mi-a placut matusa acolo dar era putin mai simpatica decat ar fi trebuit sa fie. filmul nou iarasi nu mi-a prea placut , nci de Keira Knightley si Darcy era mult prea plangaret si romantic. miniseria e singura care a atins atmosfera cartii (desi domnul Benett nu a fost grozav, sunt carcotasa , nu? ) si Colin Firth a fost perfect . si ai uitat de Stephenie Meyer si Twilight , Bella si Edward aduc mult cu Elizabeth si Darcy si Stephenie Meyer pare un fan inrait Jane Austen . una din prietenele mele din copilarie spunea ca as semana cu Elizabeth , poate la obiceiul de a trage concluzii pripite si fara argumente temeinice 😛

    Apreciază

     
  12. bibliodevafiliala3

    14 iunie 2012 at 11:55

    Şi mie îmi place extrem de mult cartea şi probabil că aş putea pune pe locul unu între preferinţe, dacă aş sta să fac un top. Domnul Bennet mi-a plăcut în interpretarea lui Donald Sutherland, în ecranizarea din 2005. Cred că este de departe cel mai bun şi combină ironia cu autoironia extrem de bine. Crezi că Edward este „bogatul de la castel”? Cel pe care îl urmăreşte toată lumea şi toate fetele sunt îndrăgostite de el? Poate fi şi aşa privit Twilight, nu m-am gândit niciodată. Bella, în schimb, pare prea sumbră în comparaţie cu Elizabeth, cel puţin asta ar fi părerea mea. Elizabeth are mult umor. Este în stare să râdă de ceea ce i se întâmplă, chiar dacă pe urmă poartă, oarecum, pică 🙂 Dar, DA! Trag amândouă concluzii pripite şi nici nu strălucesc prin ceva anume. Mulţumesc mult de comentariu. Mi-ai făcut să mă gândesc şi altfel la această carte şi la ecranizări.

    Apreciază

     
  13. Angela

    17 iunie 2012 at 16:12

    La tine ma gandeam ieri. Sa-ti povestesc o coincidenta, in raport cu articolul tau. Ieri a fost un festival in Bucuresti. Ma rog, impropriu spus, festival. Ideea este ca erau mai multe standuri deschise cu diverse teme culturale. La una era postat- free books. Am nimerit exact cand se explica exact de ce se dau carti gratis, pentru ca pe langa asta au un program „citeste si da mai departe”. Dupa ce si-a terminat discursul, initiatorul mi-a inmamant Mandrie si Prejudecata, spunandu-mi ca mi s-ar potrivi. Frumos, nu? La tine m-am gandit instant pentru ca era destul de recent articolul. Indirect mi-ai facut o bucurie, pentru ca acum o recitesc 🙂 Eu nu cred in coincidente, dar asta este una simpatica:)

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      17 iunie 2012 at 16:17

      Excelent! să ştii că mă bucur că ai primit cartea. Cred că ţi s-ar potrivi, într-adevăr. Şi este cu adevărat o coincidenţă simpatică.

      Apreciază

       
  14. Samira

    29 iulie 2012 at 00:45

    Lost in Austen ? Trebuie sa vad serialul asta neaparat :)) si cat despre ecranizari eu am vazut varianta cu Keira Knightley si am fost incantata , oricum eu mi-o imaginasem pe Elisabeth nonconformista , sa nu vrei sa te casatoresti din interes ?E ceva mai ales cand ai o familie cum ai :))

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      29 iulie 2012 at 02:16

      Îţi recomand să vezi şi varianta din 1995. De fapt, fiecare din ecranizări şi recent le-am revăzut pe toate, au ceva aparte, ceva ce poate completa portretul fiecărui personaj. În varianta din 1995 este mai bine realizat potretul masculin. În film n-a fost timp sau nu s-a pus accentul pe trăirile domnului Darcy. Dacă vezi varianta din 1995 înţelegi mai bine serialul Lost in Austen. Face o pararelă reuşită cu această ecranizare. Oricum toate sunt bune. Iar cea din 1940 mi-a plăcut foarte mult interpretarea lui Lawrence Olivier – a dat un aer puţin mai romantic, mai personal personajului. Totuşi această ecranizare nu-i fidelă romanului. Mulţumesc de comentariu şi te aştept să-mi scrii cum ţi-a plăcut Lost in Austen 🙂

      Apreciază

       
      • Samira

        29 iulie 2012 at 03:14

        sunt chiar curioasa in legatura cu serialul ala:))

        Apreciază

         
  15. josephjcrites5w

    2 septembrie 2012 at 15:29

    Reblogged this on Joseph Crites Page.

    Apreciază

     
  16. luca eva

    10 octombrie 2012 at 14:15

    Totdeauna mi-au placut cartile de genul asta, insa din pacate n-am avut ocazia sa citesc nicio carte de Jane Austin si m-a facut curioasa asa ca am intrat aici sa vad filmul macar, sunt sigura ca voi citi si cartea in curand. Am ajuns din greseala aici si am citit tot ce ai scris:) chiar mi-a placut, deci cum o sa-mi gasesc timp o sa citesc. Cred ca as fi vrut sa traiesc pe vremea aia, ca lumea de azi ma infurie mai mult, ma dezgusta!

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      10 octombrie 2012 at 14:30

      Mă bucur că ai ajuns aici şi sper să citeşti cartea. Îţi va plăcea cu atât mai mult cu cât crezi că te-ai născut în secolul greşit. O să-ţi placă şi miniseria făcută, modern – Lost in Austen – despre care am scris. Mi-ar face plăcere să mai vii în vizită la mine pe blog şi sper să mai povestim despre filme şi cărţi.

      Apreciază

       
  17. mixy

    3 decembrie 2012 at 10:49

    este unul dintre romanele pe care le recitesc și le redescopăr de fiecare dată… 🙂
    Cât despre filme, ne-ai lăudat-o pe Jane Austin – astfel că mi-ai adus aminte de „Becoming Jane” (http://www.imdb.com/title/tt0416508/)

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      3 decembrie 2012 at 18:03

      Unul dintre romanele mele favorite, iar Elizabet unul din personajele feminine care întruneşte multe din calităţile ce mi se par de admirat la o femeie. Pe lângă calităţile respective chiar şi defectul de care multe dintre noi suferim – încăpâţânarea în prejudecată. Becoming Jane, da, este un film bun, mi-a plăcut şi mie. Un alt film bun în care este vorba despre iubitorii romanelor ei şi poveştile lor de iubire, de viaţă – The Jane Austen Book Club (2007) (traducerea în română – Cercul literar Jane Austen)
      http://www.cinemarx.ro/filme/The-Jane-Austen-Book-Club-Cercul-literar-Jane-Austen-274554.html

      Apreciază

       
  18. Crystina

    7 iulie 2013 at 20:55

    Am citit articolul un pic cam tarziu, dar fiind si eu o fana Jane Austin, l-am apreciat pentru toate informatiile interesante din el. Am totusi si o intrebare… unde as putea vedea miniseria – Lost in Austen? Daca stie cineva un site pe care se gaseste…. vplay-ul nu mai functioneaza… Mersi mult.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      7 iulie 2013 at 22:14

      Mulţumesc pentru comentariu, pentru apreciere. Cât despre serialul Lost in Austen nu ştiu unde in afara de vplay l-ai găsi, dar să ştii că vplay-ul funţionează. La Colecţii unde este bara de căutare trece Lost in Austen. Ţi se vor afişa toate episoadele, sau poţi să încerci la adresa http://www.vplay.ro/search/lost%20in%20austen

      Apreciază

       
  19. beausergent

    22 iulie 2013 at 15:13

    eu am văzut, pardon, am sorbit din priviri serialul făcut de BBC în 1980. dincolo de alte ecranizări şi chiar de carte (!), ACESTA a fost şi cred că va rămâne pentru mine „Mândrie şi prejudecată”. aveam paişpe/cinşpe ani şi eram la primele „aventuri sentimentale” . aşa că serialul a venit la fix. 🙂

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      22 iulie 2013 at 20:57

      Cred că ecranizarea din 1980 a fost cea mai aproape de textul scris, deşi mie mi-a plăcut, cum am şi scris, cea din 1995, deşi le văzusem până atunci şi pe cea din 1940 şi pe cea din 1980. Fiicei mele i-a plăcut filmul din 2005. Fiecare din noi am avut o altă preferinţă, dar cred că această carte va mai fi ecranizată pentru că este una din cele mai romantice poveşti de dragoste, fără să cadă în pacătul de-a fi extrem de „dulce”. Şi probabil fiecare generaţie va avea preferinţe diferite asupra ecranizărilor. Principalul este să citim cartea ca să le putem aprecia pe toate. Îţi recomand şi serialul Lost în Austen. Interesant punct de vedere şi o rescriere a aceleiaşi poveşti 🙂

      Apreciază

       
  20. Sonia

    22 iulie 2013 at 21:32

    Nu știam că există continuări ale romanului și nici despre Lost in Austen. Cartea este una dintre preferatele mele. O să caut și eu miniseria. Mai ales că toate serialele mele au pauză. 🙂 Mulțumesc Roxana.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      22 iulie 2013 at 21:52

      Cu mare plăcere 🙂 O să-ţi placă.

      Apreciază

       
    • bibliodevafiliala3

      22 iulie 2013 at 21:55

      Cât despre continuări – ele există, dar din nefericire nu sunt traduse în limba română, încă. Eu am avut posibilitatea să mă uit (dar nu să şi citesc, pentru că nu ştiu atât de bine limbă) peste primul volum cumpărat de bibliotecă pentru filiala nr. 3 (maghiară) – editat în Ungaria. Acum am achiziţionat şi volum al doilea, dar după câte ştiu – este o saga care se întinde peste ani şi care scrie şi povestea copiilor lui Darcy şi Elizabeth. Sunt cam 10 volume (poate mai multe). Nu ştiu dacă este vina editurilor care nu cumpără copyright-ul, sau a traducătorilor… Sper ca pănă la urmă cineva să le aducă şi în România.

      Apreciază

       
  21. Eduard

    24 iulie 2013 at 00:18

    Chiar am vazut vreo trei coloane de masini cu nuntasi sambata trecuta :))

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      24 iulie 2013 at 17:47

      Şi pe mine, pe când scriam m-au inspirat „claxoanele” … care păreau că sunt din ce în ce mai multe şi dese. M-am bucurat că oamenii sunt fericiţi şi m-am gândit la o carte care mi-a plăcut şi unde scopul principal este măritişul 🙂 La finalul cărţii simţi bucuria nespusă a mamei cum se revarsă … 3 fete măritate :)) Aveam impresia că văd o tabelă bifată în faţa acesteia („Three dowm, two to go” )

      Apreciază

       
  22. marinela

    25 iulie 2013 at 01:50

    Am vazut si filmul (2005), am citit si cartea. Sigur, cartea reda mai multe amanunte, motiv pentru care o prefer. Mi-a placut recenzia ta.
    Am gasit o alta carte, a carei actiune, in principal, se intampla in Anglia, despre prejudecatile din zilele noastre. Cartea este scrisa de o romanca, Mireasma trandafirilor salbatici de Sorina Popescu.
    Mai multe amanunte afli pe linkul pe care ti-l postez:
    http://www.librarie.net/carti/189247/Mireasma-trandafirilor-salbatici

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      25 iulie 2013 at 17:01

      Mulţumesc de comentariu şi de link 🙂 Cartea Sorinei Popescu, a cărei recenzii extrem de favorabile le-am citit, pare foarte interesantă. O parte din ceea ce-am citit, cu atât mai mult cu cât personajele au fost doctori în România comunistă, m-a dus cu gţndul la Arta coversaţiei a lui Ileana Vulpescu. Lumile şi personajele antagonice dau întotdeauna o întorsătură interesantă oricărui roman. Iar să te pierzi într-o asemenea lume, este uşor, chiar dacă asta înseamnă că parte din tine se pierde. O să caut cartea, deşi nu pot promite că o voi citi curând. O să o propun într-una din luni (pe care am s-o numesc luna cărţii româneşti) unde va putea fi votată pentru lectură. Te mai aştept!

      Apreciază

       
  23. roșu vertical

    27 iulie 2013 at 13:56

    Si pentru ca atit de mult o iubesc englezii pe Jane Austen, au decis sa o puna pe bancnota de 10£ (in locul lui Darwin), impreuna cu un citat din Mindrie si prejudecata, „I declare after all there is no enjoyment like reading!”

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      27 iulie 2013 at 15:00

      Nu știam asta! Mulțumesc pentru informație, Nu toată lumea e de acord cu Darwin, dar cred că citatul din Jane Austen ar trebui să fie valabil celor mai mulți 😉

      Apreciază

       
  24. Fan Kmovie

    10 aprilie 2014 at 10:38

    L-am citit in urma cu 2 ani, dar nu mi-a placut cine stie ce.Totusi a fost interesanta povestea de dragoste dintre cei 4 protagonisti..fiecare dintre cele 2 fete se casatoresc cu iubitul celeilalte.

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      10 aprilie 2014 at 19:24

      Mie mi-a plăcut mult – umorul şi felul de-a descrie societatea acelor vremuri, dar bineînţeles şi povestea de dragoste. Totuşi nu cred că ai reţinut bine – nu se căsătoresc cu iubitul celeilalte. Fiecare are un curtezan. Elizabeth îl refuza iniţial pe al său, pentru că-l consideră arogant, înfrumurat şi vinovat de despărţirea surorii sale de bărbatul iubit. Celălalt bărbat ce îi face curte şi sfârşeşte a se căsători după intervenţii cu sora cea mică, este şi unul din motivele care au făcut-o să-l refuze pe Darcy. Totuşi faptul că Mr. Darcy, care face tot posibilul s-o mărite pe sora ei cu nemernicul cu care a fugit, o apropie şi mai mult de el, ulterior.

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.