RSS

Catalogul on-line al bibliotecii

12 apr.

„Ştiaţi că?”

„Ştiţi cum?”

  • Ca să intraţi pe catalogul on-line puteţi, de aici, de pe acest post, să accesaţi apăsând pe cuvintele anterioare scrise cu roşu. Dacă doriţi să reţineţi căutarea prin google trebuie să accesaţi site-ul Bibliotecii judeţene Ovid Densusianu Hunedoara-Deva, căutându-l pe google sau accesând link-ul https://www.bibliotecadeva.ro/
  • Se apasă pe sigla pe care scrie Catalog on-line. Pe prima pagină în catalog puteţi vedea ultimele noi achiziţii ale bibliotecii, titlurile cele mai împrumutate sau cele mai mult căutate şi reţinute de către cititorii nostri.
  • Căutarea simplă este primul tip de căutare şi este deschis pe prima pagină. Este foarte utilă şi, în general, suficientă pentru un utilizator obişnuit cu tipul de căutare Google. Caută în întreaga bază de date, după toate cuvintele introduse. Trebuie doar să reţineţi că se scrie cu diacritice. Aveţi o tastatură pe care puteţi să găsiţi caracterele literelor nespecifice limbii române sau engleze. De multe ori, însă, acest tip de căutare dă foarte multe pagini de înregistrări. Pentru afişarea rezultatelor mai exact, mai restrâns pe problemă trebuie să utilizaţi celelalte tipuri de căutare.
  • Căutarea Avansată poate selecta din baza de date după o combinare a mai multor câmpuri, în aşa fel încât să avem o listă cât mai aproape de ceea ce căutam.
  • Căutarea FRBR – poate să caute după cuvinte parţial scrise (începutul cuvintelelor). Avem şi posibilitatea de alege dacă lucrarea începe, conţine, este egală, mai mică, mai mare sau diferită faţă de cuvântul scris. Acest tip de căutare ne dă într-o singură înregistrare toate ediţiile unei lucrări deţinute de noi. Şi aici putem căuta combinat după mai multe câmpuri.
  • Navigarea este deosebit de avantajoasă deoarece caută primul cuvânt din titluri, autori, subiecte sau nume geografic fără să ţină cont de diacritice sau dacă cuvântul este scris integral sau nu (aici se poate face şi o aşa numită căutare trunchiată). Totuşi ne limitează la faptul că trebuie să ştim neapărat primul cuvânt al lucrării, subiectului sau al numelui de familie, în cazul autorilor.
  • Căutarea Expert va da posibilitatea de a căuta după două câmpuri alese de către voi, în funcţie de ceea ce vă interesează. Pe moment acest tip de căutare trebuie revizuit de către programatori.

Pentru exemplificare am încercat să vă arat pas cu pas ce trebuie făcut. Pentru ca să vedeţi indicaţiile apasaţi pe fotografiile ataşate.

Vă doresc succes în căutare! Dacă aveţi întrebări vă voi răspunde cu plăcere.

 

The title of your home page

 
4 comentarii

Scris de pe 12 aprilie 2012 în Sfaturi utile

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri la „Catalogul on-line al bibliotecii

  1. Ritiu Maria

    21 aprilie 2012 at 17:52

    Chair si pentru cei neinitiati in cautarea pe internet, articolul prezentat mai sus da posibilitatea ca, urmand pasii indicati, sa se poata primi informatiile dorite de orice utilizator.
    Deci, acest articol are utilitate si cred ca va da posibilitatea si altor specialisti ai altor biblioteci, sa se inspire pentru a crea asemenea bloguri.
    Un gand bun si multa sanatate Roxi si mai ales mult succes.

    Apreciază

     
  2. Angela

    9 mai 2012 at 23:24

    stiam de existenta acestei platforme, dar a fost disponibila abia recent. au fost momente cand am fost si pacalita pentru ca unele carti apareau ca disponibile, dar de fapt erau in curs de achizitie.supararea mi-a trecut pentru ca am inteles ca placerea de a citit nu se rezuma la lecturarea unei anumite carti, ci implica citirea, pur si simplu. felicitari pentru blog ! imi place foarte mult aspectul. este curat, elegant si face o invitatie frumoasa. am zabovit ceva ma mult, asa incat sa-ti pot recunoaste meritele 🙂

    Apreciat de 1 persoană

     
    • bibliodevafiliala3

      9 mai 2012 at 23:39

      Multumesc. Mă bucur că cineva apreciază şi sfatul util. La noi la bibliotecă cărţile apărute în catalog au trecut în dreptul numărului de inventar, în cazul în care sunt atât de recente încât să fie în prelucrare sau achiziţie, această repartiţie (achiziţie). Asta se poate face doar acum, de când avem acest sistem. Înainte se întâmpla să fie cum zici şi tu – cărţile să fie în catalogul intranet al bibliotecii şi să nu fie pe secţii, la împrumut. Multumesc mult pentru apreciere şi pentru că ţi-ai făcut timp să mă citeşti atât de atent. Multumesc de vizită

      Apreciază

       

Aştept răspunsul tău!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.