RSS

„A fost odată ca niciodată” povestea din spatele succesului

15 apr.

„A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi fost” povestea „nici nu s-ar fi pomenit” multe din filmele de azi ori unele cărţi de succes nu s-ar fi născut. Unele poveşti au avut o atât de mare popularitate, încât de-a lungul timpului, pe baza lor, s-au scris cărţi, care s-au ecranizat, iar filmele acestea au avut la rândul lor numeroase remake-uri. Tuturor, probabil, ne-a plăcut Cenuşăreasa, spre exemplu. Se pare că tema Cenuşăresei a fost cunoscută încă î.e.n., fiind răspândită în toată lumea sub diverse nume şi forme. Totuşi una dintre cele mai populare variante ale poveştii este cea a lui Charles Perrault scrisă în 1697.Pe baza acestei poveşti, Disney a realizat primul film de animaţie, „Cinderella„, în 1950. Ulterior compania Disney a continuat povestea realizând încă două filme de animaţie („Cinderella II: Dreams Come True„, 2002 şi „Cinderella III: A Twist in Time„, 2007). Pe această populară temă s-au scris multe cărţi, constituindu-se uneori adevărate colecţii. S-a compus şi un spectacol de operă. Mai toate cărţile romantice unde El e puternic şi bogat şi Ea este săracă şi muncitoare, frumoasă şi bună, dar cu probleme în familie, pleacă pornind de la această poveste. Cât despre ecranizările sau remake-urile apărute – ele sunt extrem de multe. Sunt unele pe care nu le-am văzut, dar de care ştiu, cum ar fi: „A Kiss for Cinderella” (film mut din 1925) sau „Cinderella” (musical din 1957). Ecranizările au variat între a urma povestea cu totul, sau a transpune în perioada modernă firul poveştii. Cenuşăreasa a fost pe rând blondă, şatenă, brunetă, roşcată sau negresă. Filmele au fost dramatice, romance sau musicaluri. Cronologic, referitor la filmele pe care le-am văzut, după data apariţiei ar fi: „Three wishes for Cinderella” (film ceh, din 1973, titlul în original fiind „Tri orsky pro Popelku”), „If the shoe fits” (1990), „Ever After – A Cinderella Story” (1998), „A Cinderella Story” (2004), „Another Cinderella Story” (musical, 2008), „Elle – A Modern Cinderella Tale” (musical, 2010), „Cinderella pact: Lying to be perfect” (2010), „A Cinderella Story: Once upon a song” (musical, 2011).

Alt film de animaţie de mare succes a lui Disney a fost şi „Frumoasa şi bestia„/”Beauty and the Beast”. Totuşi nu această este prima încercare de ecranizare a basmului francez. Ca şi în cazul Cenuşăresei, primele filme au apărut la începutul anilor 1910-1920 şi erau filme alb-negru, scurte şi mute. Ulterior s-a ecranizat povestea de foarte multe ori. Recent pe baza poveştii „Frumoasa şi Bestia” scriitoarea americană Alex Flinn a scris cartea „Beastly”/ „Bestia„/ „Beastly – A szörnyszivü„. Cartea prezintă povestea din punctul de vedere al bestiei. Un roman de mare succes, care a fost foarte repede ecranizat. Filmul, cu acelaşi titlu, a apărut în 2011. Povestea este romantică. Respectă în mare măsură povestea franceză, originală. Cartea lui Alex Finn insistă însă pe povestea Bestiei înainte de a fi blestemat. Adusă în contemporaneitate, povestea accentuează problema aparenţelor şi importanţa frumuseţii fizice pentru oamenii superficiali ai zilelor noastre. Totuşi iubirea, se pare, nu vede urâtul, grotescul şi nu cunoaşte graniţe. Ea este singura capabilă să salveze Bestia de blestem. Recomand această carte tuturor celor cu inima tânăra, iubitorilor de lectură romantică, cât şi celor care îndrăgesc poveştile. Să nu uităm, însă, că succesul acestor cărţi şi filme stă în povestea nemuritoare din spatele lor.

Această prezentare necesită JavaScript.

 
13 comentarii

Scris de pe 15 aprilie 2012 în Cărţi ecranizate

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

13 răspunsuri la „„A fost odată ca niciodată” povestea din spatele succesului

  1. Sorin Pascu

    16 aprilie 2012 at 13:59

    Excelenta ideea avuta cu realizarea acestui blog. Mie personal mi-a placut atat continutul cat si prezentarea. Succes ]n continuare si sa ai parte de cat mai multe vizite!

    Apreciază

     
  2. Carmen

    18 aprilie 2012 at 05:27

    Minunat blog! Astept cu interes urmatoarele articole din lumea cartilor si a filmelor! Multumim, Roxana!

    Apreciază

     
  3. diana

    19 aprilie 2012 at 04:49

    Roxa, ai avut o super idee, blogul arată minunat

    Apreciază

     
  4. Ritiu Maria

    22 aprilie 2012 at 16:48

    Minunat articol, cu toate ca nu mai copilaresc acum, imi plac povestile si mai ales ecranizarile dupa povesti ori romane. Cand vreau sa ma „reinventez”, citesc o carte buna, vad un film de colectie si atunci simt ca, energia creatoare ma cuprinde si sunt din nou in forma.

    Apreciază

     
  5. mixy

    26 noiembrie 2012 at 10:03

    îmi pare bine că reamintești articole mai vechi, pentru că uite, recunosc, pe-ăsta nu-l văzusem și îmi place, mai ales că baza articolului sunt două povești minunate, de care mi s-a făcut un dor !…
    Și la Beastly ce recomanzi mai întâi, cartea sau filmul ?

    Apreciază

     
    • bibliodevafiliala3

      26 noiembrie 2012 at 10:50

      Se vede că n-am timp 🙂 Cât despre Beastly, eu întotdeauna recomand întâi cartea, dar şi filmul mi-a plăcut foarte mult.

      Apreciază

       
      • mixy

        8 august 2013 at 13:13

        din pacate n-am vazut decat filmul pana acum

        Apreciază

         
  6. Ely

    14 aprilie 2014 at 16:41

    o buna parte din filmele din articol nu le-am vizionat. Am cittit in schimb cartea “Frumoasa şi Bestia”, care mi-a placut foarte mult.O sa caut si adaptarile cele mai recente dupa aceste povesti celebre.Chiar imi doream sa vizionez ceva frumos si romantic.Multumesc!

    Apreciază

     

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.